Την εντονότερη συρρίκνωση από τον Νοέμβριο του 2012 κατέγραψαν οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς τον Φεβρουάριο υποχώρησαν κατά 1,1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με μια ευρέως παρακολουθούμενη έκθεση της οικοδομικής εταιρείας Nationwide.

Στεγαστικά δάνεια: Ένα στα πέντε νοικοκυριά δεν μπορεί να πληρώσει τη δόση

Σύμφωνα με το CNBC, που επικαλείται στοιχεία από μια ευρέως παρακολουθούμενη έκθεση της οικοδομικής εταιρείας Nationwide, τον Φεβρουάριο σημειώθηκε πτώση 0,5% σε μηνιαία βάση, με τις τιμές να είναι πλέον 3,7% χαμηλότερες από το ανώτατο επίπεδό τους τον Αύγουστο του 2022, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων και η κρίση του κόστους ζωής συνέχισαν να αποτρέπουν την αγορά κατοικίας.

«Η πρόσφατη σειρά αδύναμων στοιχείων για τις τιμές των κατοικιών ξεκίνησε με την αναταραχή της χρηματοπιστωτικής αγοράς ως απάντηση στον μίνι προϋπολογισμό (της βρετανικής κυβέρνησης) στα τέλη Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide Robert Gardner σε δελτίο Τύπου την Τετάρτη.

«Ενώ οι συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές ομαλοποιήθηκαν πριν από λίγο καιρό, η δραστηριότητα στην αγορά κατοικιών παρέμεινε υποτονική».

Τα επιτόκια

Τα επιτόκια στεγαστικών δανείων εκτινάχθηκαν στα ύψη τον Σεπτέμβριο του 2022, αφού ο καταστροφικός «μίνι προϋπολογισμός» της πρώην πρωθυπουργού Λιζ Τρας για τη μείωση των φόρων προκάλεσε ένα ιστορικό ξεπούλημα στην αγορά κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, οδηγώντας τελικά σε παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας και στην παραίτηση της Τρας μετά από 44 ημέρες στην εξουσία.

Η υποχώρηση του Φεβρουαρίου αντανακλά πιθανότατα την παρατεταμένη ζημιά στην εμπιστοσύνη και τη συμπίεση των εισοδημάτων των νοικοκυριών, με τον πληθωρισμό να συνεχίζει να ξεπερνά την αύξηση των μισθών και τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων να παραμένουν σημαντικά υψηλότερα από τα χαμηλά επίπεδα του 2021, εξήγησε ο Gardner.

«Θα είναι δύσκολο για την αγορά να ανακτήσει μεγάλη δυναμική βραχυπρόθεσμα, καθώς οι οικονομικοί αντίξοοι άνεμοι φαίνεται ότι θα παραμείνουν σχετικά ισχυροί, με την αγορά εργασίας να αναμένεται ευρέως να αποδυναμωθεί καθώς η οικονομία συρρικνώνεται τα επόμενα τρίμηνα, ενώ τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων παραμένουν πολύ πάνω από τα χαμηλά επίπεδα που επικρατούσαν το 2021», δήλωσε.

Οι πληρωμές στεγαστικών δανείων για μια τυπική κατοικία παραμένουν πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο ως ποσοστό του μισθού που παίρνει ένας υποψήφιος αγοραστής που αγοράζει για πρώτη φορά και έχει το μέσο εισόδημα, σημείωσε η Nationwide.

Δύσκολη η δανειοδότηση

Εν τω μεταξύ, οι απαιτήσεις καταθέσεων παραμένουν «απαγορευτικά υψηλές» στο πλαίσιο της αύξησης του κόστους ζωής και της απότομης αύξησης του κόστους ενοικίασης ιδιωτικών κατοικιών.

Τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας την Τετάρτη έδειξαν ότι οι εγκρίσεις ενυπόθηκων δανείων στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν τον Ιανουάριο στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, εξαιρουμένης της περιόδου της πανδημίας του κορωνοϊού, με τις καθαρές χορηγήσεις ενυπόθηκων δανείων σε ιδιώτες να μειώνονται σε 2,5 δισ. στερλίνες (3 δισ. δολάρια) από 3,1 δισ. στερλίνες τον Δεκέμβριο.

Οι καθαρές εγκρίσεις ενυπόθηκων δανείων μειώθηκαν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα σε 39.600, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2009 εξαιρουμένης της περιόδου της πανδημίας, κατά την οποία η αγορά κατοικίας είχε ακινητοποιηθεί.

«Ωστόσο, οι συνθήκες αναμένεται να βελτιωθούν σταδιακά εάν ο πληθωρισμός μετριαστεί τους επόμενους μήνες, όπως αναμένεται, χαλαρώνοντας την πίεση στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών», δήλωσε ο Gardner.

«Η σταθερή αύξηση των ονομαστικών εισοδημάτων σε συνδυασμό με τις αδύναμες ή μειούμενες τιμές των κατοικιών θα στηρίξουν επίσης την οικονομική προσιτότητα των κατοικιών, ιδίως αν τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων μειωθούν τον επόμενο μήνα».

Οι προβλέψεις

Οι αναλυτές έχουν προβλέψει μείωση των τιμών των κατοικιών για το έτος από 10% έως και 30% σε ένα σενάριο.

Οι μετοχές των βρετανικών κατασκευαστών κατοικιών υποχώρησαν σε όλους τους τομείς το πρωί της Τετάρτης, με αιχμή την πτώση 9% για την εταιρεία Persimmon.

Ο Andrew Sheets, επικεφαλής στρατηγικός σύμβουλος cross-asset της Morgan Stanley, δήλωσε στο CNBC την Τετάρτη ότι η πτώση των τιμών των κατοικιών δείχνει ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών προκειμένου να περιορίσουν τον πληθωρισμό έχει αρχίσει να λειτουργεί.

«Νομίζω ότι αυτό μας λέει ότι η νομισματική πολιτική ενεργεί με καθυστέρηση, αλλά ενεργεί επίσης με έναν σχετικά απλό και προβλέψιμο τρόπο επιβραδύνοντας την αύξηση των τιμών των κατοικιών, αποδυναμώνοντας τις τιμές των κατοικιών, και πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένας από τους πολλούς αντίθετους ανέμους για τη βρετανική οικονομία, οπότε συνεχίζουμε να είμαστε κάτω από τη συναίνεση στις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου φέτος», είπε, προσθέτοντας ότι η αδυναμία αποτελεί μέρος μιας «παγκόσμιας τάσης».

«Βλέπουμε επίσης την προηγουμένως ανθεκτική αγορά κατοικίας των ΗΠΑ να παρουσιάζει επίσης τώρα αδυναμία, καθώς τα επιτόκια έχουν αυξηθεί και πρόκειται για μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων – πρόκειται για μερικές από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων που έχει δει ο καταναλωτής του Ηνωμένου Βασιλείου ή των ΗΠΑ τα τελευταία 30 χρόνια, τους τελευταίους 12 μήνες, και αυτό θα έχει αντίκτυπο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή