Υπάρχουν μερικοί προορισμοί όπου η ευεξία και η μακροζωία δεν είναι απλώς ένας στόχος, αλλά τρόπος ζωής. Ονομάζονται «μπλε ζώνες» και είναι τα μέρη του πλανήτη όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερο. Ανάμεσά τους βρίσκεται η Ιαπωνία, όπως και δική μας Ικαρία.

Μια διατροφολόγος από τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, καταγράφει στο CNBC τις 5 τροφές μακροζωίας που καταναλώνει κάθε μέρα. «Μεγάλωσα στην Ιαπωνία, όπου με έμαθαν από μικρή να σκέφτομαι το φαγητό ως φάρμακο. Η γιαγιά μου είναι 92 ετών και πιστώνει τη μακροζωία της στο να τρώει τα σωστά φαγητά», αναφέρει.

Έρευνα: Η επαρκής ενυδάτωση σχετίζεται με καλή υγεία και μακροζωία

Η Ιαπωνία φιλοξενεί μερικούς από τους μακροβιότερους ανθρώπους στον κόσμο: Υπάρχουν τώρα 90.526 αιωνόβιοι, ή άτομα ηλικίας 100 ετών και άνω. Ενας αριθμός πενταπλάσιος σε σύγκρισημ με τους αιωνόβιους πριν από δύο δεκαετίες, σύμφωνα με μια έκθεση του 2022 από το υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας.

Και το μικροσκοπικό, απομακρυσμένο νησί της Οκινάουα έχει επισημανθεί ως αυτό με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αιωνόβιων κατοίκων στον κόσμο.

Το μυστικό μενού

1. Ιαπωνικές γλυκοπατάτες

Με καταγωγή από την Οκινάουα, αυτές οι μωβ γλυκοπατάτες (που ονομάζονται «imo» στα Ιαπωνικά) τρώγονται συχνά ως σνακ ή επιδόρπιο.

Είναι πλούσια σε υγιείς υδατάνθρακες και ανθοκυανίνες, μια ομάδα αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στα κόκκινα και μοβ λαχανικά και περιέχουν αντιγηραντικές ιδιότητες.

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

2. Σούπα Miso

Η ιαπωνική διατροφή περιέχει μια ποικιλία από πιάτα που περιέχουν τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και η σούπα miso είναι δημοφιλής. Το Miso είναι μια πάστα που παρασκευάζεται από σπόρους σόγιας και δημητριακά που έχουν υποστεί ζύμωση.

Τα προβιοτικά, τα ζωντανά βακτήρια ή η μαγιά σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση της υγείας του εντέρου μας και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που έτρωγαν miso, tofu και tempeh είχαν 10% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίς – από όλες τις αιτίες – από εκείνους που έτρωγαν σπάνια αυτά τα τρόφιμα.

3. Ραπανάκι Daikon

Τα ριζώδη λαχανικά είναι δημοφιλή στην ιαπωνική μαγειρική και παρέχουν μια σειρά από μοναδικά οφέλη για την υγεία.

Τα ραπανάκια Daikon είναι γνωστό ότι βοηθούν στην πρόληψη του κρυολογήματος και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ένα ραπανάκι περιέχει το 124% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης C.

Άλλα υγιεινά λαχανικά ρίζας (που μπορεί να είναι πιο εύκολο να τα βρείτε στα τοπικά παντοπωλεία) περιλαμβάνουν τα καρότα, τα παντζάρια, τα παστινάκια και τα γογγύλια.

4. Φύκια

Τα φύκια είναι πλούσια σε σημαντικά μέταλλα όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, το φυλλικό οξύ και το μαγνήσιο.

Το να το τρώει κανείς κάθε μέρα βοηθά στην προσθήκη φυτικών ινών στη διατροφή του. Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, υπέρτασης και διαβήτη τύπου Β.

Τα φύκια περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά όπως η φουκοξανθίνη και η φουκοϊδάνη, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

5. Ψάρια

Πάντα πρέπει να συμπεριλαμβάνει κανείς κάποια πρωτεΐνη στην καθημερινή του διατροφή, ειδικά λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος. Τα ωμέγα-3 λιπαρά στα ψάρια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση των τριγλυκεριδίων και στην ανακούφιση φλεγμονών.

Στην Ιαπωνία, λένε συχνά «itadakimasu» (που μεταφράζεται σε «λαμβάνω ταπεινά») πριν από τα γεύματα για να δείξουν την εκτίμησή τους για τα ζώα και τους αγρότες. Πιστεύουν ότι αυτή η πρακτική της προσεκτικής διατροφής συμβάλλει στην υγεία και την ποιότητα ζωής τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus