Εχει χαρακτηριστεί ως ο πιο cult παππούς του πλανήτη, συμμετείχε σε πάνω από 469 τηλεοπτικές σειρές, 149 ταινίες μεγάλου μήκους, 32 ταινίες μικρού μήκους και δεκάδες βιντεοπαιχνίδια, ενώ έχει συμπρωταγωνιστήσει με αστέρες όπως ο Κλαρκ Γκέιμπλ και ο Ντάνι Γκλόβερ. Ο λόγος για τον 94χρονο Αμερικανό (με καταγωγή από την Κίνα) ηθοποιό και σκηνοθέτη Τζέιμς Χονγκ, ο οποίος συνεχίζει απτόητος την καριέρα του.

Πριν από λίγο καιρό έγινε η μεγαλύτερης ηλικίας προσωπικότητα που απέκτησε αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ. «Είμαι εδώ! Είμαι ζωντανός!» είπε ο 93χρονος στο κοινό που παρέστη στην τελετή προσθέτοντας ότι δεν είχε προσχεδιάσει ομιλία, επειδή δεν το συνηθίζει, σύμφωνα με δημοσίευμα των LA Times. Σημειώνεται πως είχε ξεκινήσει μια καμπάνια crowdfunding το 2020 για να συγκεντρωθούν τα 55.000 δολ. που απαιτούνται για το αστέρι, το οποίο καλύφθηκε μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες.

Ποια ηθοποιός έσπασε το «γυάλινο ταβάνι» των αμοιβών στο Χόλιγουντ

70 χρόνια (!) στα στούντιο

Μετά από περίπου 70 χρόνια ενεργού δράσης στην υποκριτική, ο Χονγκ κέρδισε το πρώτο του βραβείο στην τελετή απονομής των αμερικάνικων βραβείων Guild που έγινε την περασμένη Κυριακή στο Λος Άντζελες, μαζί με τους συμπρωταγωνιστές του στο «Everything Everywhere All at Once».

Οι ηθοποιοί Μισέλ Γιέο, Κε Xούι Κουάν και Στέφαν Χσου, αναγνώρησαν τη θρυλική καριέρα του Χονγκ, η οποία εκτείνεται σε περίπου επτά δεκαετίες και 700 τίτλους ταινιών, τηλεόρασης και βιντεοπαιχνιδιών, συμπεριλαμβανομένων των «Chinatown», «Blade Runner», «Kung Fu Panda, «Seinfeld» και πολλά άλλα.

Στη σκηνή, ο Χονγκ έκανε μια αναδρομή στις πρώτες μέρες της καριέρας του, όταν έπαιζε συχνά δευτερεύοντες χαρακτήρες με λευκούς πρωταγωνιστές και …κίτρινο πρόσωπο. Ο 94χρονος υπενθύμισε ότι οι παραγωγοί «έλεγαν ότι οι Ασιάτες δεν ήταν αρκετά καλοί και ότι δεν θα είναι στο box office. Αλλά κοιτάξτε μας τώρα!».

Μετά από δεκαετίες στη βιομηχανία, ο Χονγκ λαμβάνει μεγάλη δημόσια αναγνώριση για το έργο του και λέει ότι είναι καλύτερος ηθοποιός αυτή τη στιγμή. «Έχω αφιερώσει όλο αυτό τον χρόνο στην υποκριτική και είμαι εδώ», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο KTLA 5. «Όλα γίνονται! Απλώς δεν μπορώ να πιστέψω ότι πήρε τόσο πολύ. Αυτή είναι η πιο σκληρή από θέμα δουλειάς χρονιά που είχα ποτέ».

Ο Χονγκ μεγάλωσε στη Μινεάπολη και ενδιαφέρθηκε για την υποκριτική όταν ήταν νέος, εμπνεόμενος για πρώτη φορά από Κινέζους καλλιτέχνες όπερας που επισκέπτονταν το μαγαζί με βότανα του πατέρα του. Άρχισε να παίζει στο γυμνάσιο και διοργάνωνε Live παραστάσεις για να ψυχαγωγήσει τα στρατεύματα όταν κλήθηκε στον πόλεμο της Κορέας.

Δούλευε αρχικά ως πολιτικός μηχανικός, ωστόσο η υποκριτική τον κέρδισε και λίγο αργότερα εγκατέλειψε οριστικά το επάγγελμα που σπούδασε.

Οι μικροί, στερεοτυπικοί ρόλοι

Το πρώτο μέρος της καριέρας του αφορούσε σε μικρούς ρόλους όπου υποδυόταν Ασιάτες μέσω των στερεοτυπικών αντιλήψεων της εποχής.

«Έκανα ό,τι καλύτερο ως ηθοποιός για να ξεπεράσω τα κλισέ γιατί έπρεπε για να συνεχίσω να δουλεύω», είπε σε συνέντευξή του το 2020 στο CNN. «Πήρα αυτούς τους ρόλους και μετά χρησιμοποίησα αυτά που μου είχαν διδάξει οι δάσκαλοί μου και έθεσα τα πραγματικά συναισθήματα, ακόμα κι αν επρόκειτο για κακούς…».

Για πρώτη φορά στην πρώτη σειρά των Όσκαρ

Τώρα, με το«Everything Everywhere All at Once» μια ταινία υποψήφια για πολλά Βραβεία Όσκαρ, ο Χονγκ ανέφερε ότι για πρώτη φορά στα 70 χρόνια καριέρας θα κάθεται στην πρώτη σειρά κατά την τελετή.

Ο ίδιος δεν σκοπεύει να σταματήσει να εργάζεται σύντομα. Τα επερχόμενα έργα του περιλαμβάνουν την επανάληψη του ρόλου του στο «Kung Fu Panda 4», το σενάριο και την υποκριτική στην περιπέτεια «Patsy Lee & The Keepers of the 5 Kingdoms» και την επανένωση με την συμπρωταγωνίστρια του στο «Everything Everywhere» Μισέλ Γιέο για τη σειρά «American Born Chinese» του Apple TV.

«Θα μπορούσα απλώς να συνταξιοδοτηθώ και να πάω στην Ευρώπη η να περιοδεύσω στην Ινδία», είπε ο Χονγκ στο CNN. «Αλλά κάτι μέσα μου, μέσα στον Τζέιμς Χονγκ, θέλει να συνεχίσει και να κάνει περισσότερες ταινίες και να προοδεύει… Θα κάνω ταινίες μέχρι να μην μπορώ πια να περπατήσω και να μην μπορώ πια να μιλήσω. Μετά, θα κάνω αυτό το ταξίδι…».

«Όταν θα κοιτάζω από ψηλά…»

Ο Χονγκ λέει ότι ελπίζει να δει ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές να αντιπροσωπεύουν καλύτερα τους Ασιάτες σε καθημερινούς ρόλους. «Να δει ρόλους όπως γιατροί, επιχειρηματίες και πολιτικοί, όπως η πραγματικότητα της κοινωνίας», είπε στο Variety το 2022. «Εγώ έχω δουλέψει για όλα αυτά για 70 χρόνια και τώρα κάτι κινείται.. Ίσως σε 10 χρόνια όταν κοιτάζω από ψηλά αυτόν τον κόσμο θα λέω: “Ναι, υπάρχει πρόοδος”».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus