Η άνοδος των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ έδωσε ισχυρό πλήγμα στην αγορά κατοικίας. Και αυτό δεν αφορά μόνο τις πωλήσεις σπιτιών που απευθύνονται στην τσέπη του μέσου αμερικανού εργαζόμενου, αλλά και τις πωλήσεις πολυτελών κατοικιών. Σύμφωνα, δε, με το CNBC, οι τελευταίες δέχθηκαν ακόμα πιο βαρύ χτύπημα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι ότι οι πωλήσεις πολυτελών κατοικιών μειώθηκαν κατά 45% στη διάρκεια του τριμήνου Νοεμβρίου – Ιανουαρίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της μεσιτικής Redfin, η οποία ορίζει τις πολυτελείς κατοικίες ως εκείνες που εκτιμάται ότι βρίσκονται στο κορυφαίο 5% με βάση την εκτιμώμενη αγοραία αξία.

Αγορά ακινήτων: Σε πτώση οι τιμές των κατοικιών

Οι πωλήσεις μη πολυτελών κατοικιών μειώθηκαν κατά περίπου 38% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Μαϊάμι και Long Island

Το Μαϊάμι, στο οποίο «βυθίστηκε» από πλούσιους Αμερικανούς που έσπευδαν εκεί από τα βορειοανατολικά των ΗΠΑ τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, σημείωσε κατακόρυφη πτώση πωλήσεων κατά 69%.

Αντίστοιχα η περιφέρεια Nassau County-Suffolk County στο Long Island της Νέας Υόρκης, όπου βρίσκονται τα Hamptons, έχει πτώση σχεδόν 63%.

Ορισμένες από τις ακριβότερες αγορές της Καλιφόρνια σημείωσαν επίσης μεγάλες μειώσεις στις πωλήσεις, έχοντας και εκεί «μοσχοπουληθεί» ακίνητα μέσα στην πανδημία.

Δεν είναι τα στεγαστικά δάνεια…

Και μπορεί οι υποψήφιοι αγοραστές πολυτελών κατοικιών να μην έχουν ανάγκη να πάρουν στεγαστικό δάνειο, επηρεάζονται από τις επιπτώσεις της οικονομικής κατάστασης που διαμορφώνουν οι αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων. Ένα τέτοιο κομμάτι που αφορά του πιο εύπορους είναι το χρηματιστήριο. Ως εκ τούτου, η αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχει υπερβολικό αντίκτυπο στην αγορά των πολυτελών ακινήτων.

«Το πλεονέκτημα για τους υποψήφιους αγοραστές πολυτελών κατοικιών πολυτελείας είναι ότι ο ανταγωνισμός έχει υποχωρήσει και τα πολύ μεγάλα δάνεια έχουν τώρα συχνά χαμηλότερες απαιτήσεις υποθήκης από άλλους τύπους δανείων, εν μέρει επειδή υπάρχει μικρότερος κίνδυνος οι αγοραστές υψηλού εισοδηματικού επιπέδου να αθετήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια », σχολιάζει ο Chen Zhao, επικεφαλής της οικονομικής έρευνας της Redfin σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ίδιο, στους πλούσιους υποψήφιους πελάτες τους για στεγαστικό δάνειο, οι τράπεζες προσφέρουν πρόσθετες εκπτώσεις επιβραβεύοντάς τους για την τήρηση των κεφαλαίων τους σε αυτές.

Λιγότερες άδειες κατασκευής

Ο ανταγωνισμός μειώνεται όχι μόνο λόγω της πτώσης της ζήτησης, αλλά και λόγω αύξησης της προσφοράς. Τα διαθέσιμα σπίτια αυξήθηκαν κατά 7% σε ετήσια βάση, το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2015, σύμφωνα με τους μεσίτες.

Και πάλι, όμως, η προσφορά παραμένει περιορισμένη, όχι πολύ υψηλότερη από τα χαμηλά ρεκόρ του 2022.

Οι νέες άδειες κατασκευής είναι μειωμένες κατά 22%, υποδεικνύοντας ότι η προσφορά βρίσκει στήριξη σε παλαιότερα σπίτια.

Αυτή η έλλειψη προσφοράς έχει ωθήσει τις τιμές των πολυτελών κατοικιών υψηλότερα. Η μέση τιμή αυξήθηκε κατά 9% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους στα 1,09 εκατομμύρια δολάρια. Οι τιμές πολυτελείας έφτασαν στο ιστορικό υψηλό του 1,1 εκατομμυρίου την άνοιξη του περασμένου έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή