Με μικτά πρόσημα έκλεισαν και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον DAX να διαχειρίζεται εν μέρει τις ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας, την ώρα που οι Κεντρικές Τράπεζες «επικοινωνούν» τις προθέσεις τους για περισσότερη νομισματική σύσφιξη.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,2%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να χάνει 1%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,59% στις 7.883 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,04% στις 15.637 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,10% στις 7.317 μονάδες.Στο επίκεντρο παρέμεινε η μετοχή της Credit Suisse, η μετοχή της οποίας έχασε 2%, μετά την αναβολή της ανακοίνωσης του απολογισμού του 2022, καθώς η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) ζήτησε περισσότερες εξηγήσεις σε ορισμένους κωδικούς. Ο ετήσιος απολογισμός ήταν προγραμματισμένο να δημοσιευθεί σήμερα 9 Μαρτίου 2023. Στις 9 Φεβρουαρίου, η Credit Suisse ανακοίνωσε τεράστιες καθαρές ζημιές για το 2022, ύψους 7,3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων.

Η οικονομία της ευρωζώνης

Στο μέτωπο της οικονομίας πάντως, όπως σχολιάζει το Bloomberg, αν και χειρότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, τα οριστικά στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2022 δείχνουν ότι η Ευρωζώνη μπορεί ακόμα να αποφύγει, έστω και οριακά, την ύφεση που θεωρήθηκε αναπόφευκτη από πολλούς μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.Πάντως πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς το αυξανόμενο κόστος ζωής συνεχίζει να επιβαρύνει τους καταναλωτές. Τυπικά, η ύφεση ορίζεται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ.

ΕΚΤ

Κατά τη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα, η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 50 μονάδες βάσης, δίνοντας συνέχεια στην πιο επιθετική εκστρατεία νομισματικής σύσφιξης στην ιστορία της. Το Bloomberg εκτιμά ότι πιθανότατα θα υπάρξουν και άλλες αντίστοιχες κινήσεις τους επόμενους μήνες, ενώ οι επιπτώσεις της έως τώρα σύσφιξης αναμένεται να φανούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες