Στον 21ο αιώνα αναμένεται να «προσγειωθεί» ο e ΕΦΚΑ εντός του επομένου δωδεκάμηνου με την πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους να έχουν πλήρη πρόσβαση στον ασφαλιστικό τους λογαριασμό.

Ήδη η διοίκηση του ταμείου έχει προχωρήσει στους απαραίτητους διαγωνισμούς για την ανάληψη του έργου της ψηφιοποίησης όλων των αρχείων του ΕΦΚΑ.

e-ΕΦΚΑ: Δυνατότητα ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας και για τους εργάτες γης

Η διαδικασία αυτή έχει εισέλθει στην τελική της ευθεία με στόχο την δημιουργία ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος που θα παρέχει  τη δυνατότητα πρόσβασης σε κάθε λειτουργία του ΕΦΚΑ

Οι ασφαλισμένοι

Με τον τρόπο αυτό ο ασφαλισμένος θα μπορεί – ανά πάσα στιγμή – να λαμβάνει κάθε πληροφορία γύρω από τον ασφαλιστικό του λογαριασμό, τις παροχές και τα δικαιώματά του.

Προσφάτως ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι οι σχετικοί διαγωνισμοί βρίσκονται λίγο πριν την ολοκλήρωσή τους και η διαδικασία ψηφιοποίησης όλων των αρχείων του ΕΦΚΑ είναι προ των πυλών.

Δίνοντας το στίγμα τω αλλαγών που θα επέλθουν ο υπουργός Εργασίας σημειώνει πως «η ψηφιοποίηση θα είναι ο  βασικός άξονας των μεταρρυθμίσεων που θα προωθηθούν – πλέον – στο ασφαλιστικό σύστημα και στον ΕΦΚΑ, καθώς οδηγεί σε καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, σε πληρέστερη γνώση της κατάστασης αλλά και σε σαφέστερη ενημέρωση των ασφαλισμένων για το πώς προχωρεί η διαχείριση των αποταμιεύσεών τους».

 Βάσεις δεδομένων

 Το νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα θα παρέχει τη δυνατότητα στις 88 διαφορετικές βάσεις δεδομένων του Φορέα να διαλειτουργούν μεταξύ τους, καθώς και τα συστήματα του ΚΕΑΟ (κέντρο οφειλών) να επικοινωνούν με τα υπόλοιπα συστήματα του ΕΦΚΑ.

Αντίστοιχη διαδικασία, αλλά σε πιο περιορισμένη κλίμακα, εφαρμόζει το νέο επικουρικό ταμείο ΤΕΚΑ. Πρόκειται για την εφαρμογή myTEKA, που δίνει πρόσβαση στην πραγματική εικόνα του ατομικού κουμπαρά κάθε ασφαλισμένου. Ειδικότερα, μέσω της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας, παρέχεται εξατομικευμένη πληροφόρηση ενώ οι 165.000 ασφαλισμένοι που έχουν ενταχθεί στο ΤΕΚΑ, ενημερώνονται άμεσα για το σύνολο των εισφορών που έχουν καταβληθεί από τους ίδιους ή/και τον εργοδότη τους.

Με την πάροδο των ετών, θα μπορούν να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο το ιστορικό των εισφορών τους, την κίνηση του ατομικού τους λογαριασμού καθώς και τις αποδόσεις των επενδύσεών τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax