Επετεύχθη η συμφωνία μεταξύ του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ και των κύριων αλυσίδων σούπερ μάρκετ της χώρας στο πλαίσιο των προσπαθειών να στηριχθούν οι καταναλωτές εν μέσω υψηλού πληθωρισμού.

Οι έμποροι λιανικής τροφίμων συμφώνησαν να προσφέρουν στους αγοραστές «τις χαμηλότερες δυνατές τιμές» για μια περίοδο τριών μηνών σε μια επιλογή ειδών που τους αφήνουν να αποφασίσουν, είπε ο Λεμέρ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τους παράγοντες του λιανεμπορίου.

Και πρόσθεσε ότι τον Ιούνιο, οι λιανοπωλητές και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα επανεκτιμήσουν την κατάσταση και ενδέχεται να ζητήσουν από μεγάλους προμηθευτές καταναλωτικών αγαθών να επαναδιαπραγματευτούν τις τιμές με τους λιανοπωλητές.

Πληθωρισμός ρεκόρ στη Γαλλία – Αυξάνονται οι πιέσεις σε ΕΚΤ και Μακρόν

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία αυξήθηκε απροσδόκητα στο 7,2% τον Φεβρουάριο από 7,0% τον Ιανουάριο, εν μέρει ως αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών των τροφίμων, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας INSEE.

Το INSEE έχει προβλέψει ότι ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων θα παραμείνει στο 13% για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Το «καλάθι κατά του πληθωρισμού»

Το «καλάθι κατά του πληθωρισμού» είναι η τελευταία προσπάθεια της κυβέρνησης να δείξει πολιτική στήριξη στους πολίτες με χαμηλότερο εισόδημα.

Αρχικά, η κυβέρνηση προσπάθησε να δημιουργήσει ένα εναρμονισμένο καλάθι με είδη καθημερινής χρήσης, αλλά τα σούπερ μάρκετ αντέδρασαν, ζητώντας να μπορούν να καθορίζουν εκείνα ποια είδη παντοπωλείου θα συμπεριληφθούν.

Την Κυριακή, η Carrefour ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής τροφίμων στην Ευρώπη, πρόλαβε τις σημερινές κυβερνητικές ανακοινώσεις λέγοντας ότι θα προσφέρει τη δική της επιλογή 200 ειδών χαμηλού κόστους και ότι δεν χρειάζεται η κυβέρνηση να επιβάλει ένα ενιαίο καλάθι.

Ο διευθύνων σύμβουλός της, Alexandre Bompard, δήλωσε στο Le Journal du Dimanche ότι 200 ​​προϊόντα θα προσφέρονται σε λιγότερο από 2 ευρώ, από τις 15 Μαρτίου και η τιμή θα παγώσει μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Ο μικρότερος αντίπαλός της η Casino δήλωσε επίσης τη Δευτέρα ότι θα προσφέρει μια επιλογή από 500 είδη χαμηλού κόστους σε λιγότερο από ένα ευρώ από τις 15 Μαρτίου με παγωμένες τιμές για τρεις μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή