«Χορός» επενδύσεων και εξαγορών έχει στηθεί στον κλάδο των logistics, που συνεχίζει να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς παρά την οικονομική αβεβαιότητα και την αύξηση του κόστους του χρήματος.

Με τη ζήτηση να εξακολουθεί να υπερβαίνει την προσφορά, οι επενδυτές προσβλέπουν σε ισχυρές αποδόσεις και ήδη δύο σημαντικά deals εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν το προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επενδυτικό κεφάλαιο EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη σε συνεργασία και με άλλους επενδυτές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τον πατρινό όμιλο Med Frigo.

Logistics: Μπαράζ επενδύσεων – Πώς διαμορφώνονται τιμές και αποδόσεις

Προς το παρόν, οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει σε οριστική συμφωνία, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν ότι στις διαβουλεύσεις περιλαμβάνεται και η θυγατρική εταιρεία της Med Frigo, η Cargo Med.

Διαθέτοντας σύγχρονα κέντρα logistics σε Ασπρόπυργο, Θεσσαλονίκη, Ηγουμενίτσα και στην Πάτρα, όπου βρίσκεται η έδρα του ομίλου, η Med Frigo ιδρύθηκε το 1991 και εξειδικεύεται στη μεταφορά τροφίμων, φαρμάκων και προϊόντων ελεγχόμενης θερμοκρασίας.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών του ομίλου κατά την οικονομική χρήση του 2021 ανήλθε σχεδόν στα 60 εκατ. ευρώ (στα 40,6 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ο τζίρος της Med Frigo και στα 18,3 εκατ. ευρώ της θυγατρικής της, Cargo Med).

Εάν και εφόσον τελεσφορήσει το deal θα συνιστά τη δεύτερη επένδυση στον κλάδο των logistics για το επενδυτικό κεφάλαιο EOS Capital, καθώς πέρσι είχε προχωρήσει στην εξαγορά του 49% της εταιρείας μεταφορών Seagull.

Παράλληλα, οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ορφεύς Βεϊνόγλου και του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου HIG Capital Advisors φαίνεται να έχουν ολοκληρωθεί. Η HIG θα αποκτήσει το 80% της ελληνικής εταιρείας μεταφορών και logistics, η οποία μετρά 100 χρόνια ζωής.

Υπενθυμίζεται πως η HIG Capital έχει αποκτήσει πλειοψηφικό πακέτο στη Makios Logistics, ενώ ελέγχει και το 70% της Ολυμπιάς – Κανδύλης.

Νέα έργα

Την ίδια ώρα, μεγάλης κλίμακας έργα ξεκινούν ή βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, που ενισχύουν το ρόλο της χώρας στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, με σημαντικότερα το Εμπορευματικό και Διαμετακομιστικό Κέντρο στο Θριάσιο, το πρώτο Logistics Park στην Ελλάδα και την ανάπτυξη και αξιοποίηση του χώρου του πρώην Στρατοπέδου «Γκόνου» στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.

Ταυτόχρονα, η ΗΙG βρίσκεται σε πορεία μετατροπής του οικοπέδου που ανήκε στην «Ελληνική Χαλυβουργία» στον Ασπρόπυργο σε κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης, μια επένδυση που θα προσεγγίσει τα 300 εκατ. ευρώ. Το έργο προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία ενιαίας πρότυπης υπερσύγχρονης μονάδας εφοδιαστικής αλυσίδας και συνδυασμένων μεταφορών, χερσαίων – θαλάσσιων – σιδηροδρομικών (tri-modal).

Στον τομέα των logistics εστιάζουν άλλωστε και οι εγχώριες ΑΕΕΑΠ και οι θεσμικοί επενδυτές, ενισχύοντας συνεχώς τη θέση τους σε νεόδμητα κτίρια υψηλών προδιαγραφών, πιστοποιημένα σύμφωνα με τα κριτήρια της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Έτσι εντός του 2022 ξεκίνησαν ή ολοκλήρωσαν μια σειρά στοχευμένων επενδύσεων που αφορούν μεγάλα σύγχρονα συγκροτήματα αποθηκών ξηρού και ψυχρού φορτίου. Ως αποτέλεσμα, περίπου 180.000 τ.μ. νέων αποθηκευτικών χώρων θα προστεθούν στο υφιστάμενο απόθεμα στα μέσα του 2023, με επιπλέον 100.000 τ.μ. μέχρι το τέλος του 2024.

Συνέχιση του ενδιαφέροντος

Η εξέλιξη του επενδυτικού ενδιαφέροντος για αποθηκευτικούς χώρους καταγράφεται μέσα και από την ετήσια έρευνα της CPS για την πορεία και τις προοπτικές της αγοράς ακινήτων.

Με βάση τα ευρήματα, περίπου ένας στους δύο συμμετέχοντες «δείχνουν» την διατήρηση του ενδιαφέροντος στα ήδη υψηλά επίπεδα, ενώ το 26% των απαντήσεων υποδεικνύουν περαιτέρω ενίσχυση μέσα στο 2023.

Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 200 μεσίτες και εκτιμητές του πιστοποιημένου δικτύου συνεργατών της CPS, καλύπτοντας γεωγραφικά το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Οι περιοχές που πρωταγωνιστούν

Στελέχη της αγοράς ακινήτων επισημαίνουν επίσης ότι κάθε μεγάλη νέα αποθήκη είναι βέβαιο ότι θα εξασφαλίσει τους ενοικιαστές της αρκετούς μήνες πριν από τη λειτουργία της, ωθώντας τις αξίες και τα ενοίκια σε υψηλότερα επίπεδα.

Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει το Θριάσιο, που συγκεντρώνει πάνω από το 60% των νέων συμβάσεων μίσθωσης σε τιμές που παραμένουν γύρω στα 5 ευρώ/τ.μ./μήνα για προνομιακά ακίνητα και ακολουθούν η Θεσσαλονίκη, τα Μεσόγεια και τα Οινόφυτα.

Η πορεία των ενοικίων

Ωστόσο, περαιτέρω αύξηση των ενοικίων είναι αβέβαιη καθώς οι εταιρείες αντιμετωπίζουν σημαντική συμπίεση των περιθωρίων κέρδους τους λόγω της αύξησης των λειτουργικών εξόδων και του αυξημένου κατασκευαστικού κόστους.

Οι αποδόσεις του κλάδου συνεχίζουν να συμπιέζονται και κινούνται πλέον σε επίπεδα 7% – 7,5% στις πιο ανεπτυγμένες αγορές σε αντίθεση με τα επίπεδα του 8% – 8,5% που αποτυπώθηκαν το 2021, και αρκετά μακριά από τις διψήφιες αποδόσεις που εξασφάλισαν οι επενδυτές που τοποθετήθηκαν στην αρχή του ανοδικού κύκλου.

Παρ’ όλα αυτά το επίπεδο των αποδόσεων είναι υψηλότερο από αυτό των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών αγορών ενισχύοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον μη εγχώριων επενδυτών.

Απλησίαστα τα οικόπεδα

Συγχρόνως, το κόστος της γης για τα logistics έχει εκτιναχθεί. Στο Θριάσιο, την περιοχή που συγκεντρώνει τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων αναπτύξεων, το κόστος γης έχει αυξηθεί σημαντικά σε βαθμό που αντιστοιχεί στα 4/5 της συνολικής επένδυσης.

Ένας άλλος δυσμενής παράγοντας είναι το κόστος κατασκευής το οποίο έχει σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα. Ως αποτέλεσμα των αυξήσεων των τιμών των πρώτων υλών, το κόστος κατασκευής νέων χώρων Logistics έχει αυξηθεί πάνω από 30%, από 450 ευρώ/τ.μ. σε 600 ευρώ/τ.μ..

Σταθερές οι τιμές το 2023

Συνεκτιμώντας τα παραπάνω και σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της CPS, η πλειοψηφία των μεσιτών και εκτιμητών που συμμετείχαν θεωρεί ότι οι τιμές πώλησης και ενοικίασης θα παραμείνουν σταθερές το 2023.

Ανοδικές τάσεις αναμένονται σε ορισμένες τοπικές αγορές της Αττικής καθώς και στη Θεσσαλονίκη, ενώ χαμηλότερες τιμές θα καταγραφούν σε κάποιες άλλες περιοχές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα