Την υψηλότερη ανάπτυξη των τελευταίων δέκα ετών αναμένεται να καταγράψουν την επόμενη διετία οι επενδύσεις για νέα υπεράκτια έργα φυσικού αερίου και πετρελαίου, οι οποίες ανάμενεται να ανέλθουν σε 214 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με έρευνα της Rystad Energy οι ετήσιες κεφαλαιουχικές δαπάνες (capex) έσπασαν το όριο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022 και θα το σπάσουν ξανά το 2023, καταγράφοντας την πρώτη υπέρβαση του ορίου αυτού για δύο διαδοχικά χρόνια από το 2012 και το 2013.

Τη ίδια ώρα, έντονη κινητικότητα παρατηρείται στη νοτιοανατολική Ευρώπη, με την Ελλάδα να φιλοδοξεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τομέα των υδρογονανθράκων. Οι σεισμικές έρευνες στην περιοχή του Ιονίου και υπεράκτια της Κρήτης έχουν ολοκληρωθεί και στο διάστημα 18-24 μηνών αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για το αν και πότε θα αρχίσουν οι γεωτρήσεις στα θαλάσσια blocks των δύο προαναφερθεισών περιοχών.

Υπενθυμίζεται ότι στις θαλάσσιες παραχωρήσεις «δυτικά της Κρήτης» και «νοτιοδυτικά της Κρήτης» τις έρευνες πραγματοποιεί η κοινοπραξία ExxonMobil –  Helleniq Energy . Στο Ιόνιο Πέλαγος στα blocks  10 και «Ιόνιο» τις έρευνες κάνει η Helleniq Energy και στο block 2 βορειοδυτικά της Κέρκυρας η κοινοπραξία Energean- Helleniq Energy .

Νωρίτερα όμως, εντός του 2024 αναμένεται να γίνει η πρώτη γεώτρηση στο χερσαίο block των Ιωαννίνων, από την Energean.

Ισχυρή ζήτηση

Με την παγκόσμια ζήτηση ορυκτών καυσίμων να παραμένει ισχυρή, μεσούσης της ενεργειακής κρίσης, και οι χώρες αναζητούν νέες πηγές παραγωγής φιλικές προς τον άνθρακα, τα υπεράκτια  projects βρίσκονται εκ νέου στο προσκήνιο.

Τι γυρεύουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ασία;

Η υπεράκτια δραστηριότητα αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 68% όλων των εγκεκριμένων έργων για τους συμβατικούς υδρογονάνθρακες το 2023 και το 2024, από 40% που ήταν μεταξύ 2015-2018. Όσον αφορά τον συνολικό αριθμό έργων, τα υπεράκτια έργα θα αποτελούν σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των εγκεκριμένων έργων τα επόμενα δύο χρόνια, από μόλις 29% από το 2015-2018.

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης, αυτές οι νέες επενδύσεις θα είναι ένα όφελος για την αγορά υπεράκτιων υπηρεσιών, με τις δαπάνες της εφοδιαστικής αλυσίδας να αυξάνονται κατά 16%, ή κατά 21 δισ. δολάρια το 2023 και το 2024, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση της τελευταίας δεκαετίας. Οι υπεράκτιες εξέδρες, τα πλοία, η υποθαλάσσια και πλωτή δραστηριότητα αποθήκευσης και εκφόρτωσης παραγωγής (FPSO) πρόκειται να ανθίσουν.

Φρενίτιδα στη Μέση Ανατολή

Ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους μοχλούς είναι η σημαντική επέκταση των υπεράκτιων δραστηριοτήτων στη Μέση Ανατολή. Για πρώτη φορά, οι υπεράκτιες δαπάνες στην περιοχή θα ξεπεράσουν όλες τις άλλες, λαμβάνοντας ώθηση από έργα-μαμούθ στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η αύξηση των υπεράκτιων δαπανών της περιοχής φαίνεται ότι θα συνεχιστεί τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια, και αναμένεται να ανέλθει από 33 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος σε 41 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025.

Στροφή ΗΠΑ στην αγορά πετρελαίου – Το μήνυμα στο καρτέλ του OPEC+

Αυτές οι χώρες αξιοποιούν τους τεράστιους υπεράκτιους πόρους τους για να καλύψουν την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, με την υποστήριξη του απαραίτητου κεφαλαίου και υποδομές για να ξεπεράσουν άλλους παραγωγούς.

Αν και η Μέση Ανατολή πρωτοστατεί, η Νότια Αμερική, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Βραζιλία παραμένουν είναι λίγο πιο πίσω.

Οι επενδύσεις στη Βόρεια Θάλασσα από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία θα αυξηθούν τα επόμενα δύο χρόνια. Οι υπεράκτιες δαπάνες του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να αυξηθούν κατά 30% φέτος στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι νορβηγικές επενδύσεις θα φτάσουν τα 21,4 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση 22% σε σχέση με το 2022. Οι δαπάνες της Βραζιλίας αναμένεται να πλησιάσουν τα 23 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, με τις επενδύσεις στη Γουιάνα να ανέρχονται συνολικά στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Στη Βόρεια Αμερική, οι δαπάνες για υπεράκτια έργα στις ΗΠΑ θα ξεπεράσουν τα 17,5 δισεκατομμύρια δολάρια και τα 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια στο Μεξικό.

Ο κρατικός κολοσσός της Βραζιλίας Petrobras σχεδιάζει να αναπτύξει 16 FPSO σε έξι πεδία πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας, ενώ η ανάπτυξη στο Stabroek Block της Γουιάνας θα συμβάλει επίσης στην περιφερειακή επέκταση.

Σε μακροπρόθεσμες προβλέψεις, η ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή πρόκειται να συνεχιστεί, αν όχι να επιταχυνθεί, ενώ οι δαπάνες της Νότιας Αμερικής θα επιβραδυνθούν το 2025.

Σε 18 – 24 μήνες η απόφαση για γεωτρήσεις στα θαλάσσια blocks

Τον περασμένο μήνα ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης, στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με τους αναλυτές με αφορμή τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα, υπογράμμισε ότι η εισηγμένη θα αποφασίσει για το αν θα προχωρήσει ή όχι σε γεωτρήσεις στα θαλάσσια blocks της Κρήτης και του Ιονίου Πελάγους.

Σεισμικές έρευνες

Ο κ. Σιάμισιης αναφερόμενος στη δραστηριότητα του upstream είπε ότι «η Helleniq Energy επίσπευσε τις διαδικασίες των σεισμικών ερευνών στα θαλάσσια blocks του Ιονίου Πελάγους, όπου συμμετέχει».

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία προχώρησε σε δισδιάστατες σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες παραχωρήσεις του Ιονίου («block 10» και «Ιόνιο») στις αρχές του 2022 και πριν από τρεις μήνες ολοκλήρωσε και τις τρισδιάστατες στα συγκεκριμένα «οικόπεδα». Σε αυτές τις παραχωρήσεις η Helleniq Energy δεν έχει εταίρο.

Στεφάτος: «Είναι πιθανόν να πάμε απευθείας σε γεώτρηση για τα κοιτάσματα στην Κρήτη»

Υπενθυμίζεται επίσης ότι σε πρόσφατη συζήτηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Εθνικών Πόρων (EΔΕΥΕΠ) Άρη Στεφάτο, ο 49χρονος γεωλόγος και ειδικευμένος στην ωκεανογραφία υπ[γράμμισε ότι ο πρώτος κύκλος του επιχειρησιακού σχεδίου για την εξερεύνηση και χαρτογράφηση των γεωλογικών δομών της χώρας προκειμένου να εντοπιστούν πιθανοί στόχοι με κοιτάσματα φυσικού αερίου έχει κλείσει.

Ερωτηθείς ειδικά για την Κρήτη και το αν το αν έχει βάση όλη αυτή η συζήτηση περί ύπαρξης πλούσιων κοιτασμάτων ο κ. Στεφάτος απάντησε: «Εχουν ακουστεί και έχουν γραφτεί πολλά», μου λέει. «Εγώ θα σου πω το απλό. Το γεγονός πως ιδιώτες επενδυτές είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν δεκάδες εκατομμύρια και ενδεχομένως μεθαύριο μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια και επίσης το γεγονός πως εταιρείες του βεληνεκούς της ExxonMobil αποφασίζουν να σπαταλήσουν τον πολύτιμο χρόνο τους, λέει πολλά».

Επιβεβαίωσε επίσης ότι τα σεισμικά δεδομένα που συνέλεξαν από την Κρήτη οι εταιρείες είναι διπλάσια σε σχέση με τη συμβατική τους υποχρέωση με το Δημόσιο. Και αυτό, υπογράμμισε, συνέβη γιατί πια τα πράγματα στη βιομηχανία των υδρογονανθράκων τρέχουν γρήγορα. Οι χρόνοι επισπεύδονται καθώς οι ανάγκες σε φυσικό αέριο είναι μεγάλες και η πράσινη μετάβαση τρέχει…

Ως προς το πότε θα υπάρχει εικόνα από τα σεισμικά δεδομένα, εξήγησε ότι επειδή ο όγκος τους είναι μεγάλος απαιτείται με τη βοήθεια της τεχνολογίας ένα εξάμηνο για τη σύνθεση και την επεξεργασία τους και άλλο ένα εξάμηνο για την αξιολόγησή τους.

Σε ερώτηση για το αν οι επενδυτές της Κρήτης επιλέξουν να πάνε απευθείας σε γεώτρηση ή αν θα ακολουθήσουν πρώτα την τακτική της εκτέλεσης και τρισδιάστατων σεισμικών εργασιών, μου απαντά: «Για να πάνε απευθείας σε γεώτρηση σημαίνει ότι έχουν στέρεα στοιχεία από τα δισδιάστατα σεισμικά. Είναι μία πιθανότητα να πάνε απευθείας σε γεώτρηση. Και ευελπιστώ ότι αυτό θα γίνει».

Για τις έρευνες στις θαλάσσιες παραχωρήσεις του Ιονίου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ επεσήμανε ότι τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα ως προς τις αποφάσεις των επενδυτών: «Εχουν κάνει και τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες. Αρα απομένει η απόφαση για τη γεώτρηση». Βέβαια, μου λέει ότι κι εκεί χρειάζεται ένας χρόνος για την επεξεργασία και αξιολόγηση των δεδομένων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια