Καθυστερήσεις έως και έναν μήνα αναμένεται να καταγραφούν στην έναρξη της τουρκικής παραγωγής φυσικού αερίου από τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού έπρεπε να φύγει για να φροντίσει συγγενείς που επλήγησαν από τους σεισμούς του Φεβρουαρίου.

«Μπορεί να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση», έγραψε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu επικαλούμενο τον υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ. «Φαίνεται ότι πιθανότατα θα αρχίσουμε τον Απρίλιο», πρόσθεσε.

Υπόγραμμίζεται ότι με βάση τον αρχικό σχεδιασμό η παραγωγή θα ξεκινούσε στα τέλη Μαρτίου.

Το προσωπικό από τις περιοχές που επλήγησαν από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου που σκότωσαν πάνω από 50.000 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία έπρεπε να φύγει για να φροντίσει τις οικογένειές τους, αλλά κάποιοι άρχισαν να επιστρέφουν, είπε ο Ντονμέζ.

Το κοίτασμα-μαμούθ

Η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής ενέργειας της Τουρκίας είναι βασική υπόσχεση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αντιμετωπίζει την πιο δύσκολη εκλογική αναμέτρηση στην 20ετή διακυβέρνησή του τον Μάιο.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Ερντογάν ανακοίνωσε την ανακάλυψη σημαντικής ποσότητας φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, «το γεωτρύπανο Faith έφερε στο φως απόθεμα φυσικού αερίου 58 δισ. κυβικών μέτρων».

Βουλγαρία: Συνομιλίες με την Τουρκία για συμφωνία στο φυσικό αέριο

«Ως αποτέλεσμα της ανάλυσης των δεδομένων, το απόθεμα που είχαμε ανακοινώσει προηγουμένως, ύψους 540 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, αναθεωρήθηκε σε 652 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Το φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα ισοδυναμεί με 1 τρισ. δολάρια

«Το φυσικό αέριο που έχουμε ανακαλύψει στη Μαύρη Θάλασσα ισοδυναμεί με 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στις διεθνείς αγορές με τα σημερινά στοιχεία. Η νέα μας ανακάλυψη θα ανοίξει την πόρτα για παρόμοιες ανακαλύψεις σε άλλα γεωλογικά πεδία που γειτνιάζουν με την περιοχή. Θα ξεκινήσουμε νέες γεωτρήσεις το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Ερντογάν, συμπληρώνοντας «Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία θα είναι το ενεργειακό κέντρο της Κασπίας, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».

«Θα συνδέσουμε την Ανατολή και τη Δύση όχι μόνο με τις γέφυρες μας στην Κωνσταντινούπολη και το Τσανάκκαλε, αλλά και με ενεργειακές γέφυρες», τόνισε προσθέτοντας ότι στόχος της Τουρκίας είναι να κηρύξει την ενεργειακή της ανεξαρτησία, διακόπτοντας πλήρως την εξάρτησή της από το εισαγόμενο πετρέλαιο και φυσικό αέριο το συντομότερο δυνατό».

Ακόμα, ανέφερε ότι η καθημερινή εγχώρια παραγωγή πετρελαίου έχει φθάσει τα 80 χιλιάδες βαρέλια, ενώ ο στόχος είναι να αυξηθεί η παραγωγή στα 100 χιλιάδες βαρέλια το επόμενο έτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια