Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζονται για μια κατ’ αρχήν συμφωνία προκειμένου να καταστούν τα ευρωπαϊκά ορυκτά επιλέξιμα για εκπτώσεις φόρου, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

Όπως αναφέρει το Reuters, o νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ (ΙRA), ύψους 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εγκρίθηκε τον Αύγουστο απαιτεί αυξανόμενα ποσοστά ορυκτών μπαταριών (EV) να προέρχονται από τις ΗΠΑ ή από έναν εταίρο της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου (FTA).

Ενεργειακός πληθωρισμός στις ΗΠΑ και ευρωπαϊκή βιομηχανία

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να έρθει προς συμφωνία ήδη την επόμενη εβδομάδα, εγκαίρως ενόψει της επίσκεψης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Ουάσιγκτον.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre αρνήθηκε να πει εάν μια συμφωνία υψηλού επιπέδου που θα παρείχε καθεστώς ελεύθερου εμπορίου στην ΕΕ θα μπορούσε να επιτευχθεί πριν από την επίσκεψη της φον ντερ Λάιεν, αφαιρώντας έναν αρνητικό παράγοντα στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ, αλλά υπογράμμισε την επιθυμία της Ουάσιγκτον να διατηρήσει μια ισχυρή σχέση συνεργασίας με την ΕΕ.

«Φυσικά, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει μια καλή σχέση», είπε.

Όπως τονίζεται, έως και 3.750 δολάρια διαθέσιμων εκπτώσεων φόρου ανά όχημα σχετίζονται με κρίσιμα ορυκτά για μπαταρίες.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι είναι κρίσιμο να επιτευχθεί σύντομα συμφωνία, δεδομένων των κινήσεων ορισμένων ευρωπαϊκών εταιρειών να μεταφέρουν την παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Πρέπει να αντιδράσουμε τώρα και πρέπει τουλάχιστον να αποφύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτές τις διαταραχές, έχοντας καλύτερη πρόσβαση σε ό,τι αφορά τις πρώτες ύλες και την παραγωγή μπαταριών».

Είπε ότι η αμερικανική πλευρά πιέζει ώστε η συμφωνία να είναι «νομικά δεσμευτική», αλλά θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο πριν από την επίσκεψη του φον ντερ Λάιεν. «Νομίζω ότι αυτή η δέσμευση θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αποτέλεσμα των συζητήσεων της επόμενης εβδομάδας».

Η ΕΕ, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και άλλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ επέκριναν σκληρά τη διάταξη του IRA που απαιτεί τα ηλεκτρικά οχήματα EV να παράγονται στη Βόρεια Αμερική για να πληρούν τις προϋποθέσεις για εκπτώσεις φόρου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green