Η απόφαση για το μέλλον των αγωγών Nord Stream θα ληφθεί από την Gazprom και άλλους μετόχους του έργου και δεν θα υπάρξουν συστάσεις από το Κρεμλίνο για αυτό το θέμα προς την εταιρεία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Όταν ρωτήθηκε για το μέλλον των αγωγών, ο αξιωματούχος του Κρεμλίνου παρέπεμψε στην Gazprom, η οποία «είναι μέτοχος σε αυτό το διεθνές έργο».
«Φυσικά, αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί συλλογικά από όλους τους μετόχους – αυτό είναι ένα διεθνές έργο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ, ο οποίος απάντησε αρνητικά σε ερώτηση εάν θα υπάρξουν συστάσεις από το Κρεμλίνο προς την Gazprom για αυτό το θέμα. «Πρώτα από όλα, πρέπει να επικοινωνήσετε με την Gazprom», επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Σφραγίζει τους αγωγούς
Το θέμα ήλθε στο προσκήνιο μετά από δημοσίευμα του Reuters, την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το οποίο οι υποθαλάσσιοι αγωγοί Nord Stream που μεταφέρουν το φυσικό αέριο της Ρωσίας και έχουν υποστεί ρήγματα, πρόκειται να σφραγιστούν και να μείνουν ανενεργοί καθώς δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για την επισκευή ή την επανενεργοποίησή τους.
Οι αγωγοί Nord Stream 1 και Nord Stream 2, έχουν κατασκευασθεί από την κρατική ρωσική Gazprom για την μεταφορά 110 δισ. κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου ετησίως στη Γερμανία κάτω από τα νερά της Βαλτικής Θάλασσας. Τρεις από τους σωλήνες υπέστησαν ρήγματα έπειτα από εκρήξεις τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ ένας από τους σωλήνες στον αγωγό Nord Stream 2 παραμένει άθικτος.
Nord Stream: Από «πέτρα του σκανδάλου», ένα «μάτσο παλιοσίδερα» στον βυθό της Βαλτικής
Υπό τη σκιά των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ο Nord Stream 1 ήταν ανενεργός, ενώ ο Nord Stream 2 ο οποίος επικρίθηκε από Ουάσιγκτον και Κίεβο καθώς μεγάλωνε η εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία, δεν μπήκε ποτέ σε λειτουργία.
Η Gazprom έχει δηλώσει ότι είναι τεχνικά δυνατό να αποκατασταθούν οι βλάβες, ωστόσο δύο πηγές με γνώση των σχεδίων δήλωσαν ότι η Μόσχα θεωρεί ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες οι σχέσεις με τη Δύση να βελτιωθούν στο άμεσο μέλλον ώστε να λειτουργήσουν οι αγωγοί.
Η Ευρώπη μείωσε δραστικά τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία πέρυσι, ενώ οι εξαγωγές της κρατικής Gazprom σχεδόν μειώθηκαν στο ήμισυ το 2022 για να κατρακυλήσουν στο μετασοβιετικό των 101 δισ. bcm.
Μία εκ των πηγών ανέφερε ότι η Ρωσία θεωρεί το έργο τελειωμένο. Δύο άλλες πηγές σημείωσαν ότι ενώ δεν υπάρχει σχέδιο για την επισκευή των αγωγών, εντούτοις θα επισκευασθούν για ενδεχόμενη επανενεργοποίησή τους μελλοντικά.
Μια άλλη πηγή επιβεβαίωσε ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη εξετάζουν το ενδεχόμενο τουλάχιστον της διατήρησης του υπάρχοντος δικτύου. Κάτι που πιθανότατα θα σήμαινε τη σφράγιση των σπασμένων άκρων και την τοποθέτηση μιας επικάλυψης στους σωλήνες για την αποφυγή περαιτέρω διάβρωσης από το θαλασσινό νερό.
Μία από τις πηγές στη Ρωσία δήλωσε ότι εάν το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ που χρησιμοποιεί η Ευρώπη για να αντισταθμίσει ορισμένες από τις ρωσικές προμήθειες της καταστεί πολύ πιο ακριβό, η Ευρώπη μπορεί και πάλι να στραφεί στο αέριο της Ρωσίας.
Το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας παρέπεμψε τις ερωτήσεις στους φορείς εκμετάλλευσης του αγωγού, αλλά ούτε αυτοί ούτε η Gazprom απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό. Οι Engie, Gasunie και Wintershall DEA- με συμμετοχή στη Nord Stream, του φορέα εκμετάλλευσης του Nord Stream 1- επίσης αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Εκπρόσωπος της γερμανικής E.ON, η οποία κατέχει επίσης μερίδιο στη Nord Stream, δήλωσε: «Εξ όσων γνωρίζουμε ως μέτοχος μειοψηφίας, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, είτε υπέρ είτε κατά της αποκατάστασης της γραμμής».
Latest News
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Παρουσίαση του GREGY στο «Βαλκανικό Νταβός»
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY) παρουσιάστηκε στο «Power Summit 2024» στη Σόφια
Κ. Μαύρος (Όμιλος ΔΕΗ): Από νέο σημείο εκκίνησης οι ΑΠΕ το 2025
Η επόμενη τριετία είναι η τριετία των ΑΠΕ στην παραγωγή, της πλήρους απολιγνιτοποίησης και των ευέλικτων μονάδων, είπε ο Κ. Μαύρος
Helleniq Energy: Χτίζει τον 5ο πυλώνα στην αγορά ενέργειας – Τι αλλάζει με το deal της Elpedison
Η Helleniq Energy μετά την απόκτηση του 100% της Elpedison καθετοποιεί πλήρως τις δραστηριότητες της στην ηλεκτρική ενέργειας
Κληρώνει για τους «υδρογονάνθρακες» - Η ώρα της ExxonMobil, το αδιέξοδο της Energean και ο νέος επενδυτής
Σε κρίσιμο σημείο το project «Υδρογονάνθρακες» που είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός την άνοιξη του 2022 – Οι γεωπολιτικές εξελίξεις
Φόβοι για νέα κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Ο ψυχρός Νοέμβριος, οι αυξημένες τιμές στο φυσικό αέριο και η λήξη της συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας προκαλούν ανησυχία για τα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης
Τιμολόγια ρεύματος: Αυξήσεις έως 49% τον Δεκέμβριο παρά την επιδότηση
Οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος «ψαλιδίστηκαν» με την επιδότηση των 15 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον Δεκέμβριο
Νέες αιχμές Μυτιληναίου κατά ΕΕ - Το project Metlen για βωξίτη, αλουμίνα και γάλλιο
Ο κ. Μυτιληναίος, προσθέτει ότι και τα τρία αυτά υλικά περιλαμβάνονται στον κατάλογο Κρίσιμων & Στρατηγικών Πρώτων Υλών της ΕΕ
Η BP βγάζει στο σφυρί το μερίδιό της στο σύστημα αγωγών αερίου των ΗΠΑ
Η βρετανική ενεργειακή εταιρεία BP θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως και 3 δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση