Το Ιράν ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε μεγάλο απόθεμα λιθίου, βασική πρώτη ύλη για μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ηλεκτρονικές συσκευές, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης προχθές Σάββατο.

 «Πετρέλαιο του 21ου αιώνα»

«Για πρώτη φορά στο Ιράν, ένα κοίτασμα λιθίου έχει ανακαλυφθεί στη Χαμαντάν», στα δυτικά της χώρας, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη τον Μοχάμεντ Χάντι Αχμάντι, αξιωματούχο του υπουργείου Βιομηχανίας, Εξορύξεων και Εμπορίου, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το κοίτασμα θεωρείται ότι περιέχει «8,5 εκ. τόνους» λιθίου, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του αρμόδιου τμήματος του υπουργείου.

Λίθιο: Στο κυνήγι του νέου χρυσού για την παγκόσμια οικονομία

Με την ονομασία «πετρέλαιο του 21ου αιώνα», το λίθιο είναι απαραίτητο για την κατασκευή μπαταριών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προκειμένου ν’ αποφευχθεί η καύση πετρελαίου και η εκπομπή ρύπων διοξειδίου του άνθρακα.

Το λευκό μέταλλο είναι επίσης μία βασική πρώτη ύλη για τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες που χρησιμοποιούνται στα κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.

Εκτοξεύτηκαν οι τιμές

Σύμφωνα με έκθεση των αμερικανικών γεωλογικών ερευνών, η οποία δημοσιεύτηκε το 2022, συνολικά 89 εκατομμύρια τόνοι λιθίου έχουν εντοπιστεί παγκόσμια. Η Αυστραλία, η Χιλή, η Αργεντινή και η Κίνα βρίσκονται ανάμεσα στους κυριότερους παραγωγούς.

Το 2022 οι τιμές του λιθίου εκτοξεύτηκαν εξαιτίας του πληθωρισμού, αλλά και της αυξημένης ζήτησης για καθαρότερα μέσα μετακίνησης.

Το Ιράν, η οικονομία του οποίου πλήττεται από αυστηρές διεθνείς κυρώσεις, οι οποίες επιβλήθηκαν κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, διαθέτει σημαντικά αποθέματα φυσικών πόρων, όπως φυσικό αέριο, πετρέλαιο, χαλκό και σίδηρο.

Οι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων ελπίζουν ότι ένα επικείμενο κύμα προμήθειας λιθίου θα φέρει ανακούφιση στα σχέδια επέκτασής τους μετά από δύο χρόνια έντονων πιέσεων, αλλά οι «ταύροι» της αγοράς του μετάλλου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αν οι παραγωγοί δεν αποδειχθούν συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα.

Η αχαλίνωτη ζήτηση λιθίου έχει αιφνιδιάσει πολλούς αναλυτές, με την άνθηση των παγκόσμιων πωλήσεων EV που προκαλούν διπλασιασμό της κατανάλωσης τα τελευταία δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, με τους προμηθευτές να μην μπορούν να συμβαδίσουν, ένα τρομακτικό ράλι τιμών εκτόξευσε τη συνολική αξία της κατανάλωσης λιθίου σε περίπου 35 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, από 3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.

Αγώνας δρόμου

Ορισμένοι αναλυτές της αγοράς υποστηρίζουν, ο αποφασιστικός ρυθμιστικός παράγοντας για το 2023 θα είναι η ταχέως αυξανόμενη προσφορά και όχι η ιλιγγιώδης ζήτηση.

Πέντε προβλέψεις αναλυτών που εξετάστηκαν από το Bloomberg δείχνουν μια πολύ πιο ισορροπημένη παγκόσμια αγορά μετά από σαφείς ελλείψεις το 2022, ενώ η BYD Co., η Κίνα κορυφαίος πωλητής EV, υπολογίζει σε πλεόνασμα λιθίου.

Αλλά υπάρχουν και κάποιοι σκεπτικιστές που προειδοποιούν για νέα προβλήματα εάν οι ανθρακωρύχοι από τη Χιλή μέχρι την Κίνα και την Αυστραλία συναντήσουν εμπόδια στην προσπάθεια να καλύψουν την ζήτηση.

Η αναθεωρημένη πρόβλεψη κάνει λόγο για αυξήσεις της παραγωγής peg μεταξύ 22% και 42% το 2023: ένας ιλιγγιώδης ρυθμός για κάθε περίπλοκη εξορυκτική βιομηχανία.

«Πραγματικά δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι τόσοι πολλοί τόνοι μπορούν να εμφανιστούν ως δια μαγείας φέτος για να επαναφέρουν την ισορροπία στην αγορά», δήλωσε τηλεφωνικά από τη Γενεύη η Claire Blanchelande, έμπορος λιθίου στον όμιλο Trafigura. «Ο πόνος δεν έχει τελειώσει ακόμα».

Πηγή: politis.com.cy/ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή