Να αμβλύνουν τις εμπορικές εντάσεις με την ΕΕ επιδιώκουν οι ΗΠΑ, με την υπουργό Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ να δηλώνει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να δημιουργήσει αλυσίδες εφοδιασμού με «χώρες με τις οποίες (οι ΗΠΑ) μοιράζονται κοινές αξίες».

ΕΤΕπ: Οι πράσινες επενδύσεις στην Ευρώπη υστερούν σε σχέση με τις ΗΠΑ

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η ίδια δήλωσε ότι ΗΠΑ και ΕΕ βρίσκονται σε συνομιλίες για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου γύρω από την καθαρή τεχνολογία, η οποία θα μπορούσε να κατευνάσει τις ευρωπαϊκές ανησυχίες ότι οι νέες επιδοτήσεις των ΗΠΑ ύψους 369 δισ. δολαρίων για την ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα θα τραβήξουν ευρωπαϊκά κεφάλαια στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

«Αυτή είναι μία από τις συζητήσεις που γνωρίζω ότι διεξάγει η κυβέρνηση», δήλωσε η Γκράνχολμ στους Financial Times. Και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε να δούμε καμία εμπορική αντιπαλότητα. Και βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τους ομολόγους μας στην ΕΕ για το πώς θα διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό με τρόπο που να σηκώνει όλους».

Πίεση στην ΕΕ από τον «νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού»

Τα σχόλια της Γκράνχολμ έγιναν λίγες ώρες αφότου η ΕΕ χαλάρωσε τα μέτρα για τις κρατικές ενισχύσεις, επιτρέποντας στα κράτη μέλη να αντισταθμίζουν τις επιδοτήσεις εάν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος εκροής επενδύσεων από το μπλοκ.

Ο νόμος των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού (ΙRΑ), που ψηφίστηκε πέρυσι, περιλαμβάνει φορολογικές πιστώσεις, δάνεια και επιχορηγήσεις αξίας 369 δισ. δολαρίων που έχουν σχεδιαστεί για την τόνωση των επενδύσεων στην καθαρή τεχνολογία και την επίτευξη του στόχου του προέδρου Τζο Μπάιντεν να μειωθούν στο μισό οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στις ΗΠΑ έως το 2030.

Όμως η κλίμακα των επιδοτήσεων έχει προκαλέσει φόβους για έναν νέο εμπορικό πόλεμο, με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να προειδοποιεί ότι ο ΙRΑ απειλεί να «κατακερματίσει τη Δύση».

Μια «ραχοκοκαλιά» μεταποίησης

Οι Ευρωπαίοι έχουν επίσης θορυβηθεί από αυτό που αντιλαμβάνονται ως επιθετική πίεση των αμερικανικών πολιτειών για να προσελκύσουν επενδύσεις από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών επιδοτήσεων για εταιρείες που μεταφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ.

Την Παρασκευή, ο Μπάιντεν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να συζητήσουν τη συνεργασία σχετικά με την κρίσιμη αλυσίδα εφοδιασμού ορυκτών σε συνάντηση στον Λευκό Οίκο.

Η Γκράνχολμ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια «ραχοκοκαλιά» μεταποίησης για να αντιστρέψουν δεκαετίες αποβιομηχάνισης και να σπάσουν την εξάρτηση από την Κίνα.  Από αυτή τη διαδικασία όμως, όπως είπε, δεν θα αποκλείονταν οι «σύμμαχοι» της Αμερικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green