Παρά τη μείωση του φόρου σε βασικά προϊόντα, ο πληθωρισμός στην Ισπανία εμφανίζεται εξαιρετικά επίμονος, σε μία ακόμα ένδειξη ότι τα χειρότερα για τις ευρωπαϊκές οικονομίες σε ό,τι αφορά το μέτωπο των τιμών, δεν έχουν τελειώσει: ο ισπανικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε απροσδόκητα τον Φεβρουάριο λόγω του υψηλότερου κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και τροφίμων, εκπλήσσοντας αρνητικά για δεύτερο μήνα τις αγορές.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη το ινστιτούτο στατιστικών στη Μαδρίτη, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 6,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν — από 5,9% τον Ιανουάριο. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg είχαν προβλέψει ότι θα υπάρξει επιβράδυνση στο 5,7%.

Ένα μέτρο του υποκείμενου πληθωρισμού που εξαιρεί την ενέργεια και τα φρέσκα τρόφιμα έφτασε στο ιστορικό υψηλό του 7,7%.

Η επανεμφάνιση των πιέσεων στις τιμές υπογραμμίζει την μεγάλη πρόκληση για την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, που είχε υποχωρήσει κατά περισσότερες από πέντε ποσοστιαίες μονάδες από το καλοκαίρι. Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ θα δεχθεί μεγαλύτερη πίεση για να διατηρήσει το καπάκι των τιμών σε μια εκλογική χρονιά κατά την οποία αναμένεται ευρέως να διεκδικήσει άλλη μια θητεία.

Εκλογική χρονιά στην Ισπανία – Η κυβέρνηση αυξάνει 8% τον κατώτατο μισθό

Παράλληλα, τα στοιχεία αυτά ενισχύουν τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, έως ότου η ανοδική πορεία των τιμών αναχαιτιστεί.

Στη Γαλλία

Χειρότερα από τα αναμενόμενα ήταν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, που ανακοινώθηκαν σήμερα στη Γαλλία.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 7,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, από 7% τον Ιανουάριο.

Τα χειρότερα από τα προβλεπόμενα ποσοστά για την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, εδραιώνουν επί της ουσίας την αύξηση κατά μισή μονάδα που σχεδιάζει η ΕΚΤ για τον Μάρτιο και ενισχύει εκείνους τους αξιωματούχους που λένε ότι χρειάζονται περισσότερες μεγάλες κινήσεις πέρα ​​από αυτό για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

Πότε θα σταματήσει η ΕΚΤ τις αυξήσεις επιτοκίων – Τα 2+1 κριτήρια

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης αναμένονται την Πέμπτη, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν υποχώρηση στο 8,3% από 8,6%.

Στη Γαλλία, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Francois Villeroy de Galhau εκτιμά ότι ο πληθωρισμός είναι κοντά στο αποκορύφωμά του. Μετά την πιθανή αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης του Μαρτίου, θα υπάρξει λιγότερο «επείγουσα ανάγκη» για την ΕΚΤ να δράσει, είπε αυτόν τον μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή