Σε νέα συμφωνία σχετικά με τις, μετά το Brexit, εμπορικές ρυθμίσεις για την Βόρεια Ιρλανδία, κατέληξε ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εκτιμώντας ότι η βελτίωση των σχέσεων της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα υπερκεράσει τις όποιες αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσει αυτή η συμφωνία στις τάξεις του Συντηρητικού Κόμματος.

Η συμφωνία για την Βόρεια Ιρλανδία ανοίγει «ένα νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις του Λονδίνου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έπειτα από την συνάντησή τους στο Λονδίνο για την οριστικοποίηση των όρων της συμφωνίας.

«Είναι η αρχή ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις μας», δήλωσε συγκεκριμένα οπ βρετανός πρωθυπουργός ανακοινώνοντας την επίτευξη της συμφωνίας.

Βρετανία: Ο Σούνακ απευθύνεται στη Βουλή για την πορεία των συζητήσεων με την Ε.Ε.

Θα προστατευτούν και οι δύο αγορές

Η νέα συμφωνία ανάμεσα στην Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση θα λειτουργήσει για όλους, δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε ότι η συμφωνία του Γουίνδσορ «σέβεται και προστατεύει και τις δύο αγορές μας».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόσθεσε ότι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα έχει τον τελικό λόγο για την νομοθεσία της ΕΕ και τα θέματα της ενιαίας αγοράς.

Από την πλευρά του ο βρετανός πρωθυπουργός προέβαλε το γεγονός ότι το Στόρμοντ, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας, θα έχει τη δυνατότητα να προβάλλει βέτο στην εφαρμογή των νόμων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην επαρχία.

Η ρύθμιση αυτή «θεσπίζει μία σαφή διαδικασία μέσω της οποίας το δημοκρατικά εκλεγμένο κοινοβούλιο θα έχει τη δυνατότητα να τραβήξει το φρένο έκτακτης ανάγκης σχετικά με μεταβολές στους κανόνες που θα διέπουν τα προϊόντα της Ευρωπαϊκης Ενωσης οι οποίες που θα επιφέρουν σημαντικές και μακροχρόνιες μεταβολές στην καθημερινή ζωή. Αν τραβηχτεί αυτό το φρένο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει δικαίωμα βέτο», είπε.

Ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε επίσης ότι στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την συμφωνία για την Βόρεια Ιρλανδία.

Ιρλανδία: Να τεθεί τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο στη Βόρεια Ιρλανδία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας χαιρέτισε τη συμφωνία της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μετά το Brexit τροποποίηση των διευθετήσεων για την Βόρεια Ιρλανδία και προέτρεψε τα κόμματα της περιοχής να δράσουν γρήγορα για να σχηματίσουν τοπική κυβέρνηση και να θέσουν τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο στην Βόρεια Ιρλανδία

«Άκουσα από πρώτο χέρι τις ανησυχίες πολλών υπέρμαχων της πολιτικής ένωσης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Πιστεύω ότι θα δουν σε αυτό μια γνήσια απάντηση στις γνήσιες ανησυχίες τους», ανέφερε σε ανακοίνωση του ο Μίχολ Μάρτιν, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της Ιρλανδίας στο μεγαλύτερο διάστημα των διαπραγματεύσεων.

«Αναγνωρίζω ότι μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος για να εξεταστούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, αλλά θα προέτρεπα τους πολιτικούς ηγέτες στη Βόρεια Ιρλανδία να δράσουν γρήγορα, να θέσουν σε λειτουργία θεσμούς που μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα στις ανάγκες του λαού της Βόρειας Ιρλανδίας», συμπλήρωσε.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε έχει ως στόχο να επιλύσει τις εντάσεις που προκλήθηκαν το 2020 λόγω των ρυθμίσεων του Brexit που αφορούν την Βόρεια Ιρλανδία και την διατήρηση ανοικτών των συνόρων της με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή