Προχωρώντας με ταχείς ρυθμούς έργα συνολικού προϋπολογισμού 370 εκατ. ευρώ, η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ προετοιμάζεται να βγάλει στον αέρα διαγωνισμούς 127,8 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Με τα έργα αναβάθμισης της Δικαιοσύνης και της Υγείας, καθώς και την τεχνική υποστήριξη για το πρόγραμμα πολιτικής προστασίας ΑΙΓΙΣ να καταλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος, το PPF βάζει ακόμη σε τροχιά την αξιοποίηση σημαντικών ακινήτων, αλλά και ψηφιακά έργα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στα τέλη του 2022, προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός του έργου ΣΔΙΤ για τη μετεγκατάσταση του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών από τα κτήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 205,2 εκατ. ευρώ. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος αναμένεται στις 12 Ιανουαρίου 2023. Η διάρκεια της προτεινόμενης σύμπραξης ανέρχεται κατά μέγιστο σε 25 έτη.

Πώς θα πιάσει το ΤΑΙΠΕΔ τον στόχο των 2 δισ. ευρώ το 2023

Ξεκίνησαν οι διαγωνισμοί για τον εκσυγχρονισμό 80 νοσοκομείων

Όσον αφορά στα δύο μεγάλα έργα για τον τομέα της Υγείας, ο προϋπολογισμός των οποίων θα ξεπεράσει αθροιστικά τα 560 εκατ. ευρώ, έχει ξεκινήσει η υλοποίηση των πρώτων επιμέρους έργων. Λίγο πριν τα Χριστούγενννα, ξεκίνησε η διαδικασία για την επιλογή αναδόχου αποκατάστασης – διαμόρφωσης του διατηρητέου κτηρίου και την κατασκευή προσθήκης για τη στέγαση του Κέντρου Υγείας Μανταμάδου Λέσβου, εκτιμώμενης αξίας 1,65 εκατ. ευρώ. Η υποβολή προσφορών έχει ορισθεί στις 17/01/2023. Συνολικά, θα αναβαθμιστεί το 50% των κέντρων υγείας της χώρας.

Στο πλαίσιο του μεγάλου πακέτου για την αναβάθμιση 80 νοσοκομείων ανά την επικράτεια, ξεκίνησε στα μέσα Δεκεμβρίου ο διαγωνισμός για την επείγουσα αποκατάσταση του τμήματος του Νοσοκομείου Παπανικολάου που έχει καταστραφεί από πυρκαγιά, προϋπολογισμού 916,58 χιλιάδων ευρώ. Ακολούθησε ο διαγωνισμός για τη δημιουργία, με την προσθήκη 5ου ορόφου, Ογκολογικής Κλινικής στο Γ΄ Κτήριο των Κλινικών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑ.Γ.Ν.Η.)», προϋπολογισμού 5,32 εκατ. ευρώ. Η καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των προσφορών είναι επίσης η 17η/01/2023.

Τέλος, με έναν διαγωνισμό προχωρά η ανακαίνιση–ανακατασκευή χώρων υγιεινής (λουτρά – WC) και ο εκσυγχρονισμός Νοσηλευτικών Μονάδων των Νοσοκομείων Τζάνειο, Μεταξά, Αττικό και Ψ.Ν.Α. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 4,94 εκατ. ευρώ. Οι προσφορές θα πρέπει να κατατεθούν στις 19/1/2022. Θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα διαγωνισμοί για έργα αναβάθμισης σε Θριάσιο, Άγιο Παύλο, Παπαγεωργίου, Γ.Ν. Λαμίας και Π.Ν. Πατρών. Σε αυτόν τον πρώτο κύκλο του τεράστιου πρότζεκτ για την αναβάθμιση της Υγείας αναμένονται άμεσα διαγωνισμοί άνω των 24 εκατ. ευρώ.

«Από την ερήμωση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στην άνθιση και την ανάπτυξη»

Αλλαγή σελίδας για ΟΑΚΑ, Φυλή και Γκόνο

Βήμα-βήμα προχωρά το έργο της αναγέννησης του ΟΑΚΑ. Έχει ήδη υπογραφεί η σύμβαση για την επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών σε όλο το συγκρότημα του Ολυμπιακού Σταδίου και τη σύνταξη της σχετικής μελέτης. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1.790.000 ευρώ. Στόχος συνολικά του έργου, ύψους 56,43 εκατ. ευρώ, είναι η επισκευή, συντήρηση και βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης του ΟΑΚΑ, προκειμένου να παραταθεί η ωφέλιμη ζωή του, να αναβαθμιστούν οι υποδομές του, να μειωθούν τα κόστη λειτουργίας του και να διατίθεται ασφαλές, λειτουργικό, ανταποδοτικό και βιώσιμο για την ενίσχυση του αστικού αθλητισμού και των δράσεων αναψυχής.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, πρόκειται να δημοσιευθεί η διακήρυξη για την εκπόνηση του στρατηγικού/επιχειρηματικού σχεδίου και της μελέτης βιωσιμότητας, που θα αποτελέσουν τον Οδικό Χάρτη για την οικονομική βιωσιμότητα του ΟΑΚΑ μετά την ολοκλήρωση των έργων. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 295.000 ευρώ και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι 3,5 μήνες. Εντός του πρώτου τριμήνου του 2023 θα έχει υπογραφεί και η σύμβαση για τη μελέτη αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου, ύψους 295.000 ευρώ.

Συγχρόνως, το ΤΑΙΠΕΔ θα συμβάλλει στην ωρίμανση δύο έργων μεγάλης σημασίας για τις εμπορευματικές μεταφορές της χώρας, που θα συμβάλλουν στη συμπλήρωση του παζλ για την ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο logistics. Το πρότζεκτ για τη μετεγκατάσταση 350 μεταφορικών επιχειρήσεων με περίπου 4.000 φορτηγά από την περιοχή του Ελαιώνα σε ακίνητο 447 στρ. του Δήμου Φυλής βρίσκεται σε φάση ωρίμανσης. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφούν δύο σημαντικές μελέτες, εκάστη προϋπολογισμού 160.000 ευρώ. Η πρώτη μελέτη αφορά στην καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης τόσο στην περιοχή του Ελαιώνα, όσο και στο ακίνητο του Δήμου Φυλής και η δεύτερη στη μελέτη δημιουργίας Υποδοχέα Επιχειρηματικού Πάρκου στο εν λόγω ακίνητο.

Όσον αφορά δε στη δημιουργία το πρώτου και μεγαλύτερου εμπορευματικού κέντρου της Βορείου Ελλάδος, στο πρώην Στρατόπεδο Γκόνου της Θεσσαλονίκης, μένει η ανάθεση του πρότζεκτ σε τεχνικό, νομικό και χρηματοοικονομικό σύμβουλο.

Ποια έργα θα αλλάξουν την εικόνα της Αθήνας

Αντιμετώπιση κλιματικής κρίσης

Ιδιαίτερα σημαντική στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης θα είναι η συμβολή του προγράμματος ΑΙΓΙΣ για την ολική αναβάθμιση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της χώρας. Το PPF έχει αναλάβει να συνδράμει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με οριζόντια τεχνική υποστήριξη για την υλοποίηση των χρηματοδοτούμενων από το Ταμείο Ανάκαμψης δράσεων του ΑΙΓΙΣ, συνολικού προϋπολογισμού 112,81 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένονται ως και το πρώτο τρίμηνο του 2023, πέντε διαγωνισμοί. Άμεσα θα βγουν στον αέρα οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τα κινητά κέντρα διοίκησης και επιτόπιου ελέγχου στις 13 Περιφέρειες, ύψους 7 εκατ. ευρώ και για την προμήθεια πτυσσόμενων μεταφερόμενων γεφυρών τύπου Bailey, ύψους 12,5 εκατ. ευρώ. Ακόμη, προετοιμάζονται τρεις διαγωνισμοί, συνολικού ύψους 103,31 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα προκήρυξης το πρώτο τρίμηνο του 2023. Αυτοί αφορούν στην αναβάθμιση-εκσυγχρονιμό δύο Super Puma, την αγορά πυροσβεστικών οχημάτων και άλλων οχημάτων ανταπόκρισης και στην αγορά 11 πυροσβεστικών αεροσκαφών αμφιβίου τύπου για τα νησιά. Η τελευταία προμήθεια βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης.

Έργα ψηφιοποίησης

Επί του παρόντος προχωρούν και δύο σημαντικά ψηφιακά έργα από το PPF. Σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση του έργου για την ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για τη ΔΙΜΕΑ. Τον Σεπτέμβριο υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο και ως τον Σεπτέμβριο του 2023 αναμένεται να είναι έτοιμο το νέο σύστημα. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 762.195 ευρώ.

Παράλληλα, ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για την αγορά και εγκατάσταση έξι προκατασκευασμένων σπιτιών (τύπου isoboxe), που θα χρησιμοποιεί η ΔΙΜΕΑ για τη διενέργεια ελέγχων. Η σύμβαση, προϋπολογισμού 108.000 ευρώ, εκτιμάται πως θα υπογραφεί στις αρχές του 2023. Εντός Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί και ο διαγωνισμός για την προμήθεια 13 ηλεκτροκίνητων οχημάτων και 7 φορτιστών για τις ανάγκες του έργου της υπηρεσίας, ύψους 500.000 ευρώ.

Το δεύτερο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα αφορά στις Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης. Το έργο που θα χρησιμοποιείται από τη Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2025. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 1,35 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα