Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να έχει υπόψη της ότι ο πληθωρισμός δεν κινείται στη βάση των προβλέψεών της, κατά τον καθορισμό του ρυθμού των αυξήσεων των επιτοκίων, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μάριο Σεντένο.
«Το ποσοστό για τον Φεβρουάριο, που μόλις δημοσιεύτηκε, ήταν αρκετές μονάδες βάσης κάτω από τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου», δήλωσε ο επικεφαλής της πορτογαλικής κεντρικής τράπεζας στη La Stampa σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα. Και πρόσθεσε, ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να εξετάσουν «πολύ προσεκτικά» τις ενημερωμένες προβλέψεις για τον πληθωρισμό τον Μάρτιο, οι οποίες αναμένεται να είναι χαμηλότερες στον ορίζοντα προβολής.
Λαγκάρντ: Δεν βάζουμε «ταβάνι» στην αύξηση των επιτοκίων
Η συνέντευξη του Σεντένο, ο οποίος συγκαταλέγεται στους πιο μετριοπαθείς ρυθμιστές επιτοκίων της ΕΚΤ, στο στρατόπεδο των λεγόμενων «περιστεριών», έρχεται την ώρα που ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη – που εξαιρεί τα τρόφιμα και την ενέργεια – σημείωσε νέο ρεκόρ και ο μετρητής κεφαλαίων παρέμεινε πεισματικά υψηλός.
Οι κινήσεις της ΕΚΤ
Αυτό επί της ουσίας εδραιώνει μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.
Πέρα από αυτό, εντείνονται οι πιέσεις προς την ΕΚΤ να διατηρήσει τον ίδιο ρυθμό, αντί να υιοθετήσει μικρότερες αυξήσεις όπως κάποιοι είχαν προτείνει μόλις πριν από εβδομάδες. Οι αγορές προβλέπουν τώρα κορύφωση του ευρωπαϊκού επιτοκίου στο 4%.
Ο Σεντένο τόνισε ότι η ΕΚΤ στοχεύει μόνο τον μετρούμενο πληθωρισμό, παρόλο που αναγνώρισε ότι «υπάρχουν πιέσεις στις τιμές που μπορεί να είναι ισχυρότερες». Ωστόσο, ο Πορτογάλος κυβερνήτης είπε ότι η ΕΚΤ «δεν πρέπει να βιαστεί να βγάλει συμπεράσματα πολύ γρήγορα».
«Μας εξέπληξε ο πληθωρισμός σε πτωτική πορεία σε σύγκριση με τις προβλέψεις μας τον Δεκέμβριο», είπε. «Αναμένουμε ότι η απόφαση θα αντανακλά αυτόν τον χαμηλότερο πληθωρισμό».
«Αν με ρωτήσετε τι θα συμβεί μετά τον Μάρτιο, νομίζω ότι είναι σημαντικό να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις εκτιμήσεις που θα έχουμε σε λίγες μέρες», σημείωσε ο Σεντένο, προσθέτοντας ότι η διαδικασία αύξησης του κύριου ενδιαφέροντος ήταν πολύ γρήγορη.
«Αυτό δεν έχει ξαναγίνει, ποτέ δεν έγινε τόσο γρήγορα. Χρειαζόμαστε λίγη υπομονή για να επιτρέψουμε σε αυτές τις 300 μονάδες βάσης της αύξησης να έχουν αντίκτυπο στον πληθωρισμό, γιατί αυτός είναι ο κύριος στόχος μας», είπε.
Latest News
Κίνηση-έκπληξη από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας - Μείωση 50 μ.β. στα επιτόκια
Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,5% - Η Ελβετία ήταν η πρώτη μεγάλη οικονομία που χαλάρωσε τη νομισματική της πολιτική
Αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ - Τι συζητούν οι Ευρωπαίοι
Αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να συμφωνηθούν στη σύνοδο κορυφής του NATO, το 2025, εντείνοντας την πίεση στους εθνικούς προϋπολογισμούς
Τι θα αποφασίσει το ιερατείο της ΕΚΤ για τα επιτόκια - Πού ποντάρουν οι αγορές
Οι αγορές σταθμίζουν τα δεδομένα που έχουν στο τραπέζι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και εκτιμούν πώς θα κινηθεί
Λίβανος: Πρώτη παράδοση κατεχομένου εδάφους από το Ισραήλ
Αμερικανός στρατηγός βρίσκεται στον Λίβανο για να επιβλέψει την παράδοση
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία