Συντονισμένα πρόκειται να βγει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη διεθνή αγορά φυσικού αερίου προκειμένου να πετύχει καλύτερες τιμές.

Αυτό έγραψε το Bloomberg, επικαλούμενο τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς, σύμφωνα με τον οποίο οι αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούν την κοινή ζήτηση από τα 27 κράτη μέλη και τις λεγόμενες «τρίτες χώρες», Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν, στα 24 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τα επόμενα τρία χρόνια.

Τον Ιούνιο οι πρώτες συμβάσεις

Μετά την έναρξη του διαγωνισμού τον Απρίλιο, η ΕΕ αναμένει ότι οι πρώτες συμβάσεις με προμηθευτές από τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και την Αφρική θα υπογραφούν γύρω στον Ιούνιο.

«Πρέπει ξεκάθαρα να αλλάξουμε την οικονομική τάση στην Ευρώπη», είπε ο Σέφκοβιτς σε συνέντευξή του. «Πιστεύω ότι δημιουργούμε ένα νέο σύστημα που θα αυξήσει τον ανταγωνισμό και θα φέρει νέους προμηθευτές και θα μειώσει τις τιμές της ενέργειας. Από τότε που ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από διεθνείς προμηθευτές» δήλωσε.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε ακόμη πως διακρίνει  ενδιαφέρον για κοινές αγορές από βιομηχανικούς καταναλωτές φυσικού αερίου σε τομείς όπως χάλυβας, αλουμίνιο, κεραμικά, γυαλί και παραγωγή αυτοκινήτων.

Ενδιαφέρον για προσφορά

Από την πλευρά της προσφοράς, περισσότερες από 50 εταιρείες από όλο τον κόσμο ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με την Ευρώπη μέσω της ενεργειακής πλατφόρμας, σύμφωνα με τον ίδιο.

Μετά τον πρώτο διαγωνισμό, η ΕΕ θα διοργανώνει περισσότερες κοινές αγορές σε τακτική βάση για να διασφαλίσει επαρκείς ποσότητες.

Ο Σέφκοβιτς σχολίασε ακόμη πως «είμαι πολύ ενάντια σε κάθε εφησυχασμό ή αίσθηση ότι οι δύσκολες στιγμές του περασμένου έτους έχουν τελειώσει, επειδή δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει αυτή η χρονιά». Πρόσθεσε, δε, ότι «αυτό που αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία είναι να αντιμετωπίσουμε τις τιμές. Δεν μπορούμε να τροφοδοτήσουμε την οικονομία μας με τόσο τεράστια διαφορά τιμής σε σύγκριση με τις ΗΠΑ ή την Κίνα».

Οι κοινές αγορές φυσικού αερίου είναι το νέο εργαλείο που ανέπτυξε η ΕΕ προκειμένου να περιορίσει την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους μετά τη μείωση των εισροών αερίου από τη Ρωσία. Και, παρόλο που οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν πέσει κατά πολύ από τα «κόκκινα» του Αυγούστου, εξακολουθούν αν έχουν επίπτωση στον πληθωρισμό, υπονομεύοντας την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια