Με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία πολλοί Ρώσοι πολίτες κατέφυγαν κυριολεκτικά στην άλλη άκρη του κόσμου για να σώσουν τις οικογένειές τους από την πολεμική σύρραξη. Μεταξύ αυτών γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, οι οποίες πήγαν στην Αργεντινή, κάνοντας ένα ταξίδι μεγαλύτερο από 16.000 χιλιόμετρα για να γεννήσουν τα μωρά τους σε συνθήκες ειρήνης, σύμφωνα με το Bloomberg.

Παρά τις αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις και τον πληθωρισμό που κοντεύει το 100%, η χώρα φαντάζει ένα ειρηνικό καταφύγιο από τον πόλεμο, την αυξανόμενη καταστολή των διαφωνούντων στη Ρωσία και τους αυστηρούς περιορισμούς για έκδοση βίζας που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες.

Αργεντινή: Προ των πυλών νέα χρεοκοπία

Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης της Αργεντινής, περισσότεροι από 22.000 Ρώσοι έχουν φτάσει στη χώρα από τις αρχές του 2022 αν και περίπου το 60% αυτών έχουν ήδη φύγει. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το πού πήγαν. Η μεγαλύτερη προσέλευση σημειώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Περισσότεροι από 4.500 Ρώσοι έφτασαν τον Ιανουάριο, τετραπλάσια αύξηση από πέρυσι, και τον Φεβρουάριο, 33 γυναίκες στο ντρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους έφτασαν με μία πτήση της Ethiopian Airlines μέσω Αντίς Αμπέμπα .

Brain Gain

Η εγκατάσταση Ρώσων, ως επί το πλείστον υψηλής ειδίκευσης, θα μπορούσε να βοηθήσει την Αργεντινή να καλύψει το κενό που αφήνουν μορφωμένοι άνθρωποι που μετανάστευσαν κατά χιλιάδες από τη χώρα προς την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια λόγω των οικονομικών κρίσεων

Την ίδια στιγμή, η οικονομία της Ρωσίας ξεμένει από ταλέντα με μετανάστευση που συγκρίνεται με τη μαζική έξοδο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι έφυγαν πέρυσι, αν και ορισμένοι επέστρεψαν έκτοτε, οι περισσότεροι εγκαθίστανται σε μέρη που έχουν φιλελεύθερα καθεστώτα θεωρήσεων, όπως τμήματα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Κάποιοι έχουν εγκατασταθεί σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βραζιλία.

Οι περισσότεροι Ρώσοι που εγκαταλείπουν τη χώρα τους είναι αντίθετοι στο καθεστώς Πούτιν. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg, οι περισσότεροι από τους δώδεκα Ρώσους στο Μπουένος Άιρες με τους οποίους μίλησε ο συντάκτης του επέκριναν ανοιχτά τον Ρώσο ηγέτη. Εκατοντάδες Ρώσοι και Ουκρανοί διαδήλωσαν κατά του πολέμου μπροστά από τις πρεσβείες και των δύο χωρών στο Μπουένος Άιρες τον Φεβρουάριο.

Ψάχνοντας για δουλειά

Πολλοί από τους μετανάστες φαίνονται να μην αξιολογούν ως ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα την οικονομική αβεβαιότητα που μαστίζει την Αργεντινή. Αυτό εξηγείται ως έναν βαθμό από το γεγονός ότι και η Ρωσία αντιμετώπισε ένα μέρος της γενικότερης οικονομικής αναταραχής, αλλά και επειδή πολλοί από τους Ρώσους που έφτασαν στην Αργεντινή είναι προς το παρόν θωρακισμένοι απέναντι στον υψηλό πληθωρισμό είτε γιατί έχουν αποταμιεύσεις που πήραν μαζί τους, είτε για εξακολουθούν να εργάζονται εξ αποστάσεως.

Κάποιοι, πάλι, αναζητούν εργασία, έχοντας φύγει βιαστικά και χωρίς κάποιο σχέδιο για δουλειά.

Για παράδειγμα, ο Άλεξ Σέμιακιν, 37 ετών, εγκατέλειψε τη δουλειά του ως μηχανικός για να κάνει τη μετακόμιση με τη σύζυγό του για να γλιτώσει το να κληθεί να πολεμήσει και μάλιστα λέει ότι δεν θέλει να επιστρέψει ποτέ.

«Δοκιμασμένος» δρόμος

Η Αργεντινή, κάποτε μεταξύ των πλουσιότερων χωρών στον κόσμο, ενέταξε μια ανοιχτή μεταναστευτική πολιτική στο Σύνταγμά της του 1853 και έγινε δημοφιλής προορισμός για τους Ευρωπαίους που αναζητούν διαφυγή από την πείνα, τις διώξεις και τον πόλεμο στις αρχές του 20ου αιώνα. Πολλοί από τους μετανάστες που έφταναν στη χώρα ήταν μορφωμένοι και καλοί τεχνίτες οι οποίοι προτίμησαν την Αργεντινή επειδή οι μισθοί ήταν υψηλότεροι από ό,τι στην πατρίδα τους καθώς και γιατί υπήρχαν οικονομικές ευκαιρίες στην τεράστια περιοχή Pampas της χώρας που παράγει σιτηρά.

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν κάνει αυστηροποιήσεις τις μεταναστευτικές τους πολιτικές από τη δεκαετία του 1950, ωστόσο η Αργεντινή παραμένει σχετικά προσβάσιμη, σύμφωνα με τον Benjamin Bryce, αναπληρωτή καθηγητή ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, ο οποίος ειδικεύεται στη μετανάστευση στην Αργεντινή.

Οι Ρώσοι που δεν σχεδιάζουν να αποκτήσουν άμεσα παιδί μπορούν να εισέλθουν στη χώρα με τρίμηνη τουριστική βίζα και στη συνέχεια να υποβάλουν αίτηση για φοιτητική ή ψηφιακή νομαδική βίζα ενώ βρίσκονται εκεί.

Αν και τα διεθνή αεροπορικά ταξίδια έχουν κάνει το ταξίδι από την Ευρώπη ευκολότερο από ό,τι για τις προηγούμενες γενιές, οι κυρώσεις έχουν προσθέσει νέα εμπόδια και οι Ρώσοι που ταξιδεύουν προς Λατινική Αμερική είναι αναγκασμένοι να κάνουν τον γύρο του κόσμου με πολλές ενδιάμεσες στάσεις και την ταλαιπωρία που αυτό συνεπάγεται. Επιπλέον, οι πιο σύντομες διαδρομές μέσω Κωνσταντινούπολης, Αντίς Αμπέμπα και Ντουμπάι κοστίζουν πάνω από 1.500 δολάρια για ένα εισιτήριο απλής μετάβασης.

Οι περιορισμοί στις ρωσικές τράπεζες έχουν κάνει τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες άχρηστες στο εξωτερικό, αφήνοντας ελάχιστες επιλογές πέραν του να μεταφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερα μετρητά επάνω τους και στη συνέχεια να μεταφέρουν αποταμιεύσεις και κέρδη μέσω κρυπτονομισμάτων ή τραπεζικών υπηρεσιών μέσω τραπεζικών λογαριασμών που τηρούνται σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Αποφεύγοντας τα κανονικά κανάλια μεταφοράς χρημάτων, οι μετακινούμενοι Ρώσοι μπορούν να παρακάμπτουν τα capital controls της Αργεντινής και να λαμβάνουν πέσο σε παράλληλη συναλλαγματική ισοτιμία που είναι σχεδόν διπλάσια από την επίσημη ισοτιμία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας