Στη σκιά της τραγωδίας στα Τέμπη, αλλά και των ερωτηματικών πλέον σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των επικείμενων εκλογών, η ανοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ανεκόπη, αν και σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,11%, συμπληρώνοντας 11 συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες. Οι αναλυτές σημείωναν πως το πολιτικό ρίσκο επανήλθε υπερτερώντας άλλων θετικών αναγνώσεων από το οικονομικό μέτωπο.

Τα τραγικά γεγονότα έχουν επιδράσει στη δυναμική της αγοράς καθώς διαφαίνεται μια συνολική αναθεώρηση των δεδομένων που καθορίζουν τους πολιτικούς συσχετισμούς εν όψει των επερχόμενων εκλογών, με τους επενδυτές να προσπαθούν το επόμενο διάστημα να αξιολογήσουν την όποια επίδραση των γεγονότων στο εκλογικό σώμα, ενώ ερώτημα αποτελεί αν πλησιάζει μία ευρύτερη διορθωτική κίνηση.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πρωταθλητής αποδόσεων στο πρώτο δίμηνο του 2023

Η BoFA

Η Bank of America, αν και εμφανίζεται μεσοπρόθεσμα θετική (bullish) για τις αγορές EEMEA (Αναδυόμενη Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα καταλαμβάνοντας μάλιστα την 3η θέση από πλευράς ελκυστικότητας, προβλέπει στην παρούσα φάση διακυμάνσεις, συστήνοντας «αγορές στην πτώση» των μετοχών.

Σύμφωνα με αναλυτές της Citigroup, οι επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωποι σε μια διελκυστίνδα μεταξύ της επαναλειτουργίας της Κίνας που δημιουργεί προσδοκίες για την παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά και των εκτιμήσεων για τη διατήρηση της περιοριστικής νομισματικής των κεντρικών τραπεζών για μεγαλύτερο του αναμενομένου διάστημα, κάτι που επηρεάζει αρνητικά τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου όπως οι μετοχές.

Ο ενθουσιασμός των επενδυτών από το άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας έχει ξεθωριάσει, ενώ οι αγορές μετοχών και ομολόγων επηρεάστηκαν από διαφορετικούς παράγοντες, εκτίμησαν οι αναλυτές της Rothschild & Co.

Η Fed

Η κύρια ανησυχία τους για τις μετοχές αφορά την πορεία των εταιρικών κερδών, ενώ τα ομόλογα παραμένουν ευαίσθητα στον πληθωρισμό και στις προσδοκίες για τα επιτόκια.

Οι traders τιμολογούν τώρα π.χ. πως η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες στο εύρος 5,5%-5,75% έως τον Σεπτέμβριο, από 4,50%-4,75% σήμερα, ενώ στις προθεσμιακές αγορές χρήματος οι προσδοκίες των επενδυτών «βλέπουν» πως τα επιτόκια του ευρώ θα φθάσουν εφέτος ως το 3,975% από το 2,5% σήμερα. Σύμφωνα με τη UBS, η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια του ευρώ κατά 0,50% στις 16 Μαρτίου, ενώ θα ακολουθήσουν μία ακόμη αύξηση κατά 0,50% τον Μάιο και μία κατά 0,25% τον Ιούνιο οδηγώντας το τερματικό επιτόκιο στο 3,75%.

Ωστόσο, αναφέρει, ο ανοδικός κίνδυνος για τα επιτόκια είναι υπαρκτός και δεν μπορεί π.χ. να αποκλειστεί μεγαλύτερη αύξηση κατά 0,50% και τον Ιούνιο ή μία ακόμη αύξηση τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών