Συναγερμό έχουν σημάνει στον κόσμο των νεοφυών επιχειρήσεων των ΗΠΑ οι ανησυχίες για την κατάσταση της Silicon Valley Bank, μιας σημαντικής τράπεζας για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις. Ανησυχίες που ώθησαν μάλιστα διακεκριμένους επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων, όπως το Founders Fund του Peter Thiel, να συμβουλεύσουν τις επιχειρήσεις χαρτοφυλακίου να αποσύρουν τα χρήματά τους, παρά το γεγονός ότι ανώτατο στέλεχος της τράπεζας κάλεσε τους επενδυτές να αντιδράσουν με ψυχραιμία.

Κλυδώνισαν τη Wall Street οι τράπεζες

Αναταραχή

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η αναταραχή προκλήθηκε από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της SVB ότι εκδίδει μετοχές ύψους 2,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση μετά από σημαντικές ζημίες στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο. Η μετοχή σημείωσε βουτιά 24% στις προ-χρηματιστηριακές συναλλαγές, πριν ανοίξουν τα χρηματιστήρια στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή, έχοντας ήδη υποχωρήσει κατά περίπου 60% την Πέμπτη – ημέρα κατά την οποίαν η πτώση της SVB πυροδότησε ένα ευρύ κύμα ξεπουλήματος των αμερικανικών τραπεζικών μετοχών που επεκτάθηκε επίσης στην Ασία και την Ευρώπη.

«Μετακινήστε τα κεφάλαιά σας»

Η Founders Fund ζήτησε από τις εταιρείες χαρτοφυλακίου της να μετακινήσουν τα κεφάλαιά τους από την SVB. Η Coatue Management, η Union Square Ventures και η Founder Collective συμβούλευσαν επίσης τις εταιρείες χαρτοφυλακίου τους να αποσύρουν τα χρήματά τους, δήλωσαν άτομα με γνώση του θέματος, σύμφωνα με το αμερικανικό οικονομικό πρακτορείο. Η Canaan, μια άλλη μεγάλη εταιρεία VC, είπε στις εταιρείες χαρτοφυλακίου της να αποσύρουν τα μετρητά τους κατά περίπτωση, σύμφωνα με ένα άλλο πρόσωπο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της SVB Financial Group, Greg Becker, πραγματοποίησε την Πέμπτη τηλεδιάσκεψη στην οποία συμβούλευε τους πελάτες της Silicon Valley Bank, που ανήκει στην SVB, να «παραμείνουν ήρεμοι» εν μέσω ανησυχιών για την οικονομική θέση της τράπεζας, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Ο Becker πραγματοποίησε την περίπου 10λεπτη κλήση με τους επενδυτές περίπου στις 11:30 π.μ. ώρα Σαν Φρανσίσκο. Ζήτησε από τους πελάτες της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων των επενδυτών επιχειρηματικών κεφαλαίων, να στηρίξουν την τράπεζα με τον τρόπο που εκείνη έχει στηρίξει τους πελάτες της τα τελευταία 40 χρόνια, δήλωσε το άτομο.

Ανησυχία

Πάντως η ανησυχία διαχέεται σαρωτικά στη Silicon Valley και τη Wall Street, γεγονός που αποτυπώθηκε στη θεαματική πτώση του δείκτη των αμερικανικών τραπεζικών μετοχών – τη μεγαλύτερη από τον Ιούνιο του 2020.

Υπάρχει «αρκετός πανικός», δήλωσε η Τζένι Φίλντινγκ, διευθύνουσα σύμβουλος της The Fund, η οποία επενδύει σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Η Φίλντινγκ δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση με την τράπεζα και δεν έχει ακόμη συμβουλεύσει τις εταιρείες χαρτοφυλακίου της σχετικά με το πώς να προχωρήσουν.

Ο Garry Tan, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Y Combinator, προειδοποίησε το δίκτυο των νεοφυών επιχειρήσεων που διαθέτει ότι ο κίνδυνος φερεγγυότητας είναι πραγματικός και άφησε να εννοηθεί ότι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να περιορίσουν την έκθεσή τους στην εν λόγω τράπεζα. «Δεν έχουμε καμία συγκεκριμένη γνώση για το τι συμβαίνει στην SVB», έγραψε ο Tan σε ανάρτηση που είδε το Bloomberg News. «Αλλά κάθε φορά που ακούτε για προβλήματα φερεγγυότητας σε οποιαδήποτε τράπεζα, και (οι πληροφορίες αυτές) μπορεί να θεωρηθούν αξιόπιστες, θα πρέπει να τις λάβετε σοβαρά υπόψη σας και να δώσετε προτεραιότητα στα συμφέροντα της νεοσύστατης επιχείρησής σας, μη διατηρώντας έκθεση άνω των 250 χιλιάδων δολαρίων εκεί». Και πρόσθεσε: «Η νεοσύστατη επιχείρησή σας πεθαίνει όταν ξεμείνετε από χρήματα για οποιονδήποτε λόγο».

Η εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών Tribe Capital έχει επίσης συμβουλεύσει τις εταιρείες χαρτοφυλακίου της να μεταφέρουν ορισμένα, αν όχι όλα, τα υπόλοιπά τους από την SVB. «Αυτό που είναι σημαντικό να καταλάβουμε είναι ότι όλες οι τράπεζες έχουν μόχλευση και χρησιμοποιούν καταθέσεις, οπότε σχεδόν εξ ορισμού κάθε τράπεζα με επιχειρηματικό μοντέλο είναι νεκρή αν όλοι μετακινηθούν», είπε ο συνιδρυτής της Tribe Arjun Sethi στις εταιρείες χαρτοφυλακίου σε μια επικοινωνία που ήρθε σε γνώση του Bloomberg.

Μια άλλη εταιρεία, η Activant Capital, έστειλε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κείμενα στους διευθύνοντες συμβούλους των εταιρειών χαρτοφυλακίου της ενθαρρύνοντάς τους να μεταφέρουν τα υπόλοιπα της SVB σε άλλες τράπεζες.

Bank run

Οι μετοχές της SVB υποχώρησαν την Πέμπτη στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2016. «Πρόκειται για ένα κλασικό bank run, και όταν ξεκινάει το bank run δεν θέλεις να είσαι ο τελευταίος εκεί», δήλωσε ο πρόεδρος της Ava Labs, John Wu, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. Ο Wu δήλωσε ότι η εταιρεία του είχε ήδη «διαφοροποιηθεί» από την εξάρτησή της από τη Silicon Valley Bank.

Ένας διευθύνων σύμβουλος νεοφυούς επιχείρησης που ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε ότι η εταιρεία του προσπάθησε ανεπιτυχώς καθ’ όλη τη διάρκεια της Πέμπτης να αποσύρει εκατομμύρια δολάρια από τη Silicon Valley Bank. Αρκετοί άλλοι πελάτες της τράπεζας δήλωσαν πάντως στο Bloomberg ότι μπόρεσαν να σηκώσουν μετρητά την Πέμπτη

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ