Νέα υποχώρηση σε σχέση με έναν χρόνο πριν κατέγραψαν οι εξαγωγές της Κίνας την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, όπως έδειξαν τα τελωνειακά στοιχεία την Τρίτη, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν επίσης και πάλι, με ταχύτερο ρυθμό, αντανακλώντας την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και την αδύναμη εγχώρια ζήτηση.

Ρουμπινί: Έρχεται η «τέλεια καταιγίδα» στην παγκόσμια οικονομία

Οι εξαγωγές της Κίνας στο δίμηνο ήταν 6,8% χαμηλότερες από ό,τι ένα χρόνο πριν. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 10,2%.

Τον Δεκέμβριο καταγράφηκε απότομη ετήσια μείωση των εξαγωγών κατά 9,9%, καθώς η παγκόσμια ζήτηση υποχώρησε, ενώ οι εισαγωγές τον ίδιο μήνα μειώθηκαν κατά 7,5%.

Ωστόσο, οι εισαγωγές αναμένεται να συνεχίσουν να ανακάμπτουν σταδιακά, καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη επιστρέφει μετά την άρση των περιορισμών για τον κορωνοϊό τον Δεκέμβριο. Οι Κινέζοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν προειδοποιήσει πάντως ότι οι εξαγωγές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν εμπόδια όσο αυξάνεται ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης.

Στόχος για ανάπτυξη 5%

Ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνκγκ δήλωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνηση έχει θέσει τον στόχο οικονομικής ανάπτυξης γύρω στο 5% για το 2023. Οι αναλυτές έχουν δηλώσει ότι το εξωτερικό εμπόριο είναι πιθανό να παρασύρει την οικονομική ανάπτυξη φέτος.

Πέρυσι η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3%, πολύ χαμηλότερα από τον επίσημο στόχο για 5,5%.

Σημάδι ότι η οικονομία βρίσκεται σε ανοδική τροχιά αποτελεί η επέκταση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα τον Φεβρουάριο, με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, μάλιστα, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας την περασμένη εβδομάδα.

Πιέσεις

Ωστόσο, τα μηνύματα για την εργοστασιακή δραστηριότητα από άλλες ασιατικές οικονομίες για τον Φεβρουάριο ήταν πιο δυσμενή, ενισχύοντας τις απόψεις ότι οι συνθήκες στο εξωτερικό είναι πιο υποτονικές.

Την ανάκαμψη της Κίνας οδηγούν, μέχρι στιγμής φέτος, η εγχώρια κατανάλωση και οι υπηρεσίες.

Ο υπουργός Εμπορίου Wang Wentao δήλωσε την Πέμπτη ότι «η κατανάλωση έχει ανακάμψει σημαντικά από την αρχή του έτους». Προειδοποίησε όμως ότι οι πιέσεις στις εισαγωγές και τις εξαγωγές της Κίνας θα αυξηθούν σημαντικά φέτος, λόγω του κινδύνου μιας παγκόσμιας ύφεσης και της εξασθένησης της εξωτερικής ζήτησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή