Η οικονομία των ΗΠΑ «οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση» με επιβράδυνση του πληθωρισμού, δήλωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μετά από την έκθεση για την απασχόληση που ανακοινώθηκε νωρίτερα την Παρασκεύη.

«Ενώ έχουμε ακόμα περισσότερα να κάνουμε, και μπορεί να υπάρξουν πισωγυρίσματα στην πορεία, ο πληθωρισμός είναι τώρα μειωμένος κατά 30% από αυτό που ήταν αυτό το καλοκαίρι», είπε ο Μπάιντεν την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο, χαιρετίζοντας αυτό που περιέγραψε ως «έκθεση καλών θέσεων εργασίας».

ΗΠΑ: Μεγαλύτερη αύξηση σε πέντε μήνες οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι η οικονομία μας δημιούργησε περισσότερες από 300.000 νέες θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα. Και αυτό είναι πάνω από μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας που προσθέσαμε τον προηγούμενο μήνα», είπε. «Δεν είναι τυχαίο. Σημαίνει ότι το οικονομικό μας σχέδιο λειτουργεί».

«Οι άνθρωποι που έμειναν εκτός αγοράς εργασίας – αυτό είναι ιδιαίτερα καλό νέο – επιστρέφουν τώρα στην αγορά εργασίας. Ξεφεύγουν από το περιθώριο», είπε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος. Επίσης, αντιπαρέβαλε για μία ακόμα φορά την  οικονομική του στρατηγική με αυτή των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι, όπως είπε, αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ με την «απερίσκεπτη συζήτηση» τους ενόψει της επικείμενης συζήτησης για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους.

Τα στοιχεία

Οι προσλήψεις στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά 311.000 τον Φεβρουάριο, καθώς η αύξηση των θέσεων εργασίας παραμένει υψηλή.

Η αύξηση των προσλήψεων –πλην του αγροτικού τομέα-  ήταν σημαντικά πάνω από την εκτίμηση των 225.000 και ένα σημάδι ότι η αγορά εργασίας είναι ακόμη ανθεκτική.

Το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 3,6%, πάνω από τις εκτιμήσεις για 3,4%.

Μείωση αποδοχών

Τα καλά νέα σε σχέση με τον πληθωρισμό είναι ότι οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν 4,6% σε ετήσια βάση, κάτω από την εκτίμηση για 4,8%.

Η μηνιαία αύξηση 0,2% ήταν επίσης κάτω από την εκτίμηση για 0,4%.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των μισθωτών ήταν υψηλότερος από τις προσδοκίες, διαμορφώθηκε χαμηλότερα από τα ισχυρά στοιχεία του Ιανουαρίου όταν η αντίστοιχη αύξηση ήταν 504.000.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή