Στη διελκυστίνδα των τραπεζικών πιέσεων, αλλά και της προσδοκίας ότι μπορεί η Federal Reserve να ανακόψει την επιθετική αύξηση των επιτοκίων, βρέθηκε σήμερα η Wall Street, η οποία έκλεισε εν τέλει με μικτά πρόσημα, μετά μάλιστα από μια έντονα νευρική συνεδρίαση.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,28% στις 31.819 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,15% στις 3.855 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,45% στις 11.188 μονάδες.

Ο καταιγισμών των ανακοινώσεων των αμερικανικών αρχών για την προστασία των καταθετών, αλλά και των αναλύσεων περί συστημικού κινδύνου, οδήγησε τον δείκτη μεταβλητότητας του Chicago Board Options Exchange στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2022 και πλησιάζει σε έδαφος που θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνο. Όλοι στη Wall Street, πλέον, φοβούνται το σενάριο ενός ντόμινο καταρρεύσεων, εξαιτίας της πτώσης των αξιών των μακροπρόθεσμων ομολόγων, στα οποία είναι εκτεθειμένες αρκετές περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ.

Έτσι, οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν υπό πίεση, με τη First Republic Bank να χάνει 61%, ακόμη και μετά την κίνηση της τράπεζας να προσπαθήσει να καταστείλει τις ανησυχίες για τη ρευστότητά της. Η PacWest Bancorp έχασε πάνω από 21%, η Western Alliance Bancorp βυθίστηκε 46%, η Charles Schwab έπεσε περίπου 11,5% και η Zions Bancorp υποχώρησε 25,7%. Ωστόσο, μερικοί τίτλοι διασώθηκαν, με την United Bankshares και την Washington Federal να σημειώνουν άνοδο 5,2% και 3,8% αντίστοιχα. Η Valley National Bancorp κέρδισε 3,6%.

Νευρικότητα

Την ίδια ώρα, η νευρικότητα παρέμεινε, καθώς η Wall Street αναμένει την Τρίτη τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Είναι η τελευταία σημαντική ανακοίνωση στοιχείων για τον πληθωρισμό πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Fed, στις 22 Μαρτίου. Οι λιανικές πωλήσεις του Φεβρουαρίου και ο δείκτης τιμών παραγωγού είναι επίσης στο επίκεντρο της αναμονής.

“Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντιμετωπίζουν μια κατάσταση χωρίς νίκη, παγιδευμένες μεταξύ των φόβων για περιφερειακά τραπεζικά bank run και των κεντρικών τραπεζών που ανησυχούν για τον επίμονο πληθωρισμό”, δήλωσε ο αναλυτής της Barclays, Ajay Rajadhyaksha. Μάλιστα, η Goldman Sachs εκτιμά ότι μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, η Federal Reserve δεν θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίου στην επόμενη συνεδρίαση της, προκειμένου να κάμψει τις ανησυχίες της αγοράς.

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank χρησιμεύει ως προειδοποιητικό σημάδι όχι μόνο για τις τράπεζες, αλλά και για όλες τις αγορές, σύμφωνα με τη Wolfe Research. “Βλέπουμε πολλές πιθανές αναταράξεις σε όλες τις αγορές, καθώς ο παγκόσμιος κύκλος σύσφιξης συνεχίζεται”, έγραψε ο Chris Senyek, επικεφαλής στρατηγικός επενδυτής της Wolfe Research. “Δεδομένων των δεσμών της SVB με τον κλάδο, ίσως το πιο προφανές είναι το ενδεχόμενο για περισσότερη πτώση στα κρυπτονομίσματα”.

“Η SVB αναδεικνύει επίσης την πιο σοβαρή μας ανησυχία για το “blow up” – την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά του Δημοσίου”, έγραψε ο Senyek. “Κατά την άποψή μας, πολλά άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εκτός των περιφερειακών τραπεζών (συντάξεις, ασφαλιστικές εταιρείες κ.λπ.) πιθανόν να έχουν προβλήματα αντιστοίχισης διάρκειας που θα μπορούσαν να επιδεινωθούν από την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά του Δημοσίου”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street