Να ψηφίσει νόμο για την ισότητα των φύλων που θα καθιστά υποχρεωτικό τα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων να αποτελούνται τουλάχιστον κατά 40% από γυναίκες πρόκειται να επιδιώξει η κυβέρνηση της Ισπανίας. Παρόμοια ποσόστωση μάλιστα θα επιχειρηθεί να επιβληθεί και στο υπουργικό συμβούλιο.

Ισπανία: Πατώντας «φρένο» στον ανεξέλεγκτο τουρισμό

Σύμφωνα με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί στην εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου, πριν σταλεί στο Κογκρέσο.

Κυβερνητική ανακοίνωση ανέφερε ότι ο νόμος θα προβλέπει πως στα διοικητικά συμβούλια θα πρέπει να περιλαμβάνεται ποσοστό τουλάχιστον 40% «του λιγότερο εκπροσωπούμενου φύλου», ενώ αντίστοιχες προβλέψεις θα αφορούν και την ανώτατη διοίκηση.

Σε ισχύ από το 2024

Εάν ψηφιστούν, οι κανόνες θα ισχύουν για όλες τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες από την 1η Ιουλίου 2024 και για όλες τις εταιρείες με τουλάχιστον 250 υπαλλήλους και ετήσια έσοδα 50 εκατ. ευρώ από τις 30 Ιουνίου 2026.

Η κυβέρνηση θα ορίσει επίσης ποσόστωση 40% για το υπουργικό συμβούλιο και θα επιβάλει σε όλες τις πολιτικές λίστες για τις εκλογές να εναλλάσσονται άνδρες και γυναίκες υποψήφιοι.

Ο Σάντσεθ έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει την υπό σοσιαλιστική ηγεσία κυβέρνηση συνασπισμού του ως «φεμινιστική» και έχει προωθήσει νόμους περί ισότητας, μεταξύ άλλων για τα δικαιώματα των τρανς. Δεκατέσσερις από τους 22 υπουργούς του είναι γυναίκες, όπως και τρεις αναπληρωτές πρωθυπουργοί.

Στην Ισπανία, πολλές από τις εταιρείες του δείκτη αναφοράς Ibex-35 πληρούν την ποσόστωση ή βρίσκονται σχετικά κοντά σε αυτήν. Ωστόσο αρκετές μικρότερες κυρίως εταιρείες βρίσκονται ακόμα μακριά από αυτόν τον στόχο.

Η κίνηση του Σάντσεθ ευθυγραμμίζεται με σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκδόθηκε πέρυσι, η οποία απαιτεί να ψηφιστούν αντίστοιχοι νόμοι έως το 2026. Η εν λόγω οδηγία δεν απαιτεί την ισοτιμία στην ανώτατη διοίκηση ή σε πολιτικές θέσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Παρίσι 2024: Οι πλούσιοι εγκαταλείπουν τα ξενοδοχεία του Παρισιού για υπερμεγέθη Châteaux
Διεθνή |

Οι πλούσιοι εγκαταλείπουν τα ξενοδοχεία του Παρισιού για υπερμεγέθη Châteaux

Με τιμές ανταγωνιστικές με τα καλύτερα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας και χώρο για τη συνοδεία, τα ιστορικά αρχοντικά γύρω από το Παρίσι είναι οι πιο καυτές κρατήσεις αυτού του καλοκαιριού