Με θετικά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους αγοραστές να ανατρέπουν το πρωινό αρνητικό πρόσημο, καθώς “αναθάρρησαν” από την μικρή, έστω, αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, παρά το γεγονός ότι η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιβεβαίωσε ότι θα συνεχιστούν οι αυξήσεις επιτοκίων.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,5%, με τον κλάδο των τροφίμων να κερδίζει 1,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,37% στις 7.944 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,15% στις 15.327 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,69% στις 7.284 μονάδες.

Wall Street: Συνεχίζει την πτωτική πορεία- Προσπαθεί ο Dow

Σε επίπεδο τίτλων, η δανική εταιρεία ιατρικών συσκευών Ambu κέρδισε 6,3%. Οι αναλυτές της DNB Markets αναβάθμισαν τη σύσταση της μετοχής από ουδέτερη σε αγορά. Αντίθετα, η Beazley, ο ασφαλιστικός όμιλος με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, σημείωσε πτώση 7,6%, καθώς τα αποτελέσματα του έτους έδειξαν ότι τα κέρδη του διολίσθησαν από 369,2 εκατ. δολάρια σε 191 εκατ. δολάρια, εν μέρει λόγω των επενδυτικών ζημιών.

Η ανησυχία για τα επιτόκια

Την ίδια ώρα, στην ευρωζώνη οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν οριακή υποχώρηση στο 8,5% από 8,6%, υψηλότερα ωστόσο των εκτιμήσεων για ρυθμό στο 8,2%. Δύο αισιόδοξα κι ένα απαισιόδοξο μήνυμα φέρνει ο Φεβρουάριος. Μετά από πολλούς μήνες η αύξηση που κατέγραψαν οι τιμές της ενέργειας δεν είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των προϊοντικών ομάδων και υπηρεσιών, από την άλλη όμως η ομάδα με τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών ήταν αυτή των τροφίμων. Στις τέσσερις βασικές ομάδες οι τιμές ενέργειας ήταν οι μοναδικές οι οποίες επιβραδύνθηκαν τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα ότι η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης “παραμένει στο τραπέζι” για τη συνεδρίαση πολιτικής του Μαρτίου, υπογραμμίζοντας ότι ο πληθωρισμός στην περιοχή παραμένει “πολύ υψηλός”. Μιλώντας σε συνέντευξή της σε ισπανικό τηλεοπτικό πρόγραμμα, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας δήλωσε ότι παρά την τρίμηνη πτωτική τάση του πληθωρισμού, ο ρυθμός ανέβηκε και πάλι τον Φεβρουάριο, γεγονός που δείχνει ότι η μείωση των τιμών “δεν είναι σταθερή”.

Οι επενδυτές στην Ευρώπη, καθώς και στις ΗΠΑ, έχουν αρχίσει να ανησυχούν ότι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, επιβαρύνοντας τη μελλοντική ανάπτυξη, καθώς ο πληθωρισμός έχει αποδειχθεί δύσκολο να τιθασευτεί.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε όρια στη διόρθωση

Ισχυρές ήταν οι πιέσεις που δέχτηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έδωσε τελικά τη διόρθωση που ανέμεναν οι περισσότεροι συμμετέχοντες, χωρίς να χάνει τις στηρίξεις του. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 1,26% στις 1.118,79 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 118 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές