Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η Federal Reserve κατά τη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα, δεν θα προχωρήσει σε μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων της,  επικαλούμενη την «πρόσφατη πίεση» στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Οι προβλέψεις της επενδυτικής τράπεζες, έρχονται στον απόηχο των μέτρων που ανακοίνωσαν νωρίτερα την Κυριακή οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για τον περιορισμό των φόβων μετάδοσης μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Οι ρυθμιστικές αρχές έκλεισαν επίσης την Signature Bank , επικαλούμενες συστημικό κίνδυνο.

«Υπό το φως της πίεσης στο τραπεζικό σύστημα, δεν αναμένουμε πλέον από την FOMC να ανακοινώσει αύξηση επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή του στις 22 Μαρτίου», δήλωσε ο οικονομολόγος της Goldman, Γιαν Χάτζιους σε σημείωμα της Κυριακής.

SVB: Έκτακτες παρεμβάσεις για να αποτραπεί το ντόμινο – Ποια άλλη μικρή τράπεζα έκλεισε

H προηγούμενη εκτίμηση της Goldman έκανε λόγο για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Τον περασμένο μήνα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς για τον καθορισμό των επιτοκίων αύξησε το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας σε ένα εύρος στόχου από 4,5% έως 4,75%, το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2007.

Οι παρεμβάσεις των αρχών

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs δήλωσαν ότι το πακέτο μέτρων ανακούφισης που ανακοινώθηκε την Κυριακή δεν σταματά σε παρόμοιες κινήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008. Το Υπουργείο Οικονομικών όρισε την SVB και την Signature ως συστημικούς κινδύνους, ενώ η Fed δημιούργησε ένα νέο Πρόγραμμα Τραπεζικής Χρηματοδότησης για να θωρακίσειτα ιδρύματα που επλήγησαν από την αστάθεια της αγοράς μετά την αποτυχία της SVB.

«Και τα δύο αυτά βήματα είναι πιθανό να αυξήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των καταθετών, αν και σταματούν την εγγύηση της FDIC για ανασφάλιστους λογαριασμούς, όπως εφαρμόστηκε το 2008», έγραψαν.

«Δεδομένων των ενεργειών που ανακοινώθηκαν σήμερα, δεν αναμένουμε ότι οι βραχυπρόθεσμες ενέργειες στο Κογκρέσο θα παρέχουν εγγυήσεις», έγραψαν οι οικονομολόγοι, προσθέτοντας ότι αναμένουν τα τελευταία μέτρα να «παρέχουν σημαντική ρευστότητα στις τράπεζες που αντιμετωπίζουν εκροές καταθέσεων».

Η Goldman Sachs πρόσθεσε ότι εξακολουθούν να αναμένουν να δουν αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, επαναλαμβάνοντας την προσδοκία των τερματικών επιτοκίων 5,25% έως 5,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή