Έναν χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που αναστάτωσε τις αγορές γεωργικών προϊόντων, οι τιμές των τροφίμων, αν και έχουν υποχωρήσει από τα ιστορικά υψηλά του περασμένου έτους, παραμένουν υψηλές.

Όπως γράφει ο Jeff Kearns, αναλυτής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο IMF Blog, με δύο από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιταριού και άλλων ζωτικής σημασίας εμπορευμάτων στον κόσμο να εισέρχονται σε δεύτερο χρόνο πολέμου, πολλές ευάλωτες χώρες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αυξημένη επισιτιστική ανασφάλεια. Τα εύθραυστα και επηρεαζόμενα από συγκρούσεις κράτη, όπου ζουν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο .

Η διπλή απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια

Έντεκα συνεχόμενες μηνιαίες μειώσεις έχουν ωθήσει τις τιμές των τροφίμων σε πτώση 19% από την κορύφωση τον περασμένο Μάρτιο, δήλωσε την Παρασκευή ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών .

«Σκέψου το αδιανόητο»: Οι προειδοποιήσεις της Γκεοργκίεβα για το 2023

Επιστροφή στα προπολεμικά επίπεδα

Και σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι προσαρμοσμένες με τον πληθωρισμό τιμές τον Φεβρουάριο παρέμειναν πάνω από το μέσο επίπεδο των τελευταίων ετών, αν και τώρα έχουν επιστρέψει στα επίπεδα πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η σύνθεση του Δείκτη Τιμών Τροφίμων του FAO δείχνει ότι τα φυτικά έλαια οδήγησαν στην πτώση των τιμών, μαζί με τα γαλακτοκομικά και τα δημητριακά, ενώ η ζάχαρη και το κρέας έχουν αλλάξει ελάχιστα από τις αρχές του περασμένου έτους.

Το ΔΝΤ και άλλοι παγκόσμιοι θεσμοί ανέφεραν σε πρόσφατη κοινή δήλωσή τους για την επισιτιστική ασφάλεια ότι, οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να ενισχύσουν την υποστήριξη προς τους πιο ευάλωτους, να διευκολύνουν το εμπόριο και τη λειτουργία της αγοράς και να εγκαταλείψουν τις επιβλαβείς επιδοτήσεις.

«Χρειάζεται περισσότερη συντονισμένη δράση σε αυτούς τους τρεις βασικούς τομείς για να αποτραπεί μια παρατεταμένη κρίση», δήλωσαν οι επικεφαλής του FAO, του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου σε μια δήλωση της 8ης Φεβρουαρίου, την τρίτη τους από τον Ιούλιο για την παγκόσμια κρίση ασφάλειας τροφίμων και διατροφής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».

Ντουμπάι: Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές
Επικαιρότητα |

Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές στο Ντουμπάι

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βίωσαν τη σφοδρότερη νεροποντή από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1949 - Η αεροπορική εταιρεία Emirates αναστέλλει όλες τις διαδικασίες ελέγχου επιβατών για σήμερα