Την ομάδα διαχείρισης κρίσεων συγκάλεσε σήμερα Δευτέρα η Bundesbank, προκειμένου να αξιολογήσει τις πιθανές επιπτώσεις από την κατάρρευση της αμερικανικής Silicon Valley Bank στην τοπική αγορά, παρόλο που δεν έχει προβλεφθεί κάποια έκτακτη δράση στην Ευρώπη.

Οι αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν έκτακτα μέτρα την Κυριακή για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα μετά την αποτυχία της Silicon Valley Bank που απείλησε να πυροδοτήσει μια ευρύτερη οικονομική κρίση.

Με τις τραπεζικές μετοχές της ευρωζώνης να καταγράφουν σημαντικές απώλειες από νωρίς τη Δευτέρα — η Commerzbank υποχώρησε έως και 11% ενώ η Deutsche Bank σημείωσε πτώση 6,5% — η γερμανική κεντρική τράπεζα συγκάλεσε την Ομάδα Χρηματοοικονομικής Κρίσης για την αξιολόγηση των επιπτώσεων για τους τοπικούς δανειστές και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, δήλωσε εκπρόσωπος στο Reuters.

SVB: Έκτακτες παρεμβάσεις στις ΗΠΑ για να αποτραπεί το τραπεζικό ντόμινο

Η ομάδα αυτή δημιουργήθηκε την εποχή της τελευταίας οικονομικής κρίσης το 2008, και έχει την αποστολή να ενημερώνει το διοικητικό συμβούλιο της Bundesbank και να κάνει συστάσεις, αλλά δεν έχει τη δύναμη να λαμβάνει αποφάσεις.

Καθησυχαστικές οι ευρωπαϊκές αρχές

Στη ζώνη του ευρώ οι αποφάσεις λαμβάνονται από τις εθνικές εποπτικές αρχές για τις μικρότερες τράπεζες και από το Ενιαίο Εποπτικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις μεγάλες.

Ανώτερη ευρωπαϊκή πηγή εποπτείας είπε στο Reuters τη Δευτέρα ότι το Ενιαίο Εποπτικό Συμβούλιο δεν είχε πραγματοποιήσει κάποια έκτακτη συνεδρίαση και δεν σχεδίαζε να πραγματοποιήσει, με την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίασή του να αναμένεται στις 23-24 Μαρτίου.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ εκπρόσωπος της Banque de France δήλωσε επίσης ότι δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση αναφορικά με το θέμα.

Η ίδια πηγή εκτίμησε επίσης ότι δεν διαβλέπει κάποια άμεση επίπτωση της κατάρρευσης της SVB στις τράπεζες της ευρωζώνης, αλλά προειδοποίησε ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εάν οι επιπτώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες επεκταθούν σε μεγαλύτερες τράπεζες, αυξάνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης.

Η γερμανική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή BaFin, η οποία εποπτεύει τις γερμανικές τράπεζες σε συνεργασία με την Bundesbank, δήλωσε ότι επέβαλε μορατόριουμ στο γερμανικό υποκατάστημα της SVB μετά την κατάρρευσή του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή