Όχι μόνο έχασε τα αρχικά κέρδη, αλλά έκλεισε και με ισχυρές απώλειες σήμερα η Wall Street, καθώς επιταχύνθηκαν οι πωλήσεις την τελευταία ώρα της διαπραγμάτευσης, με τους επενδυτές να βλέπουν ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, παρά το κύμα απολύσεων σε μεγάλους ομίλους, ενισχύοντας το σενάριο της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 1,65% στις 32.256 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,84% στις 3.918 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 2,05% στις 11.338 μονάδες.

Έρχονται νέες μεγαλύτερες αυξήσεις σοκ στα επιτόκια – Πού θα φτάσουν [γράφημα]

Το κλίμα επιβαρύνθηκε από την SVB Financial, η οποία κατέρρευσε με απώλειες 61%, μετά την ανακοίνωση της πώλησης μετοχών αξίας 1,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ωθώντας την κεφαλαιοποίησή της σε λίγο πάνω από 6 δισεκατομμύρια δολάρια και παρασύροντας προς τα κάτω άλλα ονόματα περιφερειακών τραπεζών.

Επίσης, η Silvergate Capital έχασε πάνω από 41%, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει τις δραστηριότητές της και θα θέσει υπό διάλυση την Silvergate Bank. «Υπό το φως των πρόσφατων βιομηχανικών και κανονιστικών εξελίξεων, η Silvergate πιστεύει ότι ο ομαλός τερματισμός των εργασιών της Τράπεζας και η εθελοντική εκκαθάριση της Τράπεζας είναι η καλύτερη επιλογή για μια πορεία προς τα εμπρός», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση.

Οι απώλειες ώθησαν τον εν λόγω χρηματοπιστωτικό τομέα του S&P σε πτώση 4% για τη χειρότερη ημέρα του από τον Ιούνιο του 2020. Οι χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί Bank of America και Wells Fargo δέχθηκαν επίσης πλήγμα, σημειώνοντας πτώση άνω του 6% ο καθένας.

Επίσης, η μετοχή της Etsy υποχώρησε σχεδόν 5%, μετά τη διπλή υποβάθμισή της από την Jefferies σε underperform από buy. “Με την τάση των αγοραστών να επιδεινώνεται, βλέπουμε επιβράδυνση της κορυφαίας γραμμής και συγκρατημένη επέκταση του περιθωρίου κέρδους”, ανέφερε η Jefferies.

Στο -5% και οι μετοχές της Tesla, εν μέσω της είδησης ότι οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές για την ασφάλεια των οχημάτων ξεκινούν μια ειδική έρευνα για να αξιολογήσουν τι προκάλεσε τη θανατηφόρα σύγκρουση ενός Tesla Model S με ένα πυροσβεστικό όχημα τον περασμένο μήνα. Επίσης, την Τετάρτη, η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας των ΗΠΑ άρχισε να διερευνά δύο περιστατικά με τιμόνια που αποσπάστηκαν από τα οχήματα Model Y του 2023. Η Berenberg υποβάθμισε επίσης τις μετοχές σε hold από buy.

Η ανεργία

Τα στοιχεία από τις αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας θόλωσαν το τοπίο, καθώς οι νέες αιτήσεις ανήλθαν στις 211.000, σημειώνοντας άνοδο συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα όπου έφτασαν τις 195.000 μετά την αναθεωρημένη έκδοση του Υπουργείου Εργασίας. Η ανθεκτική αγορά εργασίας μπορεί να υποδηλώνει ότι η Fed πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις για να επιβραδύνει την οικονομία.

Βέβαια, σύμφωνα με την Challenger Gray & Christmas, οι εργοδότες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον Φεβρουάριο 77.770 περικοπές θέσεων εργασίας. Πρόκειται για 410% περισσότερες από τις 15.245 περικοπές που ανακοινώθηκαν τον ίδιο μήνα πέρυσι. Το σύνολο του Φεβρουαρίου είναι το υψηλότερο για το μήνα από το 2009.

Μέχρι στιγμής φέτος, οι εργοδότες ανακοίνωσαν σχέδια περικοπής 180.713 θέσεων εργασίας, αριθμός αυξημένος κατά 427% σε σχέση με τις 34.309 περικοπές που ανακοινώθηκαν τους δύο πρώτους μήνες του 2022. Πρόκειται για το υψηλότερο σύνολο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου από το 2009.

Μηνύματα Πάουελ

Αυτά τα στοιχεία έρχονται μία ημέρα αφότου ο επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε το προειδοποιητικό μήνυμά του ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση σχετικά με τη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Παρόλα αυτά, οι επενδυτές προετοιμάζονται για μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της κεντρικής τράπεζας. Πάνω από το 80% εκτιμούν αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group.

«Δεδομένου ότι τα καλά νέα είναι κακά νέα για τις αγορές, πιστεύουμε ότι αυτό θα προκαλέσει πιθανότατα περαιτέρω πωλήσεις των μετοχών και θα υποστηρίξει την υπόθεση για μια υπέρμετρη αύξηση της Fed», σχολίασε ο Alex Saunders της Nugget’s News.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street