Με μία τριπλή παρέμβαση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιδιώκει την ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, βιομηχανίες και αγρότες.

Πρόκειται για νομοθετικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στην τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή καθώς και σε νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Λογαριασμοί ρεύματος: Οριακές μειώσεις από τους περισσότερους παρόχους

Τιμές ρεύματος

Πιο συγκεκριμένα και σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια ρεύματος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, το υπουργείο με διατάξεις σε τροπολογία αλλάζει τον τρόπο του υπολογισμού της ειδικής εισφοράς υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Έτσι καταργείται το ειδικό τέλος των 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα που επιβάρυνε τους ηλεκτροπαραγωγούς για την προμήθεια ποσοτήτων φυσικού αερίου. Το τέλος αυτός προκαλούσε επιβάρυνση της τάξης των 20 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στα τιμολόγια ρεύματος των νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.

Με τις διατάξεις της τροπολογίας η ειδική εισφορά θα υπολογίζεται ως ποσοστό 5% επί της μέσης μηνιαίας τιμής του φυσικού αερίου TTF. Αυτό σημαίνει ότι θα προκύψει μείωση της επιβάρυνσης των 20 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στους λογαριασμούς ρεύματος

Απαλλαγή ΥΚΩ

Με διατάξεις σχεδίου νόμου που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση προβλέπεται η απαλλαγή από την πληρωμή ΥΚΩ στους λογαριασμούς ρεύματος για βιομηχανίες και αγρότες που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή και μέση τάση.

Για τις συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών είχε αποφασιστεί η αναστολή για την πληρωμή κατά το διάστημα 1 Νοεμβρίου 2021 με 31 Μαρτίου 2023. Με την προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπεται πως τα ποσά ΥΚΩ δεν θα πληρωθούν.

Βιομηχανίες και PPAs

Με άλλες διατάξεις της τροπολογίας, δίνεται λύση στη σύναψη των διμερών συμβάσεων προμήθειας ρεύματος (PPAs) ανάμεσα στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας και τους ενεργοβόρους καταναλωτές.

Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Μαρτίου θα εξαιρούνται από το πλαφόν τα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών που προέρχονται από την πώληση ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας με σύμβαση σε ενεργοβόρους καταναλωτές. Οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να παράγονται από ΑΠΕ.

Με τη ρύθμιση αυτή ανοίγει ο δρόμος για τη σύναψη των PPAs που αποσκοπούν στην παροχή ρεύματος από ΑΠΕ σε σταθερή τιμή για μακρύ χρονικό διάστημα στις βιομηχανίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια