Εμανουέλ Μακρόν και Ρίσι Σούνακ σφράγισαν σήμερα μια νέα αρχή και μια νέα φιλοδοξία στις γαλλοβρετανικές σχέσεις, αρχίζοντας από το ευαίσθητο θέμα της καταπολέμησης της παράτυπης μετανάστευσης, έπειτα από χρόνια διαφωνιών που ενισχύονταν από το Brexit.

«Αυτή είναι μια στιγμή επανένωσης, επανασύνδεσης και νέας αρχής. Είναι μια συνάντηση κορυφής μιας νέας φιλοδοξίας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες στο τέλος της πρώτης συνάντησης κορυφής μεταξύ των δύο χωρών από το 2018.

Αυξάνονται πάνω από 30% οι αμυντικές δαπάνες της Γαλλίας για το 2024 -2030

«A new beginning, an entente renewed» (Μια νέα αρχή, μια ανανεωμένη συμφωνία), δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφερόμενος στην «Εγκάρδια Συνεννόηση» που ορίζει γενικά τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών εδώ και έναν αιώνα.

Οι δύο ηγέτες γύρισαν λοιπόν τη σελίδα μιας συχνά θυελλώδους σχέσης μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και του Παρισιού, που επιτεινόταν από τις επαναλαμβανόμενες παρεξηγήσεις μεταξύ των δύο πλευρών της Μάγχης.

Η ατμόσφαιρα είχε γίνει ακόμη βαρύτερη από την εφήμερη διάδοχο του Τζόνσον, τη Λιζ Τρας, που είχε αρνηθεί κάποια στιγμή να πει εάν ο Γάλλος πρόεδρος ήταν φίλος ή εχθρός του Ηνωμένου Βασιλείου. «Ένας μεγάλος φίλος, σίγουρα», δήλωσε ο Σούνακ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro πριν από την άφιξή του στο Παρίσι.

Περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ

Προς επίρρωση της αναθέρμανσης αυτής, οι δύο χώρες σύναψαν νέα συμφωνία για να αναχαιτίσουν την παράτυπη μετανάστευση από τη Γαλλία, με μια αύξηση της χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια της προσεχούς τριετίας από βρετανικής πλευράς.

«Κατά τη διάρκεια των τριών προσεχών ετών, η συνδρομή της Βρετανίας σε αυτό το πακέτο θα ανέλθει σε 141 εκατομμύρια ευρώ το 2023-24, 191 εκατομμύρια ευρώ το 2024-25 και 209 εκατομμύρια ευρώ το 2025-2026», αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε στο τέλος της γαλλοβρετανικής συνάντησης κορυφής.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας ενός νέου κέντρου κράτησης στη βόρεια Γαλλία, ενός νέου κέντρου διοίκησης που θα συγκεντρώνει για πρώτη φορά τους ειδικούς των δύο χωρών, καθώς και 500 πρόσθετους πράκτορες που θα περιπολούν στις γαλλικές ακτές.

Περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλες τεχνολογίες παρακολούθησης θα συμπληρώσουν τον μηχανισμό για να αυξηθεί το ποσοστό αναχαίτισης, δήλωσε επίσης.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε από την πλευρά του ότι οι δύο χώρες θέλουν να προχωρήσουν μαζί στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης έχοντας παράλληλα επίγνωση των ανθρώπινων διακυβευμάτων και της εξαιρετικής ευαισθησίας των θεμάτων αυτών.

Υπενθύμισε ότι το 2022 «εμποδίστηκαν περισσότερες από 1.300 διελεύσεις αυτοσχεδίων πλοιαρίων» και εξαρθρώθηκαν 55 δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος «χάρη στη δουλειά της κοινής γαλλοβρετανικής μονάδας πληροφοριών».

Αντίθετα, σχεδόν 46.000 διελεύσεις μπόρεσαν να γίνουν πέρυσι.

Οι δύο χώρες είχαν υπογράψει στα μέσα Νοεμβρίου μια νέα συμφωνία για να καταπολεμήσουν από κοινού τις διελεύσεις μεταναστών.

Προτεραιότητα στον στρατό

Από το Brexit και τη ζωηρή διαφωνία στο θέμα των συμμαχιών στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού έως την πανδημία, πολλές κρίσεις είχαν διακόψει εδώ και πέντε χρόνια την παραδοσιακή διεξαγωγή των ετήσιων συνόδων κορυφής. Οι περισσότερες από αυτές ξεπεράστηκαν, ειδικά όταν ο Ρίσι Σούνακ σύναψε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Βόρεια Ιρλανδία έπειτα από μήνες αντιπαράθεσης.

Η ενίσχυση της συνεργασίας στο μεταναστευτικό πραγματοποιήθηκε μερικές ημέρες μετά την παρουσίαση την Τρίτη από τη βρετανική κυβέρνηση ενός επίμαχου νομοσχεδίου για τον δραστικό περιορισμό του δικαιώματος ασύλου, το οποίο επικρίθηκε έντονα από τον ΟΗΕ. Ωστόσο το Παρίσι υποβάθμισε τον αντίκτυπό του ενώ το Λονδίνο απέσυρε τις προηγούμενες επικρίσεις του για γαλλική αδράνεια στα θαλάσσια σύνορα.

«Η Γαλλία δεν μπορεί πλέον να μένει συνένοχη των ανάξιων πολιτικών της Βρετανίας» στο μεταναστευτικό, δήλωσε από την πλευρά της η ΜΚΟ France terre d’asile.

Οι δύο χώρες εξέφρασαν επίσης τη βούλησή τους να συνεχίσουν να βοηθούν στρατιωτικά την Ουκρανία, για την οποία επιθυμούν τη νίκη απέναντι στη Ρωσία και ανακοίνωσαν ότι η εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών πρέπει να είναι συντονισμένη και στις δύο πλευρές της Μάγχης.

«Η βούλησή μας είναι να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αντισταθεί και να πραγματοποιήσει τις αντεπιθέσεις που θέλει να πραγματοποιήσει. Η τρέχουσα προτεραιότητα είναι στρατιωτική», δήλωσε ο Μακρόν.

«Θέλουμε η Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και είμαστε απόλυτα ενωμένοι», δήλωσε ο Σούνακ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα