Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να έχει συνάντηση με κορυφαίους επιχειρηματικούς ηγέτες στο Κρεμλίνο αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Η συνάντηση με τα κορυφαία μέλη της Ρωσικής Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (RSPP), που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη 16 Μαρτίου, έρχεται εν μέσω των πιέσεων που ασκεί η κυβέρνηση στις εταιρείας να πληρώσουν περισσότερους φόρος, καθώς αγωνίζεται να καλύψει τις αυξανόμενες δαπάνες με τον πόλεμο να μπαίνει στο δεύτερο έτος του. Η περσινή συνάντηση με τη επιχειρηματική ελίτ ακυρώθηκε εν μέσω των συγκρούσεων.

Ουκρανοί ολιγάρχες βρίσκουν καταφύγιο στην… Κυανή Ακτή

Οι ίδιος πηγές ανέφεραν ότι , στη φετινή ομιλία του, ο Πούτιν σχεδιάζει να επικεντρωθεί στην αναζωογόνηση της οικονομικής ανάπτυξης και στις μεγαλύτερες ευθύνες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή. Και πρόσθεσαν ότι οι ολιγάρχες από την πλευρά τους θα επιδιώξουν να εκφράσουν τις ανησυχίες για τον αυξανόμενο ρόλο του κράτους στην οικονομία και να πιέσουν για βήματα για την απελευθέρωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Αυτά περιλαμβάνουν την άρση των ποινικών κυρώσεων για ορισμένα οικονομικά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένου του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει τα σχέδια του Πούτιν.

Οι προσπάθεις του Κρεμλίνου

Αντιμετωπίζοντας ένα διευρυνόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα καθώς οι δαπάνες για τον πόλεμο αυξάνονται, η κυβέρνηση επέβαλε στις εταιρείες να πληρώσουν έως και 300 δισεκατομμύρια ρούβλια (3,9 δισεκατομμύρια δολάρια) σε επιπλέον εισφορές φέτος.

Και αυτοί που τον εγκαταλείπουν

Την «απελευθέρωσή» τους από τις κυρώσεις της Δύσης προσπαθούν να επιτύχουν δύο Ρώσοι ολιγάρχες, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν ταχθεί κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν. Συγκεκριμένα, ο ιδρυτής της ρωσικής Alfa Bank Μιχαήλ Φρίντμαν και ο πρόεδρος της επενδυτικής LetterOne, Πετρ Άβεν, βρίσκονται ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση συμφωνίας ύψους 2,3 δισ. δολαρίων, μεταβιβάζοντας τα ποσοστά που κατείχαν στην Alfa Bank.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, o επί χρόνια συνεργάτης των ολιγαρχών Αντρέι Κοσογκόφ, ο οποίος δεν έχει τεθεί στο στόχαστρο κυρώσεων, συμφώνησε να αγοράσει τη ρωσική τράπεζα 2,3 δισ. δολάρια από τη μητρική της εταιρεία με έδρα την Κύπρο, σύμφωνα με τέσσερα άτομα με άμεση γνώση της συμφωνίας και των εγγράφων. Με την επιφύλαξη της ρυθμιστικής έγκρισης, οι Μιχαήλ Φρίντμαν και Πετρ Άβεν που έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία, θα πάψουν να είναι έμμεσοι μέτοχοι της AlfaBank.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση