Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να έχει υπόψη της ότι ο πληθωρισμός δεν κινείται στη βάση των προβλέψεών της, κατά τον καθορισμό του ρυθμού των αυξήσεων των επιτοκίων, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μάριο Σεντένο.

«Το ποσοστό για τον Φεβρουάριο, που μόλις δημοσιεύτηκε, ήταν αρκετές μονάδες βάσης κάτω από τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου», δήλωσε ο επικεφαλής της πορτογαλικής κεντρικής τράπεζας στη La Stampa σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα. Και πρόσθεσε, ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να εξετάσουν «πολύ προσεκτικά» τις ενημερωμένες προβλέψεις για τον πληθωρισμό τον Μάρτιο, οι οποίες αναμένεται να είναι χαμηλότερες στον ορίζοντα προβολής.

Λαγκάρντ: Δεν βάζουμε «ταβάνι» στην αύξηση των επιτοκίων

Η συνέντευξη του Σεντένο, ο οποίος συγκαταλέγεται στους πιο μετριοπαθείς ρυθμιστές επιτοκίων της ΕΚΤ, στο στρατόπεδο των λεγόμενων «περιστεριών», έρχεται την ώρα που ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη – που εξαιρεί τα τρόφιμα και την ενέργεια – σημείωσε νέο ρεκόρ και ο μετρητής κεφαλαίων παρέμεινε πεισματικά υψηλός.

Οι κινήσεις της ΕΚΤ

Αυτό επί της ουσίας εδραιώνει μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Πέρα από αυτό, εντείνονται οι πιέσεις προς την ΕΚΤ να διατηρήσει τον ίδιο ρυθμό, αντί να υιοθετήσει μικρότερες αυξήσεις όπως κάποιοι είχαν προτείνει μόλις πριν από εβδομάδες. Οι αγορές προβλέπουν τώρα κορύφωση του ευρωπαϊκού επιτοκίου στο 4%.

Ο Σεντένο τόνισε ότι η ΕΚΤ στοχεύει μόνο τον μετρούμενο πληθωρισμό, παρόλο που αναγνώρισε ότι «υπάρχουν πιέσεις στις τιμές που μπορεί να είναι ισχυρότερες». Ωστόσο, ο Πορτογάλος κυβερνήτης είπε ότι η ΕΚΤ «δεν πρέπει να βιαστεί να βγάλει συμπεράσματα πολύ γρήγορα».

«Μας εξέπληξε ο πληθωρισμός σε πτωτική πορεία σε σύγκριση με τις προβλέψεις μας τον Δεκέμβριο», είπε. «Αναμένουμε ότι η απόφαση θα αντανακλά αυτόν τον χαμηλότερο πληθωρισμό».

«Αν με ρωτήσετε τι θα συμβεί μετά τον Μάρτιο, νομίζω ότι είναι σημαντικό να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις εκτιμήσεις που θα έχουμε σε λίγες μέρες», σημείωσε ο Σεντένο, προσθέτοντας ότι η διαδικασία αύξησης του κύριου ενδιαφέροντος ήταν πολύ γρήγορη.

«Αυτό δεν έχει ξαναγίνει, ποτέ δεν έγινε τόσο γρήγορα. Χρειαζόμαστε λίγη υπομονή για να επιτρέψουμε σε αυτές τις 300 μονάδες βάσης της αύξησης να έχουν αντίκτυπο στον πληθωρισμό, γιατί αυτός είναι ο κύριος στόχος μας», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή