Ο αντίκτυπος από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank οδήγησε σε πώληση χρηματοπιστωτικών μετοχών σε ολόκληρη την Αμερική, διαγράφοντας αξία 19,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις κορυφαίες τράπεζες του Καναδά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, σύμφωνα με το Bloomberg. Ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, όπως η Bank of Nova Scotia, η Bank of Montreal και η Toronto-Dominion Bank σημείωσαν πτώση άνω του 2 τοις εκατό την Παρασκευή.

Silicon Valley Bank: Η τράπεζα που ταρακούνησε τις αγορές βγαίνει στο σφυρί

Οι κίνδυνοι

Με τις τραπεζικές μετοχές να είναι ο μεγαλύτερος κλάδος με στάθμιση του σύνθετου δείκτη S&P/Toronto Stock Exchange, ο βασικός δείκτης αναφοράς μετοχών του Καναδά υποχώρησε περισσότερο από τον S&P 500, καθώς η μεγαλύτερη τραπεζική αποτυχία των ΗΠΑ μετά το 2008 και τη Lehman Brothers αναστατώνει τις αγορές. Μεγάλες καναδικές τράπεζες εξαγόρασαν περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, αυξάνοντας την έκθεσή τους στις τραπεζικές επιπτώσεις από την πτώχευση της τράπεζας της Silicon Valley Bank, την Παρασκευή.

H Shopify

Η SVB Financial Group είχε ανοίξει γραφείο στον Καναδά το 2019 και είχε ως πελάτη την διάσημη Shopify. Το Shopify δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Η αισιόδοξη άποψη

«Οι θέσεις ρευστότητας στις καναδικές τράπεζες είναι ισχυρές», έγραψε ο αναλυτής της CIBC Capital Markets, Paul Holden, σε ένα σημείωμα που υπερασπίζεται τον χρηματοπιστωτικό τομέα του Καναδά. Οι καταθέσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν 2 τοις εκατό στο δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, ενώ οι καταθέσεις στον Καναδά αυξήθηκαν 4 τοις εκατό, σύμφωνα με τον Holden. «Δεν πιστεύουμε ότι οι τάσεις των καταθέσεων θα αναγκάσουν τη ρευστοποίηση των ομολόγων, όπως συνέβη με την SVB», είπε.

Σε κίνδυνο η First Horizon

Ωστόσο, θα μπορούσαν να υπάρξουν άλλες συνέπειες. Η TD είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Charles Schwab. Η χρηματιστηριακή εταιρεία με έδρα το Τέξας υπέστη τη χειρότερη διήμερη πτώση της εδώ και χρόνια. Η TD βρίσκεται επίσης στη διαδικασία εξαγοράς της First Horizon, όπου οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 10 τοις εκατό τα δύο τελευταία τρίμηνα.

Ο καναδικός οικονομικός κολοσσός μπορεί να επιδιώξει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους, σύμφωνα με τον Holden. «Τα ασφάλιστρα κινδύνου για τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί σημαντικά», ανέφερε. Οι μετοχές της First Horizon υποχώρησαν έως και 6,7% την Παρασκευή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή