Στα 132,5 δισ. φράγκα (141,54 δισεκατομμύρια δολάρια) διαμορφώθηκαν τελικά οι ζημίες της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB) το περασμένο έτος, επιβεβαιώνοντας τους προσωρινούς υπολογισμούς που ανακοινώθηκαν τον Ιανουάριο.

Η απώλεια, η μεγαλύτερη στην 115χρονη ιστορία της κεντρικής τράπεζας, προκλήθηκε από τη βουτιά της αξίας των επενδύσεων της SNB εξαιτίας την πτώσης σε ομόλογα και μετοχές το περασμένο έτος. Μετά τα κέρδη των 26 δισ. φράγκων το 2021, οι ζημίες το 2022 υπερβαίνουν κατά πολύ το τελευταίο αρνητικό αποτέλεσμα ρεκόρ των 23 δισ. φράγκων που καταγράφηκε το 2015.

Η ενίσχυση του ελβετικού φράγκου είχε επίσης αρνητική επίδραση, μειώνοντας τις συμμετοχές της SNB και τις αποδόσεις από ξένες επενδύσεις όταν μετατράπηκαν ξανά σε ελβετικά φράγκα.

Ο «ιός της ακρίβειας» πλήττει και την Ελβετία – Τι οδήγησε σε άνοδο των τιμών

Η απώλεια αυτή σημαίνει ότι η SNB δεν θα καταβάλει καμία πληρωμή στις ελβετικές κεντρικές ή περιφερειακές κυβερνήσεις ή μέρισμα στους επενδυτές μόνο για δεύτερη φορά από την ίδρυσή της το 1907.

Το μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος του περασμένου έτους θα μπορούσε να αποδοθεί στα 131,5 δισεκατομμύρια φράγκα που απώλεσε από θέσεις σε ξένο συνάλλαγμα, με τα ομόλογά της να χάνουν 72 δισεκατομμύρια φράγκα σε αξία και το μετοχικό χαρτοφυλάκιό της να αξίζει 41 δισεκατομμύρια φράγκα λιγότερο.

Η αναφερόμενη ζημία εξάλειψε το αποθεματικό διανομής της SNB ύψους 102,5 δισεκατομμυρίων φράγκων, που σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα παρουσίασε καθαρή ζημία 39,5 δισεκατομμυρίων φράγκων αφού ελήφθη υπόψη η κατανομή για προβλέψεις.

Αλώβητη η «αίγλη» της

Ωστόσο, η απώλεια είναι απίθανο να έχει αντίκτυπο στην πολιτική της τράπεζας, η οποία αύξησε τα επιτόκια τρεις φορές το 2022, όπως εκτιμούν αναλυτές που επικαλείται το Reuters.

«Οι κολοσσιαίες απώλειες της SNB δεν θα αλλάξουν καθόλου τη νομισματική της πολιτική», δήλωσε ο Karsten Junius, οικονομολόγος στο J.Safra Sarasin. “Η υψηλή φήμη της SNB βοηθά ώστε να μην χρειάζεται να αλλάξει τίποτα.”

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή