Ο πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Aramco  ανακοίνωσε την Κυριακή ρεκόρ ετήσιων καθαρών κερδών ύψους 161,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2022, αυξημένα κατά 46% σε σχέση με πέρυσι, λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας, της αύξησης όγκου πωλήσεων και βελτίωσης στα περιθώρια για τα ραφιναρισμένα προϊόντα.

Τα κέρδη ακολουθούν παρόμοιες ανακοινώσεις τον Φεβρουάριο από διεθνείς εταιρείες όπως οι BP, Shell, Exxon Mobil και Chevron, οι οποίες σημείωσαν ως επί το πλείστον κέρδη ρεκόρ για το περασμένο έτος.

Τα υψηλά κέρδη των πετρελαϊκών προκαλούν και τον Λευκό Οίκο

Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν επιθετικά ανοδικά ​​το 2022, λόγω γεωπολιτικών ανησυχιών εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, και στη συνέχεια διολίσθησαν λόγω της ασθενέστερης ζήτησης από τον κορυφαίο εισαγωγέα Κίνα και τις ανησυχίες για οικονομική συρρίκνωση.

Πετρέλαιο: Η Saudi Aramco αυξάνει τις τιμές του πετρελαίου για Ευρώπη και Ασία

«Δεδομένου ότι αναμένουμε ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα παραμείνουν απαραίτητα για το άμεσο μέλλον, οι κίνδυνοι υποεπενδύσεων στον κλάδο μας είναι πραγματικοί — συμπεριλαμβανομένης της συμβολής σε υψηλότερες τιμές ενέργειας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco, Amin Nasser.

Οι προκλήσεις

Για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, η εταιρεία δεν εστιάζει μόνο στην επέκταση της παραγωγής πετρελαίου, φυσικού αερίου και χημικών ουσιών, αλλά και επενδύει σε νέες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα με δυνατότητα επίτευξης πρόσθετων μειώσεων εκπομπών, είπε ο Nasser.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της Aramco αυξήθηκαν κατά 18% στα 37,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και η εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει οι φετινές δαπάνες να είναι περίπου 45,0 έως 55,0 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών επενδύσεων.

Η Aramco ανακοίνωσε μέρισμα 19,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση 4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Το διοικητικό συμβούλιο πρότεινε επίσης την έκδοση δωρεάν μετοχών, με τους δικαιούχους μετόχους να λαμβάνουν μία μετοχή για κάθε 10 μετοχές που κατέχουν.

Οι ελεύθερες ταμειακές ροές έφτασαν το ρεκόρ των 148,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, έναντι 107,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια