Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την Κυριακή ότι είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις από τις επιδοτήσεις των ΗΠΑ για τις πράσινες τεχνολογίες και να επισπεύσει έναν νόμο που έχει μπλοκαριστεί επί του παρόντος για τη σταδιακή κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης από το 2035.

Επισκεπτόμενη τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς και το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας κατά την έναρξη της διήμερης συνάντησης πλησίον του Βερολίνου, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ (IRA) θα επιφέρει τεράστιες φορολογικές ελαφρύνσεις για τις καθαρές τεχνολογίες που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ.

«Συζητήσαμε τις απαντήσεις μας: διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την ερμηνεία του νόμου, επενδύσεις από εμάς και ταχύτερες διαδικασίες», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Οι ευρωπαϊκές κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπορούν να επωφεληθούν από τα φορολογικά πλεονεκτήματα στις ΗΠΑ, ωστόσο η Ε.Ε. πρέπει να διασφαλίσει ότι θα ωφεληθούν επίσης οι κλάδοι των μπαταριών και των εξαρτημάτων τους και χρειάζονται περισσότερες συνομιλίες με την Ουάσιγκτον, όπως ανέφερε.

Η Κομισιόν μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο θα προτείνει την απελευθέρωση της ευρωπαϊκής στήριξης και των κονδυλίων τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για την πράσινη μετάβαση. Έκθεση της Επιτροπής για την ανταγωνιστικότητα, θα βοηθήσει στη μείωση των φραγμών στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. και θα αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, κάτι που η φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε ως «φρένο στην ανάπτυξη».

Μετά τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών με τη Νέα Ζηλανδία και τη Χιλή, η Ε.Ε. επιδιώκει συμφωνίες με την Αυστραλία, το Μεξικό και το μπλοκ Mercosur της Λατινικής Αμερικής μέχρι το τέλος του 2023, σύμφωνα με την ίδια. Ο Γερμανός καγκελάριος και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσαν ότι εμπορικές συμφωνίες εξετάζονται επίσης με την Ινδονησία και την Ινδία.

Σχολιάζοντας την καθυστέρηση για τον τερματισμό των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα το 2035, αφού η Γερμανία εξέφρασε αμφιβολίες για αυτή τν πολιτική, υπογράμμισε ότι τα ζητήματα θα μπορούσαν να επιλυθούν. «Πρέπει να είναι σε εναρμόνιση με τους κλιματικούς μας στόχους για τους οποίους υπάρχει συμφωνία. Η συζήτηση είναι εποικοδομητική», σημείωσε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ε.Ε. παρακολουθεί με προσοχή εάν η Κίνα τηρεί τις δεσμεύσεις της να μην βοηθάει στον εξοπλισμό της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Το παρακολουθούμε καθημερινά», όπως τόνισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας