Οι πληθωριστικές πιέσεις στην ζώνη του ευρώ έχουν αρχίσει να εκτονώνονται, συμπεριλαμβανομένων των πολύ σημαντικών τιμών του πυρήνα, υπογράμμισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, προσθέτοντας ωστόσο ότι η ΕΚΤ δεν θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια έως ότου βεβαιωθεί ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών θα επιστρέψει στον στόχο του 2%,

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούλιο και υποσχέθηκε άλλη μισή ποσοστιαία αύξηση τον Μάρτιο, με την ελπίδα ότι η ακριβότερη χρηματοδότηση θα περιορίσει τη ζήτηση αρκετά ώστε να μειωθεί η αύξηση των τιμών από τα επίπεδα του 8%.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο κ. Λέιν είπε ότι τα υψηλότερα επιτόκια λειτουργούν στην οικονομία, επιβαρύνοντας την τιμή των υπηρεσιών και άλλων βασικών αγαθών, τα οποία αποκλείουν τα καύσιμα και τα τρόφιμα.

Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα του πληθωρισμού της Ευρώπης

«Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι η νομισματική πολιτική λειτουργεί», είπε ο Λέιν:  «Για την ενέργεια, τα τρόφιμα και τα αγαθά, υπάρχουν πολλοί δείκτες που δείχνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις σε όλες αυτές τις κατηγορίες θα πρέπει να μειωθούν αρκετά».

Άλλοι φορείς χάραξης πολιτικής , συμπεριλαμβανομένου του μέλους του διοικητικού συμβουλίου Ιζαμπέλ Σνάμπελ και του επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Κλάας Κνοτ, έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι ο δομικός πληθωρισμός θα μπορούσε να αναδειχθεί ακόμα πιο επίμονος και να διαιωνίσει τις πιέσεις στις τιμές.

Τα τρία κριτήρια

Σύμφωνα με τον Λέιν, υπάρχουν τρία κριτήρια προκειμένου η ΕΚΤ να τερματίσει τις αυξήσεις επιτοκίων:

  1. Χαμηλότερες προβλέψεις για τον πληθωρισμό μέσω του τριετούς ορίζοντα προβλέψεών
  2. Πρόοδο στη μείωση του πραγματικού υποκείμενου πληθωρισμού
  3. Να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η νομισματική πολιτική λειτουργεί

«Αποδεχόμαστε όλοι το κριτήριο ότι η επαρκής πρόοδος στον υποκείμενο πληθωρισμό είναι σημαντική», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λέιν και πρόσθεσε ότι μόλις τα επιτόκια ανέβουν, η ΕΚΤ σχεδιάζει να τα διατηρήσει εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα και δεν θα αναθεωρήσει τα σχέδιά της μόλις αρχίσει να μειώνεται σημαντικά ο βασικός πληθωρισμός.

Ερωτηθείς για πόσο καιρό θα μπορούσαν να παραμείνουν τα επιτόκια σε μια περιοχή που περιορίζει την οικονομική ανάπτυξη, ο Λέιν είπε: «Θα μπορούσε να είναι μια αρκετά μακροχρόνια περίοδος, αρκετά τρίμηνα».

Οι αγορές αναμένουν ότι το επιτόκιο καταθέσεων 2,5% της ΕΚΤ θα αυξηθεί σχεδόν στο 4% μέχρι το τέλος του έτους, με την εκτίμηση του επιτοκίου αιχμής να αυξάνεται κατά περίπου 35 μονάδες βάσης μόνο αυτόν τον μήνα, κυρίως λόγω των φόβων ότι ο βασικός πληθωρισμός είναι επίμονος.

Ευρεία πτώση

Ενώ οι χαμηλότερες τιμές των καυσίμων προκάλεσαν κατά κύριο λόγο την πρόσφατη πτώση του πληθωρισμού, ο Λέιν είπε ότι μια βαθύτερη ματιά στα δεδομένα καταδεικνύει μια πιο ευρεία πτώση.

«Οι πραγματικές τιμές λιανικής αγαθών εξακολουθούν να είναι πολύ ισχυρές, αλλά το ενδιάμεσο στάδιο αποτελεί έναν καλό προγνωστικό δείκτη των πιέσεων στις τιμές», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι αυτά αλλάζουν, μεταξύ άλλων μέσω της χαλάρωσης των σημείων συμφόρησης και των παγκόσμιων παραγόντων, υποδηλώνει ότι θα υπάρξουν σημαντικές μειώσεις στους ρυθμούς πληθωρισμού για την ενέργεια, τα τρόφιμα και τα αγαθά».

Οι πιέσεις στην τιμολόγηση των υπηρεσιών μειώνονται επίσης, καθώς η προσφορά ανακάμπτει από τα σημεία συμφόρησης μετά την πανδημία, καθιστώντας τους μισθούς το ζήτημα που πρέπει να προσέξουμε.

Οι αεροπορικές εταιρείες, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια είναι σε καλύτερη θέση να προγραμματίσουν τη χωρητικότητα από πέρυσι, γεγονός που μειώνει την πλευρά της προσφοράς των πιέσεων στις τιμές.

Ο Lane απέρριψε την ιδέα ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού θα μπορούσε να κινηθεί ανεξάρτητα από τη συνολική αύξηση των τιμών για μεγάλο χρονικό διάστημα, εφόσον οι εργαζόμενοι βασίζουν τις μισθολογικές τους απαιτήσεις στον ονομαστικό πληθωρισμό και ένα χαμηλότερο ποσοστό εκεί θα επηρεάσει τα εισοδήματα και συνεπώς τις υποκείμενες πιέσεις τιμών.

Η επόμενη συνεδρίαση

«Η προσφορά πλήττει τις καθαρές πληθωριστικές πιέσεις», είπε. «Αν κοιτάξετε περαιτέρω, μέχρι το 2024, έως το 2025, η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από ό,τι προβλεπόταν στις προβλέψεις του Δεκεμβρίου και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη στις νέες προβλέψεις».

Ωστόσο, κανένα από αυτά τα σοκ δεν είναι αρκετό για να εγκαταλείψει η ΕΚΤ τα σχέδια για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, είπε επίσης ο Λέιν, αναφερόμενος στη συνεδρίαση της 16ης Μαρτίου.

Ενώ οι αυξήσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να λειτουργήσουν στην οικονομία πιο αργά από πριν, ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι πιο διαρκής, καθώς η ΕΚΤ ήταν απίθανο να επιστρέψει σε αρνητικά επιτόκια.

Η αγορά έχει τιμολογήσει το μακροπρόθεσμο επιτόκιο ισορροπίας σε περίπου 2%, επομένως οι 250 μονάδες βάσης των αυξήσεων επιτοκίων είναι de facto μόνιμες και έτσι θα μειώσουν τις πιέσεις των τιμών πιο βιώσιμα, πρόσθεσε επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή