Οι συνομιλίες ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι οι τελικές συνομιλίες για την επίτευξη νέας συμφωνίας για την διευθέτηση των εμπορικών συναλλαγών της Βόρειας Ιρλανδίας στο πλαίσιο του Brexit, δήλωσε ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού.

«Πιστεύουμε ότι αυτές είναι οι τελικές συνομιλίες και έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, αλλά είναι σημαντική αυτή η διεξαγωγή συνομιλιών σε επίπεδο ηγετών για την οριστική συμφωνία», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο Ρίσι Σούνακ θα απευθυνθεί στην Βουλή των Κοινοτήτων στις 18:30 τοπική ώρα για να ενημερώσει τους Bρετανούς βουλευτές για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο ίδιος ελπίζει ότι αν οι συνομιλίες στεφθούν από επιτυχιά, θα βοηθήσουν ούτως ώστε να βελτιωθούν και ζητήματα εκτός από αυτό της Βόρειας Ιρλανδίας, όπως το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες ή η επιστημονική έρευνα, όπως επίσης και στον περιορισμό της εισροής μεταναστών σε μικρά σκάφη κατά μήκος της Μάγχης.

Ως μέρος της συμφωνίας της αποχώρησής της, η Βρετανία υπέγραψε συμφωνία με τις Βρυξέλλες γνωστή ως πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας για να αποφύγει την επιβολή πολιτικά αμφιλεγόμενων ελέγχων κατά μήκος των χερσαίων συνόρων μήκους 500 χιλιομέτρων με την Ιρλανδία.

Το πρωτόκολλο ουσιαστικά δημιούργησε ένα σύνορο για ορισμένα αγαθά που μετακινούνται από τη Βρετανία, επειδή κράτησε τη Βόρεια Ιρλανδία στην ενιαία αγορά αγαθών της Ε.Ε.

Είναι πάντως ένα θέμα το οποίο στο εσωτερικό της Βόρειας Ιρλανδίας έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα