Χαρακτηρίστηκε ως η «φιλική κηλίδα», όταν η ταϊβανέζικη μεταφορική εταιρεία Evergreen Marine Corp αντιμετώπισε το 1992 ένα ατύχημα που είχε ως αποτέλεσμα να σκορπιστούν στη θάλασσα 28.000 πλαστικά παπάκια και άλλα παιχνίδια.

Δεκαετίες μετά το περιστατικό, κίτρινα παπάκια συνεχίζουν να εκβράζονται σε ακτές σε όλο τον κόσμο.

Το πέρασμα του γιγαντιαίου «Ever Acme» από τη Διώρυγα του Σουέζ [Video]

Σύμφωνα με το Business Ιnsider, επιστήμονες μετέτρεψαν το ατύχημα σε πείραμα και παρακολούθησαν επί 11 χρόνια την πορεία τους στον Ατλαντικό, τον Αρκτικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό για να μελετήσουν τα θαλάσσια ρεύματα.

Οι διαδρομές που εκτιμάται ότι ακολούθησαν τα παπάκια

Όταν οι πλαστικοί… ναυαγοί άρχισαν να ξεβράζονται σε ακτές σε όλο τον κόσμο, κανείς δεν γνώριζε από πού έρχονται. Τότε ήταν που ο δημοσιογράφος Ντόνοβαν Χον, συνεργάστηκε με επιστήμονες για να καταλήξει ότι επρόκειτο για φορτίο που έπεσε από το πλοίο «Ever Laurel», ένα containership το οποίο διαχειριζόταν η Evergreen Marine Corp, η εταιρεία που έγινε γνωστή για το ατύχημα στη Διώρυγα του Σουέζ.

Όπως ανέφερε ο Χον στο βιβλίο που έγραψε για το περιστατικό, 12 κοντέινερ έπεσαν από το πλοίο στις 10 Ιανουαρίου 1992 στη μέση του Βόρειου Ειρηνικού Ωκεανού.

Όπως έγινε γνωστό -σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε ο Χον- στη θάλασσα έπεσαν τότε 7.200 κίτρινα παπάκια, 7.200 πράσινα βατράχια, 7.200 κόκκινοι κάστορες και άλλα τόσα γαλάζια χελωνάκια.

Λίγο μετά, τα πλαστικά παιχνίδια εθεάθησαν στις ΗΠΑ, στον Ατλαντικό, τη Χαβάη και την Ευρώπη, με το πιο πρόσφατο περιστατικό να καταγράφεται πριν από λίγα χρόνια στη Βρετανία. Τα παπάκια, όπως σημειώνεται, έχουν χάσει το χρώμα τους μετά από τόσα χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα ίδια τα παιχνίδια έχουν γίνει πλέον συλλεκτικά αντικείμενα, αγγίζοντας τιμές έως και 1.000 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα