«Απ’ την ευτυχία στη δυστυχία η διαφορά είναι μία μέρα, το ζήσαμε με τα τρένα θα το ζήσουμε και με την οικονομία», είπε ο Απόστολος Βακάκης στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Jumbo, προβλέποντας ότι με βάση τα τελευταία γεγονότα ο όμιλος ενδεχομένως θα «δυσκολευτεί» να πετύχει ανάπτυξη 15%, όπως έχει στοχεύσει, αν και πάει «εκνευριστικά καλά».

Jumbo: Πρόβλεψη για κέρδη έως 275 εκατ. ευρώ το 2023 – Τι προβληματίζει τη διοίκηση

«Μια εβδομάδα πριν λέγαμε ότι θα είναι πολύ καλό το 2023 και τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει» τόνισε ο βασικός μέτοχος της λιανεμπορικής αλυσίδας, σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα σε συνέχεια της εθνικής τραγωδίας στα Τέμπη.

«Τα σκ@τώσαμε»

«Δείξαμε προς τα έξω τις αδυναμίες μας. Το εάν θα μαζευτούν αυτές οι αδυναμίες και τι προδιάθεση υπάρχει για να μαζευτούν, είναι το ζητούμενο. Εάν έφευγα από αυτή τη γενική συνέλευση, το μήνυμα που θέλω να πάρω μαζί μου είναι ότι μάλλον τα σκ@τώσαμε και ότι εάν αυτά που βάζουμε σήμερα ως προσδοκίες, θα πρέπει να λέμε δόξα τω θεώ. Με βάση τα τελευταία γεγονότα θα δυσκολευτούμε και για το 15%. Εάν δεν είχαμε τα τελευταία γεγονότα, θα ήταν μία άλλη Ελλάδα αλλά δυστυχώς αφυπνιζόμαστε με το γεγονός ότι είναι μία συγκεκριμένη Ελλάδα με τα καλά και τα κακά της. Έχω μάθει να μην κατηγορώ κανέναν. Ο καταγγελτικός λόγος δεν φέρνει αύξηση παραγωγικότητας» είπε ο κ. Βακάκης.

Το καλοκαίρι τα νεώτερα

Η εταιρεία προς το παρόν δεν σχεδιάζει να δώσει πρόσθετο μέρισμα στους μετόχους, πλην της έκτακτης διανομής των 1,1550 ευρώ/μετοχή (1,09725 ευρώ καθαρό) που αποφασίστηκε.

Όπως ανάφερε ο κ. Βακάκης ωστόσο, είναι «καλύτερα να εκπλήσσεις ευχάριστα παρά δυσάρεστα», μεταθέτοντας τη συζήτηση για έκτακτο μέρισμα μέσα στο καλοκαίρι.

Αξίζει χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι το 2022 οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 14,12% σε σχέση με το 2021 αγγίζοντας το φράγμα του 1 δισ. (949 εκατ. ευρώ).

Παράλληλα και το 2023 ξεκίνησε δυναμικά με το πρώτο δίμηνο να καταγράφεται αύξηση πωλήσεων της τάξης του 40% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Ειδικότερα τον Φεβρουάριο, οι πωλήσεις κατέγραψαν αύξηση κατά 35%.

Το σουβλατζίδικο και οι εξαγορές

Για το ενδεχόμενο αποχώρησής του από την εταιρεία ο 69χρονος Απόστολος Βακάκης εμφανίστηκε κατηγορηματικά αρνητικός.

«Δεν σκοπεύω να αποσυρθώ. θα ήθελα να με αποσύρουν γιατί τους ζαλίζω αλλά δεν ξέρω και τι να κάνω. Ίσως ανοίξω σουβλατζίδικο» ανέφερε χαριτολογώντας.

Κάθετα αρνητικός εμφανίστηκε και στην πιθανότητα κάποιας εξαγοράς.

«Ένας από τους μεγαλύτερους εφιάλτες είναι να ονειρεύεσαι εξαγορές. Δεν αγοράζεις προβλήματα είναι αρκετά αυτά που έχουμε» είπε και πρόσθεσε ότι «και τζάμπα να μου δίνανε μια επιχείρηση θα έλεγα ‘γιατί μου τη δίνουν’ άρα φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες».

Αποπληθωρισμός

Ο κ. Βακάκης ανέφερε ακόμη ότι το επόμενο τρίμηνο θα είναι κρίσιμο, για να καταλάβει κανείς την τάση για τον πληθωρισμό. «Ό,τι και να γίνει, θα ζήσουμε συνθήκες αποπληθωρισμού».

Ο ίδιος έκανε λόγο για αυξήσεις στις τιμές σε ποσοστά 22%-25% από πέρυσι. «Θα πάρει περίπου το μισό πίσω, δεν θα επιστρέψουμε ποτέ στα παλιά, λόγω της ανόδου στα κόστη. Εμείς χαιρόμαστε όταν κατεβάζουμε τις τιμές, δεν κερδίζουμε από τις αυξήσεις».

Πρεμιέρα στο Ισραήλ και έμφαση στη Ρουμανία

Αναφορικά με το αναπτυξιακό πλάνο, μέχρι το τέλος Μαρτίου θα ανοίξει το πρώτο κατάστημα του ομίλου στο Ισραήλ όπου αναπτύσσεται μέσω συμφωνίας franchise με την εταιρεία λιανικής, Fox Group.

Πρόκειται για ένα «συγκλονιστικό κατάστημα» όπως είπε ο κ. Βακάκης.

Το κατάστημα με 40 υπαλλήλους και λιγότερους κωδικούς από ότι στην Ελλάδα, καθώς ο  τρόπος αδειοδότησης κατηγορίας προϊόντων είναι πολύ γραφειοκρατικός, θα ανοίξει στην περιοχή Eilat, στο τρίγωνο της Ερυθράς Θάλασσας.

Βέβαια, όπως σημείωσε, το Ισραήλ πρέπει να ξεπεράσει αγκυλώσεις, «ειδάλλως καλή τύχη» στους franchisees.

Επιπλέον, εφέτος αναμένεται να λειτουργήσουν δύο υπερκαταστήματα στη Ρουμανία και ένα υπερκατάστημα στην Κύπρο. Το τελευταίο γύρω στα Χριστούγεννα. Επίσης πρόκειται να ξεκινήσει η λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος στη Ρουμανία, πιθανόν τον προσεχή Μάιο.

Όπως είπε άλλωστε ο κ. Βακάκης, αν υπάρχει ένας κίνδυνος για το επιχειρηματικό μοντέλο της Jumbo, αυτός είναι η χώρα. Εξ ου και οι επενδύσεις του ομίλου τα τελευταία χρόνια κατευθύνονται σε μεγάλο βαθμό σε άλλα κράτη όπου έχει παρουσία, όπως π.χ. η Ρουμανία όπου έχει αγοράσει αρκετά ακίνητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις