Η Silicon Valley Bank έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική αποτυχία των ΗΠΑ μετά την Lehman Brothers, δημιουργώντας φόβους μετάδοσης στους τεχνολογικούς και χρηματοοικονομικούς τομείς στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έλαβαν έκτακτα μέτρα για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, μέρος ενός «δύσκολου» Σαββατοκύριακου που είδε το αιφνίδιο κλείσιμο της Signature Bank της Νέας Υόρκης μαζί με τις αυξανόμενες ανησυχίες για δευτερογενείς επιπτώσεις σε άλλους περιφερειακούς δανειστές και την ευρύτερη οικονομία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Silicon Valley Βank: Πρώην στέλεχος της Lehman Βrothers, ο Διευθύνων Σύμβουλος Διοίκησης της Silicon

Τη Δευτέρα, το Ηνωμένο Βασίλειο κινήθηκε γρήγορα για να περιορίσει τις επιπτώσεις πουλώντας τη βρετανική μονάδα της SVB στην HSBC Holdings Plc για 1 λίρα.

Ωστόσο, η θετική επίδραση από τη στήριξη των ρυθμιστικών αρχώντων ΗΠΑ εξανεμίστηκε γρήγορα το πρωί της Δευτέρας, με τα χρηματιστήρια να καταποντίζονται στον απόηχο της SVB.

Ακολουθεί μια σύνοψη του τρόπου με τον οποίο ανταποκρίνονται οι εταιρείες, οι επενδυτές και οι κυβερνήσεις.

ΗΠΑ

 Υπουργείο Οικονομικών, Federal Reserve και FDIC

Σε μια προσπάθεια να αποτραπεί μια ευρύτερη κρίση, οι αρχές των ΗΠΑ εισήγαγαν ένα νέο backstop για τις τράπεζες που αξιωματούχοι της Federal Reserve είπαν ότι ήταν αρκετά μεγάλο για να προστατεύσει τις καταθέσεις. Η FDIC ανέφερε ότι θα επιλύσει την κρίση SVB με τρόπο που «προστατεύει πλήρως όλους τους καταθέτες». Η Fed ανακοίνωσε επίσης ένα νέο «Πρόγραμμα Τραπεζικής Χρηματοδότησης» που προσφέρει μονοετή δάνεια στις τράπεζες με ευκολότερους όρους από αυτούς που συνήθως προβλέπει.

First Republic Bank

Ο δανειστής με έδρα την Καλιφόρνια υποχώρησε περίπου 60% προσυνεδριακά, αφού κινήθηκε για να προσπαθήσει να καταπνίξει την ανησυχία για τη ρευστότητά του. Οι μειώσεις ήρθαν μετά την ανακοίνωση της τράπεζας αργά την Κυριακή ότι διέθετε περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια δολάρια σε αχρησιμοποίητη ρευστότητα για τη χρηματοδότηση πράξεων από συμφωνίες που περιλάμβαναν την Federal Reserve και την JPMorgan Chase.

Khosla Ventures

Η εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που εδρεύει στο Menlo Park έστειλε ένα email στους στους πελάτες της λέγοντας ότι θα παρέμβει και θα καλύψει τη μισθοδοσία ορισμένων από τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου της εάν είχαν ελλείψεις λόγω κεφαλαίων που συνδέονται με την SVB.

Ηνωμένο Βασίλειο

HSBC

Ο εισηγμένος στο Λονδίνο δανειστής αγόρασε τη μονάδα της SVB στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μια συμφωνία που ολοκληρώθηκε αμέσως και χρηματοδοτήθηκε από υπάρχοντες πόρους. «Αυτή η εξαγορά έχει εξαιρετικό στρατηγικό νόημα για την επιχείρησή μας στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Noel Quinn στη δήλωση.

Polarean Imaging Plc

Η εταιρεία ιατρικής απεικόνισης ζήτησε την προσωρινή αναστολή των μετοχών της, ενώ ζητά διευκρινίσεις για τα επόμενα βήματα, προσθέτοντας ότι έχει «επαρκή μετρητά εκτός SVB για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες ρευστότητάς της».

Trustpilot Group Plc

Η SVB UK ήταν ο κύριος τραπεζικός εταίρος της, αλλά πρόσθεσε ότι έχει  και άλλες τραπεζικές σχέσεις που θα της επιτρέψουν να συνεχίσει τις συνήθεις δραστηριότητές της. Η Syncona και η Learning Technologies μοιράστηκαν επίσης λεπτομέρειες για τις σχέσεις τους με την SVB.

Naked Wines Plc

Ο διανομέας κρασιού είπε ότι διέθετε πιστωτική διευκόλυνση 60 εκατομμυρίων δολαρίων, με χρηματοδότηση 50-50 μεταξύ της SVB και της Bridge Bank. Έχει συμμετάσχει σε συζητήσεις με τη Bridge Bank και έχει αρχίσει να αναζητά νέους οικονομικούς εταίρους.

Venture Life Group Plc

Η εταιρεία υγείας  δήλωσε ότι διαθέτει ανακυκλούμενη πιστωτική διευκόλυνση ύψους 30 εκατομμυρίων λιρών με την SVB και τη Santander. Έχει ξεκινήσει συζητήσεις για να αναλάβει η Santander τη μερίδα της SVB.

Κίνα

Shanghai Pudong Development Bank

Ο κρατικός δανειστής μοιράζεται ένα τραπεζικό εγχείρημα με την SVB και προσπάθησε να ηρεμήσει τους ντόπιους πελάτες υπενθυμίζοντάς τους ότι οι δραστηριότητες ήταν ανεξάρτητες. Η SPD Silicon Valley Bank ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι λειτουργεί πάντα με σταθερό τρόπο σύμφωνα με τους κινεζικούς νόμους και κανονισμούς και έχει ανεξάρτητο ισολογισμό. Το εγχείρημα ξεκίνησε το 2012 ως η πρώτη τράπεζα που εστιάζει στην τεχνολογία στην Κίνα και εξυπηρετεί επιχειρήσεις επιστήμης και καινοτομίας.

Andon Health Co

Η εταιρεία και οι μονάδες της είχαν καταθέσει περίπου το 5% των μετρητών και των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων τους στην SVB.

Γερμανία

BaFin

Η γερμανική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή πάγωσε το υποκατάστημα της SVB στη χώρα, η οποία δεν θα επιτρέπεται να πουλά περιουσιακά στοιχεία ή να πραγματοποιεί πληρωμές. Η ρυθμιστική αρχή είπε ότι η μονάδα κινδυνεύει να μην είναι σε θέση να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις προς τους πιστωτές,  όπως ανέφερε η BaFin σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα. Η τράπεζα αναμένεται επίσης να σταματήσει τις δραστηριότητες με τους πελάτες της.

Ιαπωνία

SoftBank Group Corp

Ο όμιλος θεωρείται δυνητικά μια από τις πιο εκτεθειμένες εταιρείες δεδομένου των τεράστιων επενδύσεών του στην τεχνολογία. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις στις οποίες έχει επενδύσει η SoftBank Vision Fund έχουν καταθέσεις και δάνεια στην SVB.

Sumitomo Mitsui Trust Holdings 

Ο Ιάπωνας διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων είχε μερίδιο 0,29% στην SBV Financial Group στο τέλος του τέταρτου τριμήνου του προηγούμενου έτους.

Σουηδία

Alecta

Το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Σουηδίας πραγματοποίησε μια συνάντηση νωρίς τη Δευτέρα για να συζητήσει γιατί είχε επενδύσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξειδικευμένες τράπεζες των ΗΠΑ που έχουν συμμετοχή  στη Silicon Valley Bank. Τα τελευταία έξι χρόνια, η Alecta διέθεσε 21,8 δισεκατομμύρια κορώνες (2,1 δισεκατομμύρια δολάρια) των κεφαλαίων της στην Signature Bank, την First Republic Bank και την SVB. Οι επενδύσεις τοποθετούν τον σουηδικό συνταξιοδοτικό γίγαντα μεταξύ των μεγαλύτερων μετόχων των τραπεζών.

Ολλανδία

Pharming Group NV

Η ολλανδική βιοτεχνολογική εταιρεία ανέφερε ότι έχει έκθεση 26 εκατομμύρια δολάρια στην SVB στις ΗΠΑ και 19 εκατομμύρια δολάρια στην SVB στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων είναι ανασφάλιστα, η εταιρεία είπε ότι είναι βέβαιη ότι η έκθεσή της δεν θα επηρεάσει σημαντικά τα λειτουργικά σχέδια ή τις μετατρέψιμες υποχρεώσεις εξυπηρέτησης του χρέους. Η μετοχή υποχώρησε έως και 8,4% τη Δευτέρα.

Δανία

Zealand Pharma A/S

Η εταιρεία ανάπτυξης φαρμάκων από τη Δανία είχε έκθεση περίπου 163 εκατομμύρια κορώνες (23,5 εκατομμύρια δολάρια) στην SVB στις 10 Μαρτίου, ή περίπου το 15% των συνολικών μετρητών, ταμειακών ισοδύναμων και εμπορεύσιμων τίτλων εκείνη την ημερομηνία. Αναμένει να ανακτήσει όλες τις καταθέσεις της στην κλειστή πλέον Silicon Valley Bank.

Νορβηγία

Norges Bank Investment Management

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Νορβηγίας δήλωσε ότι αναμένει να πάρει πίσω κάποια χρήματα που σχετίζονται με την πιστωτική έκθεση, αν και είναι «πρόωρο να πούμε πόσα». Το fund ανέφερε ότι είχε επίσης μετοχές στην Signature Bank και στην First Republic.

Χονγκ Κονγκ

Brii Biosciences Ltd

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας ανέφερε ότι λιγότερο από το 9% των συνολικών μετρητών και τραπεζικών υπολοίπων της ήταν εκτεθειμένα στην SVB από τις 28 Φεβρουαρίου. Συνεργάζεται στενά με την SVB και την FDIC για να παρακολουθεί τις ενημερώσεις του συμβάντος και να ελαχιστοποιήσει τυχόν πιθανές επιπτώσεις.

Broncus Holding 

Η εταιρεία ιατρικών υπηρεσιών ανακοίνωσε ότι περίπου 11,8 εκατομμύρια δολάρια, ή περίπου το 6,5% των μετρητών και των ισοδύναμων μετρητών της, ήταν κατατεθειμένα στην SVB στις 10 Μαρτίου. «Η εταιρεία εργάζεται ενεργά για τη διατήρηση και ανάκτηση των καταθέσεων της στην SVB», ανέφερε η εταιρεία.

BeiGene Ltd

Η βιοφαρμακευτική εταιρεία ανέφερε ότι οι ανασφάλιστες καταθέσεις μετρητών της που διατηρούνται στην SVB αντιπροσώπευαν το 3,9% των συνολικών μετρητών και ισοδύναμων μετρητών της στις 31 Δεκεμβρίου. «Η εταιρεία δεν αναμένει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις με την SVB θα επηρεάσουν σημαντικά τις δραστηριότητές της», σύμφωνα με ανακοίνωση.

Αυστραλία

Xero Ltd

Ο πάροχος λογιστικού λογισμικού ανέφερε ότι η συνολική του έκθεση στην SVB ήταν περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια στις 10 Μαρτίου.

SiteMinder Ltd

Ο κατασκευαστής λογισμικού ανακοίνωσε έκθεση σε μετρητά ύψους έως και 10 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (6,6 εκατομμύρια δολάρια) σε SVB και SVB UK, συμπεριλαμβανομένων των αναμενόμενων πληρωμών από πελάτες και συνεργάτες.

Ινδία

Nazara Technologies Ltd

Ο προγραμματιστής παιχνιδιών ανέφερε ότι δύο μονάδες που σχετίζονται έμμεσα με την εταιρεία είχαν έκθεση 7,8 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά στη SV.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα πίσω από την απαγόρευσή του – Η νομική αμφισβήτηση
Διεθνή |

Η απαγόρευση του TikTok και η μεγάλη εικόνα - Το πρόβλημα των ΗΠΑ και η αντίδραση της Κίνας

Οι πηγές πληροφόρησης των Αμερικανών έχουν υποβαθμιστεί ποιοτικά - Tο πρόβλημα αναδείχθηκε ξανά με το TikTok, ωστόσο είναι κάτι που ξεπερνά κάθε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης