Ανοδικά άρχισαν τη συνεδρίαση οι ευρωπαϊκοί δείκτες, αποτυπώνοντας τα καθησυχαστικά σχόλια από αξιωματούχους της Federal Reserve σχετικά με τις προθέσεις της νομισματικής πολιτικής, ενώ αφομοιώνουν και τα τελευταία στοιχεία από την πορεία της οικονομίας της περιοχής.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,5%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να κερδίζει 1,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,21% στις 7.961 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,60% στις 15.419 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,36% στις 7.310 μονάδες.

Οι τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, η Lufthansa σημειώνει άλμα 5%, καθώς ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη για το σύνολο του έτους, ανατρέποντας τις ζημίες του προηγούμενου έτους, με την ισχυρή αύξηση της ταξιδιωτικής ζήτησης να έχει ως αποτέλεσμα η γερμανική αεροπορική εταιρεία να καταγράψει ένα “σαφώς θετικό αποτέλεσμα” το 2022, παρά τον υψηλό πληθωρισμό του κόστους και τις τιμές των καυσίμων.

ΕΚΤ και Fed

Στην Ευρώπη, οι αγορές έχουν εκτιμήσει πλήρως την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε δύο εβδομάδες και η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Πέμπτη ότι μπορεί να χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός που εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με την εκτίμηση της Morgan Stanley η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 4% πριν σταματήσει, από το σημερινό 3%.

Οι διεθνείς αγορές λαμβάνουν σημαντική ώθηση επίσης από τη δήλωση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα, Raphael Bostic, ότι είναι “σταθερά” υπέρ των αυξήσεων κατά ένα τέταρτο της μονάδας (25 μονάδες βάσης). Οι επενδυτές εξάλλου ανησυχούσαν ότι η Fed θα προχωρούσε σε πιο μεγάλες αυξήσεις επιτοκίου, προκειμένου να αποκλιμακώσει ταχύτερα τον πληθωρισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές