Καθώς η Ελλάδα μπαίνει στον μήνα τον αξιολογήσεων, με τρεις οίκους να αναμένεται να εκδώσουν την ετυμηγορία τους, αρχής γενομένης από απόψε με την Scope Ratings , η Oxford Economics δημοσιεύει μια αρκετά κολακευτική έκθεση για το δημόσιο χρέος της χώρας.
Υπό τον τίτλο «Ευρωζώνη: Οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να αντέξουν για περισσότερα τα υψηλότερα επιτόκια» η Oxford Economics αναλύει τις προοπτικές του δημοσίου χρέους στην ζώνη του ευρώ, σε ένα περιβάλλον αύξησης των επιτοκίων, τονίζοντας ότι οι κίνδυνοι είναι ανοδικοί.
«Εάν τα επιτόκια αυξηθούν πολύ πάνω από τις προσδοκίες, οι δημοσιονομικές επιδόσεις της ευρωζώνης θα πληγούν σκληρά και θα αναγκάσουν τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε δύσκολες επιλογές» αναφέρει ο οίκος προσθέτοντας ότι «ακόμη και σε ένα ακραίο σενάριο πιστεύουμε ότι θα αποφευχθεί μια κρίση χρέους».
Ο οίκος αναφέρει ότι από τον Ιούλιο του 2022 τα επιτόκια έχουν αυξηθεί κατά 300 μονάδες βάσης, με τον ταχύτερο ρυθμό από τη κυκλοφορία του ευρώ, και αναμένεται να έρθουν κι άλλες αυξήσεις. Στο πλαίσιο αυτό οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν αναζωπυρώσει τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, αυτή τη φορά οι συνθήκες είναι διαφορετικές.
Μέχρι στιγμής, η μετάδοση από τη νομισματική πολιτική ήταν εύρυθμη και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους αυξάνεται αργά.
Τα δύο σενάρια
Στο πλαίσιο της μελέτης, ο οίκος μελετά δύο σενάρια, αμφότερα αρνητικά: στο πρώτο σενάριο οι αποδόσεις τα ομολόγων θα παραμείνουν στα σημερινά υψηλά επίπεδα για μια δεκαετία κάτι που θα ανέβαζε το χρέος της ευρωζώνης προς το ΑΕΠ σε περίπου 90% έως το 2032, με κάποια μείωση του χρέους από 93% το 2022. Ένα δεύτερο σενάριο στο οποίο οι αποδόσεις κορυφώνονται κατά 100 μονάδες βάσης υψηλότερα και παραμείνουν εκεί θα ωθήσουν τον δείκτη χρέους περίπου στο 95% – ακόμα χαμηλότερο από το ανώτατο όριο 100% που ήταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Σύμφωνα με την Oxford Economics τα τρέχοντα επίπεδα χρέους και οι μέσες λήξεις δείχνουν ότι η Ιταλία και η Γαλλία είναι οι πιο εκτεθειμένες.
Στο πρώτο σενάριο, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Ιταλίας το 2032 θα παρέμενε αμετάβλητος από το σημερινό 145%, ενώ στο δεύτερο ο δείκτης θα εκτινασσόταν πάνω από το 150% – πολύ υψηλότερο από την αρχική πρόβλεψη για το 2032 για 138%. Ο δείκτης χρέους της Γαλλίας θα ήταν περίπου 120% στο πρώτο σενάριο και κάτω από 130% ακόμη και στο πιο σοβαρό σενάριο – επίπεδα που δεν παρατηρήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες.
Τα «καλά νέα» για την Ελλάδα και τα ραντεβού με τους οίκους
Τονίζει επίσης, ότι η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα μπορούσαν να μειώσουν τους δείκτες χρέους τους ακόμη και στο σκληρότερο σενάριο.
Μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch περασμένο μήνα, σε BB+ με σταθερό outlook, μόλις ένα σκαλοπάτι από την επενδυτική βαθμίδα, ο Μάρτιος έχει αρκετά νέα ραντεβού με τους οίκους αξιολόγησης.
Το πρώτο ραντεβού του μήνα είναι απόψε με την Scope Ratings.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο BB+ και αναθεώρησε τις προοπτικές σε θετικές από ουδέτερες.
Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής θεσμικής στήριξης, η ευνοϊκή πορεία του δημόσιου χρέους και οι μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα οδηγούν στην αναθεώρηση των προοπτικών, σημείωσε ο γερμανικός οίκος.
Τα επόμενα ραντεβού
- 10 Μαρτίου 2023 – DBRS
- 17 Μαρτίου 2023 – Moody’s
- 21 Απριλίου 2023 – Standard and Poor’s
- 9 Ιουνίου 2023 – Fitch
- 4 Αυγούστου 2023 – Scope
- 8 Σεπεμβρίου 2023 – DBRS
- 15 Σεπτεμβρίου 2023 – Moody’s
- 20 Οκτωρβίου 2023 – Standard and Poor’s
- 1 Δεκεμβρίου 2023 – Fitch
Latest News
Δόθηκαν τα 3,27 δισ. ευρώ από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την Αττική Οδό
Το Ελληνικό Δημόσιο εισπράττει εφάπαξ οικονομικό αντάλλαγμα ύψους 3,27 δισ. ευρώ, που αποτελεί το υψηλότερο στην ιστορία του ΤΑΙΠΕΔ, μειώνοντας το δημόσιο χρέος κατά περίπου 1,5% του ΑΕΠ
Χατζηδάκης: Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα φέρει μείωση των άμεσων φόρων
Τι ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης
Το σπριντ για το δημόσιο χρέος – Πότε θα πέσουμε κάτω από την Ιταλία
Τι αναφέρουν πηγές του ΟΔΔΗΧ στον ΟΤ για την επιβάρυνση στο ελληνικό δημόσιο χρέος από την αναθεώρηση της Eurostat για τους τόκους
Scope: «Αγκάθια» στα κόκκινα δάνεια της Ευρώπης - Θετικές οι τάσεις στην Ελλάδα
Κατά τον οίκο αξιολόγησης Scope, αναμένεται ότι η μέτρια υποβάθμιση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων θα συνεχιστεί τα επόμενα τρίμηνα
Τα GReco Islands κλειδί για το μέλλον των νησιών με πληθυσμό από 100 έως 3.500 κατοίκους
Η πρωτοβουλία GRecoISLANDS στοχεύει στον αειφόρο μετασχηματισμό των ελληνικών νησιών, προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη
Κόφτες στα οικογενειακά επιδόματα – Ποιοι τα χάνουν και ποιοι θα πάρουν λιγότερα [παραδείγματα]
Τα τεκμήρια πέταξαν εκτός χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες από τα οικογενειακά επιδόματα – Σαρωτικές αλλαγές και από το 2025
Επιταγή ακρίβειας για... λίγους - Πόσοι αποκλείστηκαν
Η επιταγή ακρίβειας (έκτακτο επίδομα) θα καταβληθεί πριν από τις 20 Δεκεμβρίου 2024 και θα αφορά περίπου 1.900.000 πολίτες
Τα ψιλά γράμματα για την εξαγορά των καταπατημένων - Τι να προσέξετε
Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για τα καταπατημένα ακίνητα, αλλά τα δικαιολογητικά και τα πιστοποιητικά είναι λαβύρινθος για όσους μπορούν να αποκτήσουν νόμιμους τίτλους σε δημόσια περιουσία
Μειώνται τα διόδια στην Αττική Οδό - Τι ισχύει για τα e-Pass
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές των διοδίων - Πόσο θα πληρώνουν ΙΧ και φορτηγά στα διόδια της Αττικής Οδού
Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας: Δέκα ερωτήσεις-απαντήσεις για το Μεσοπρόθεσμο
Η κυβέρνηση στο τέλος της τετραετίας θα έχει εκπληρώσει το σύνολο των προεκλογικών της δεσμεύσεων, επισημαίνει το υπουργειο Εθνικής Οικονομίας