Tα κέρδη από τις πωλήσεις μετοχών θα πρέπει να επιστρέψει ο CEO της Silicon Valley Bank, σύμφωνα με την Washington Post.

Ο Γκρεγκ Μπέκερ πούλησε μετοχές της εταιρείας  αξίας 3,6 δισ. λίγες μέρες πριν από την κατάρρευση της τράπεζας. Οι πιέσεις από τις αμερικανικές αρχές για να επιστραφούν τα χρήματα αυξάνονται.
Signature Bank: Γιατί η Ελλάδα δεν επηρεάζεται από την κατάρρευση

Ο κατάλογος των εταιρειών και των τραπεζών που ενδέχεται να επηρεαστούν από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank την Παρασκευή αυξάνεται. Αλλά τουλάχιστον ένα άτομο φαίνεται να έχει εισπράξει χρήματα πρόσφατα – ο διευθύνων σύμβουλος Γκρεγκ Μπέκερ πούλησε μετοχές αξίας 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων στις 27 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα αρχεία της SEC.

Να γυρίσει πίσω τα 3,6 δισ.

Ο Μπέκερ δέχεται τώρα «πυρά», μεταξύ άλλων από έναν γνωστό του, τον Δημοκρατικό βουλευτή της Καλιφόρνια Ρο Χάνα, ο οποίος είπε την Κυριακή ότι πρέπει να δώσει αυτά τα χρήματα πίσω.

«Θα πρέπει να γίνει ανάκτηση αυτών των χρημάτων», είπε ο Khanna σε συνέντευξή του στην Washington Post.

Τα αιχμηρά σχόλια από τον Khanna, ο οποίος εκπροσωπεί την περιοχή όπου είχε την έδρα της η Silicon Valley Bank, έρχονται εν μέσω οργής κατά της Ουάσιγκτον για το ποιος θα έπρεπε να είναι ο ρόλος της κυβέρνησης στη διάσωση της τράπεζας και στην εξυγίανση των πελατών της.

Οι εκπρόσωποι της Silicon Valley Bank δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο Khanna ανέφερε ότι η πώληση μπορεί να μην υποδηλώνει αδίκημα. «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πριν κατηγορήσουμε κάποιον για τα κίνητρά του, εάν πρόκειται για προγραμματισμένη πώληση», είπε. «Χρειαζόμαστε όλα τα γεγονότα να βγουν στη δημοσιότητα πριν βγάλουμε συμπεράσματα».

Εάν υπάρχουν ενδείξεις κακής συμπεριφοράς, η κυβέρνηση «θα μπορούσε να τον μηνύσει», είπε.

Λίγο αφότου η Silicon Valley Bank αποκάλυψε μια ζημιά 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους μετόχους που πυροδότησε την πτώχευσή της, η Federal Deposit Insurance Corporation την «έκλεισε» την Παρασκευή και ανέλαβε τον έλεγχο των καταθέσεων της.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ το βράδυ της Κυριακής δήλωσε ότι όλοι οι καταθέτες στην τράπεζα θα έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους το πρωί της Δευτέρας. Η ανακοίνωση φάνηκε να καλύπτει καταθέσεις αξίας άνω των 250.000 δολαρίων που είναι το ασφαλισμένο όριο. Περισσότερο από το 90% των πελατών της τράπεζας  έχουν υπόλοιπα λογαριασμών πάνω από αυτό.

Οι κινήσεις των αρχών

«Σήμερα λαμβάνουμε αποφασιστικά μέτρα για να προστατεύσουμε την οικονομία των ΗΠΑ ενισχύοντας την εμπιστοσύνη του κοινού στο τραπεζικό μας σύστημα», αναφέρεται σε κοινή δήλωση του Υπουργείου Οικονομικών, της Federal Reserve και της Federal Deposit Insurance Corporation. «Αυτό το βήμα θα διασφαλίσει ότι το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να επιτελεί τον ζωτικό του ρόλο για την προστασία των καταθέσεων και την παροχή πρόσβασης σε πιστώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τρόπο που προωθεί την ισχυρή και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη».

Νωρίτερα την Κυριακή, οι ομοσπονδιακές αρχές εξέταζαν έντονα τη διασφάλιση όλων των ανασφάλιστων καταθέσεων στη Silicon Valley Bank, εάν οι ρυθμιστικές αρχές δεν βρουν αγοραστή για την τράπεζα, ανέφεραν πηγές στην Washington Post, μια έκτακτη παρέμβαση που πιθανότατα στοχεύει στην αποτροπή πιθανού πανικού στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεργάζεται με τις ρυθμιστικές αρχές για να καταστρώσει ένα σχέδιο για να βοηθήσει τους καταθέτες που επηρεάζονται.

«Δουλεύω όλο το Σαββατοκύριακο με τις ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών μας για να σχεδιάσουμε κατάλληλες πολιτικές για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης», δήλωσε η Γέλεν στο πρόγραμμα του CBS «Face the Nation».

Οι επικριτές

Οι επικριτές έχουν προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε υποστήριξη από την κυβέρνηση θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ανησυχητικό προηγούμενο, οδηγώντας άλλες τράπεζες να αναμένουν από τις ομοσπονδιακές αρχές να παρέμβουν εάν καταρρεύσουν. Θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει μια λαϊκή αντίδραση σχετικά με τα χρήματα των φορολογουμένων των ΗΠΑ που θα σώσουν ορισμένους από τους πλουσιότερους κατοίκους της χώρας.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ το βράδυ της Κυριακής δήλωσαν ότι καμία ζημιά που σχετίζεται με το σχέδιό τους για την υποστήριξη της Silicon Valley Bank «δεν θα βαρύνει τον φορολογούμενο».

Η βουλευτής Nancy Mace  ήταν μεταξύ εκείνων στην άλλη πλευρά, εκφράζονταςτην Κυριακή την αντίθεσή της σε ένα πρόγραμμα διάσωσης σε σχόλια στο «State of the Union» του CNN.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να διασώζουμε ιδιωτικές εταιρείες γιατί δεν υπάρχουν συνέπειες στις ενέργειές τους», είπε. «Οι άνθρωποι, όταν κάνουν λάθη ή παραβιάζουν το νόμο, πρέπει να λογοδοτήσουν σε αυτή τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή