Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα θα χρειαστεί να αυξήσει ξανά τα επιτόκια μετά την προδιαγεγραμμένη αύξηση του Μαρτίου. Στην εκτίμηση αυτή προέβη ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν, ενισχύοντας τις πιο αυστηρές φωνές των διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες προδιαγράφουν την αναγκαιότητα για συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων.

Σεντένο – ΕΚΤ: Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό μας δείχνουν τον ρυθμό για τα επιτόκια

Σύμφωνα με τον Λέιν, «τα στοιχεία για τις υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις υποδηλώνουν ότι θα ήταν σκόπιμο να αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια μετά τη συνάντησή μας τον Μάρτιο», ενώ τόνισε ότι «ο αντίκτυπος της σωρευτικής σύσφιξης στη νομισματική πολιτική που έχει ήδη επέλθει» πρέπει να εξετάζεται σε καθεμιά συνεδρίαση ξεχωριστά.

«Η ακριβής αποτίμηση μετά τον Μάρτιο θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τα στοιχεία των επερχόμενων μακροοικονομικών προβλέψεων σε συνδυασμό με τα εισερχόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τη λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής».

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ και πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ιρλανδίας, μιλώντας σε εκδήλωση στο Δουβλίνο, επικεντρώθηκε στον υποκείμενο πληθωρισμό στην ευρωζώνη ο οποίος αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ του 5,6% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν διαμορφώσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,5% με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις από τον Ιούλιο και έπειτα και οι αγορές θεωρούν βέβαιο ότι θα κορυφωθεί στο 4%.

Αμετακίνητη η Λαγκάρντ

Από την πλευρά της η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παραμένει αμετακίνητη από τον στόχο του πάση θυσία ο πληθωρισμός πρέπει να επανέλθει στον στόχο του 2%.

Στην τελευταία της συνέντευξη χθες στον ισπανικό Τύπο τόνισε ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα παραμείνει υψηλός το επόμενο διάστημα, επομένως η αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 50 μονάδες βάσης στις 16 Μαρτίου γίνεται όλο και πιο σίγουρη.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%. Και θα το κάνουμε», επανέλαβε είπε η Λαγκάρντ.

Μάλιστα, σε ερώτηση του δημοσιογράφου πώς αξιολογεί την εκτίμηση της αγοράς ότι τα επιτόκια θα φτάσουν στο 4% η επικεφαλής της ΕΚΤ απάντησε χωρίς περιστροφές πως η τράπεζα «δεν έχει ανώτατο όριο, αλλά στόχο πληθωρισμού 2%. Αυτός είναι ο μεσοπρόθεσμος στόχος για τον πληθωρισμό, όπως ορίζεται για εμάς η σταθερότητα των τιμών. Όπως είπα, δεν μπορώ να σας πω πόσο υψηλά θα είναι τα ποσοστά. Ξέρω ότι θα είναι πιο ψηλά από ό,τι είναι τώρα και έχουμε ακόμα περισσότερη δουλειά να κάνουμε γιατί δεν μπορούμε να κηρύξουμε τη νίκη. Κάνουμε πρόοδο, αλλά έχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή