Όταν ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Khaled bin Sultan al-Saud πήγε να αποκτήσει ένα ιδιωτικό τζετ το 2016, οι ελβετοί οικονομικοί σύμβουλοί του κατήρτισαν μια λίστα με περιουσιακά στοιχεία για να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση, η οποία περιελάμβανε το «στολίδι» της οικογενειακής του περιουσίας – μια έπαυλη 40 δωματίων που περιέγραψαν ως “London Palace” («το παλάτι του Λονδίνου»).

H 205 ετών έπαυλη στο Regent’s Park, γνωστή ως The Holme, πωλείται τώρα έναντι 250 εκατ. λιρών, αφού μια εταιρεία που διαχειρίζεται το London hedge fund Attestor το βγάζει στο σφυρί.

Βρετανία: Προς πώληση η έπαυλη του Καρόλου Ντίκενς στο Λονδίνο

Η πώληση, η οποία θα είναι η ακριβότερη συναλλαγή που έχει υπάρξει στον κλάδο της αγοραπωλησίας κατοικιών στο Λονδίνο, άνοιξε ένα σπάνιο παράθυρο στη –συνήθως- διακριτική αφρόκρεμα της βρετανικής αγοράς ακινήτων.

Φωτίζει επίσης μια πτυχή της επί δεκαετίες προτίμησης των σαουδαράβων για τη βρετανική πρωτεύουσα, καθώς και την οικονομική πίεση στα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, μετά την προσπάθεια του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να περιορίσει τις πολυτελείς κρατικές δαπάνες για πρίγκιπες και περιθωριοποιεί όσους δεν είναι πιο κοντινοί του.

Σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τα οικονομικά των βασιλιάδων της Σαουδικής Αραβίας, την οποία επικαλούνται οι FT, οι πρίγκιπες που επένδυσαν σε κατοικίες του Λονδίνου στο παρελθόν, αντιμετωπίζουν πλέον αυστηροποίηση των οικονομικών κανόνων στο εσωτερικό και αυξανόμενο έλεγχο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το μίνι Μπάκινγκχαμ

Μεσίτης που μίλησε στους FT περιγράφει το ακίνητο ως μια μικρογραφία του Μπάκιγχαμ.

Το The Holme βρίσκεται σε ένα οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων και είναι μια από τις λίγες κατοικίες εντός των ορίων του Regent’s Park. Ο πρίγκιπας Khaled διέθεσε 43 εκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει μια μακροχρόνια μίσθωση στην έπαυλη με λευκό γύψο το 1991 μέσω της Quendon Limited που είναι εγγεγραμμένη στο Guernsey.

Μια μήνυση που άσκησε ένας δεύτερος δανειστής φέρνει στην επιφάνεια μια σειρά από συμφωνίες και δάνεια δεκαετιών πίσω που το οδήγησαν σε πώληση.

Τα αρχεία του δικαστηρίου, μαζί με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση, αποκαλύπτουν πώς μεγάλες τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και hedge funds εξυπηρέτησαν τις οικονομικές αξιώσεις του πρίγκιπα και διευκόλυναν την είσοδό του στην κορυφή της αγοράς ακινήτων του Λονδίνου.

Η μήνυση κατατέθηκε από την Yuntian 10 Leasing Company, μια ιρλανδική θυγατρική της China Minsheng Bank που μίσθωσε στον Πρίγκιπα Khaled το ιδιωτικό του τζετ μέσω μιας εταιρείας των Βερμούδων.

Ισχυρίζεται ότι ο πρίγκιπας, ο οποίος μεταβίβασε στην Quendon τα μετρητά για να αγοράσει το σπίτι, έχει διατηρήσει το δικαίωμα ιδιοκτησίας στο The Holme, επομένως το ακίνητο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την είσπραξη χρεών για τη μίσθωση του τζετ. Σύμφωνα με τον μηνυτή η Quendon χρησιμοποιήθηκε για να «κρύψει» τη «συνεχιζόμενη ωφέλιμη ιδιοκτησία και τον έλεγχο του ακινήτου» του πρίγκιπα Khaled.

Ο πρίγκιπας «έχει εκπροσωπηθεί σε τρίτους (…) ως ιδιοκτήτης του ακινήτου (…) ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει, όταν τον βολεύει, ότι, ως αποτέλεσμα της παρεμβολής του εν λόγω υπεράκτιου καταπιστεύματος και της εταιρικής δομής, δεν έχει κανένα απολύτως συμφέρον για την ιδιοκτησία», έγραψαν οι δικηγόροι της Yuntian, η οποία, ωστόσο αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Ζορίζει η νέα νομοθεσία στη Βρετανία

Η αξιοποίηση off shores για την ιδιοκτησία ακινήτων στο Λονδίνο έχει τεθεί υπό στενό έλεγχο από τη στιγμή που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι προκάλεσε κυρώσεις κατά των περιουσιακών στοιχείων των πλούσιων Ρώσων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, ζήτησαν αυστηρότερη δράση για να πέσει φως σε ζητήματα ιδιοκτησιών. Η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει λάβει μέτρα για να απαιτήσει από ξένες εταιρείες που κατέχουν ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο να δηλώσουν τους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους.

«Δωρεά» και δάνεια

Η Quendon κατονομάζει πέντε από τα παιδιά του πρίγκιπα Khaled ως πραγματικούς ιδιοκτήτες στο Companies House.

Στα δικαστικά έγγραφα, η Quendon αρνείται ότι ο ίδιος ο πρίγκιπας Khaled έχει συμφέρον στο σπίτι ή ότι η Yuntian μπορεί να βάλει στο στόχαστρο το ακίνητο για να πάρει όσα της χρωστάει ο πρίγκιπας για το τζετ.

Ανέφερε ότι η δικηγορική εταιρεία Linklaters συνέταξε ένα σημείωμα το 1991 στο οποίο διευκρίνιζε ότι τα χρήματα που έστειλε ο Πρίγκιπας Khaled στην Quendon για να αγοράσει το σπίτι ήταν μια «δωρεά» και τον συμβούλευσε πώς πάρει στην κυριότητά του το σπίτι μέσω μιας «νόμιμης» και «οικονομικής [από άποψη φορολογίας] μεθόδου» με την οποία [ο Πρίγκιπας Khaled] και η οικογένειά του θα μπορούσαν να απολαμβάνουν τη συνεχή χρήση και το όφελος της ιδιοκτησίας».

Ο πρίγκιπας Khaled είναι ένας στρατηγός εκπαιδευμένος στο Sandhurst, ο οποίος ήταν αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας για τρία χρόνια.

Τώρα, σε ηλικία 73 ετών, έχει χρησιμοποιήσει το The Holme ως κατοικία του στο Λονδίνο, όπως παραδέχτηκε η Quendon, και η εταιρεία έχει επίσης δανειστεί έναντι της αξίας του σπιτιού και χρησιμοποίησε τα χρήματα για να χρηματοδοτήσει δάνεια στον πρίγκιπα και στα μέλη της οικογένειάς του.

Ορισμένα από τα δάνεια υποστηρίζονταν από προσωπική εγγύηση του πρίγκιπα. Εγγυήθηκε για δύο δάνεια, συνολικού ύψους 68 εκατ. λιρών, τα οποία χορηγήθηκαν από την Standard Chartered στην Quendon ξεκινώντας το 2016.

Η Quendon χρησιμοποίησε τα κεφάλαια για να αποπληρώσει ένα δάνειο 13,9 εκατ. λιρών από τη Citibank, να πραγματοποιήσει επενδύσεις συμπεριλαμβανομένου ενός χαρτοφυλακίου 36 εκατ. λιρών το οποίο διαχειρίζεται η Standard Chartered και να παράσχει δάνειο 15 εκατ. λιρών στον πρίγκιπα Khaled.

Τόσο η Standard Chartered όσο και η Citi αρνήθηκαν να σχολιάσουν, σημειώνουν οι FT.

Το «κυνήγι της διαφθοράς» στη Σαουδική Αραβία

Το 2017 σηματοδότησε μια μεγάλη αλλαγή στα οικονομικά των βασιλιάδων της Σαουδικής Αραβίας, καθώς ο πρίγκιπας Μοχάμεντ έγινε de facto ηγεμόνας του βασιλείου και ξεκίνησε μια καταστολή της διαφθοράς σε μέλη της βασιλικής οικογένειας, επιχειρηματιών, κρατικών αξιωματούχων κ.ά. .

Σε αυτό το πλαίσιο κρατήθηκαν περίπου 300 επιχειρηματίες, πρώην κρατικοί αξιωματούχοι, πρίγκιπες κ.ά., αλλά ο πρίγκιπας Khaled δεν ήταν ανάμεσά τους.

Ενώ η κυβέρνηση είπε ότι είχε ανακτήσει 100 δισεκατομμύρια δολάρια από παράνομα κέρδη, οι επικριτές της πολιτικής της υποστήριξαν ότι ήταν εν μέρει ένα παιχνίδι εξουσίας με στόχο να παραγκωνίσει μια ελίτ με επιρροή που θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση για τον ανερχόμενο διάδοχο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή