Δυο φορές πιο σκληρά από τους άνδρες χρειάστηκε να δουλέψει για να κατακτήσει ισοτιμία σε σχέση με τους συναδέλφους της του άλλου φύλου η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Αυτό αποκάλυψε η σιδηρά κυρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μιλώντας στο CNBC, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, προσθέτοντας ότι «δεν θέλω η κόρη μου και η εγγονή μου να πρέπει να εργαστούν σκληρότερα από τους άνδρες για να είναι ίσες [με αυτούς]».

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Ισότητα ή ισοτιμία των φύλων;

Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά: «θέλω να είναι ίσοι μόνο και μόνο επειδή είναι. Αυτή θέλω να είναι η ιστορία της ζωής μου».

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κάθισε στη βαριά καρέκλα της επικεφαλής του ΔΝΤ το 2019 και είναι η δεύτερη γυναίκα στη θέση αυτή. Αν και «το ρεύμα έχει αλλάξει» στους ρόλους των γυναικών, σημειώθηκε ένα «βήμα πίσω» στην ισότητα των φύλων τα τελευταία χρόνια, είπε η ίδια, εξηγώντας ότι «η πανδημία, μετά ο πόλεμος, μετά η κρίση κόστους ζωής – πλήγωσαν τους πάντες, αλλά πλήγωσαν περισσότερο τις γυναίκες».

Απώλειες για την παγκόσμια οικονομία

Τα ζητήματα που κρατούν πίσω τις γυναίκες είναι «μακρο-κρίσιμα», είπε επί λέξει. Για παράδειγμα, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα ήταν σχεδόν 20% υψηλότερο, εάν έκλεινε το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στην απασχόληση, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οι χώρες της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Νότιας Ασίας θα μπορούσαν να δουν το ΑΕΠ τους να αυξάνεται έως και 80% εάν οι γυναίκες ήταν σε θέση να συμμετέχουν πλήρως στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με την έρευνα.

«Αυτό είναι το ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνουμε από το ΔΝΤ – φέρτε τις γυναίκες μπροστά για χάρη τους, αλλά και για το καλό όλων», είπε η Γκεοργκίεβα.

«Έχουμε αξιολογήσει τώρα ότι θα χρειαστούν 130 χρόνια με την τρέχουσα ταχύτητα για να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να αντέξουμε το οικονομικό κόστος αυτού του διαστήματος. Χρειαζόμαστε μια ζωντανή οικονομία, μια ζωντανή κοινωνία. Επομένως, χρειαζόμαστε τις γυναίκες να είναι ίσες με τους άνδρες, παντού», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή