Σημαντικούς τριγμούς στις παγκόσμιες αγορές προκαλεί η κατάρρευση της Silicon Valley Bank, της μεγαλύτερης τράπεζας που οδηγήθηκε σε πτώχευση από την απαρχή της τελευταίας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008.

Η κατάρρευση της τράπεζας ενίσχυσε επίσης τις ανησυχίες ότι η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να εκθέσει τα τρωτά σημεία της παγκόσμιας οικονομίας καθώς τελειώνει η εποχή του φθηνού χρήματος που επικρατούσε επί δεκαετίες.

Παρακάτω παρατίθεται μια λίστα εταιρειών σε όλο τον κόσμο που έχουν εκτεθεί στην πτώχευση της SVB:

Kαταφύγιο σε ομόλογα και χρυσό αναζητούν οι επενδυτές

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ

Εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις στην τράπεζα, πέρα από τις διάφορες πιστωτικές διευκολύνσεις που είχαν συνάψει.

ROBLOX

Η εταιρεία διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών ανακοίνωσε ότι περίπου το 5% του υπολοίπου μετρητών και χρεογράφων που αντιστοιχεί σε 150 εκατ. δολάρια, στις 28 Φεβρουαρίου ήταν στην SVB.

ROKU

Η εταιρεία κατασκευής συσκευών streaming ισχυρίζεται ότι έχει περίπου 487 εκατομμύρια δολάρια, ή το 26% των μετρητών και ισοδύναμων μετρητών της, σε καταθέσεις στην SVB.

ACUITYADS HOLDINGS INC

Η εταιρεία τεχνολογίας με έδρα τον Καναδά ανακοίνωσε ότι διατηρούσε τραπεζικούς λογαριασμούς στις ΗΠΑ στην SVB, οι οποίοι είχαν σε καταθέσεις περίπου 55 εκατομμύρια δολάρια.

APPLOVIN CORP

Η εταιρεία ανάπτυξης εφαρμογών για κινητά δήλωσε ότι είχε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε μετρητά και ισοδύναμα μετρητών στην SVB στις 10 Μαρτίου, προσθέτοντας ότι δεν διαθέτει πιστωτικές διευκολύνσεις που να σχετίζονται με το SVB.

LANTRONIX INC

Ο κατασκευαστής προϊόντων δικτύωσης δήλωσε ότι είχε καταθέσεις στην SVB περίπου 6,7 εκατομμυρίων δολαρίων, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 85% των συνολικών εκκρεμών καταθέσεων της, στις 10 Μαρτίου.

Η Lantronix προσθέτει επιλογές έκτακτης ανάγκης για να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της σε περίπτωση που δεν είναι σε θέση να ανακτήσει τις καταθέσεις της στην SVB.

ALKAMI TECHNOLOGY INC

Ο πάροχος λύσεων ψηφιακής τραπεζικής ανακοίνωσε ότι είχε λογαριασμούς καταθέσεων στην SVB με συνολικό υπόλοιπο περίπου 3,3 εκατομμυρίων δολαρίων, μαζί με περίπου 8,3 εκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμούς “sweep” που χρησιμοποιούσε η SVB για την αγορά εξωτερικών περιουσιακών στοιχείων.

STRICH FIX

Η εταιρεία διαδικτυακών υπηρεσιών styling αναμένει ότι η πιστωτική της γραμμή 40 εκατομμυρίων δολαρίων με την SVB δεν θα είναι διαθέσιμη λόγω της κατάρρευσης της τράπεζας. Η πιστωτική γραμμή ήταν μέρος της συμφωνίας της Stitch Fix ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων που θα λάβουν τρεις δανειστές – η SVB, η JPMorgan Chase Bank και η Citibank.

CIRCLE

Η αμερικανική εταιρεία κρυπτονομισμάτων Circle ανακοίνωσε ότι 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθεματικά 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ σε Coin βρίσκονται στην SVB.

BLOCKFI

Η χρεοκοπημένη crypto-τράπεζα BlockFi Inc έχει περίπου 227 εκατομμύρια δολάρια σε απροστάτευτα κεφάλαια στην SVB, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

PAYONEER GLOBAL INC

Ο πάροχος παγκόσμιων πληρωμών δήλωσε ότι από τα συνολικά ταμειακά του υπόλοιπα περίπου 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις 31 Δεκεμβρίου, λιγότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια διατηρούνταν στην SVB.

VIR BIOTECHNOLOGY

Η εταιρεία Biotech αποκάλυψε ότι διατηρεί λογαριασμούς λειτουργίας στην SVB με περίπου 220 εκατομμύρια δολάρια.

SUNRUN

Η εταιρεία ηλιακών κατοικιών Sunrun Inc ανακοίνωσε ότι έχει καταθέσεις μετρητών στην SVB συνολικού ύψους σχεδόν 80 εκατομμυρίων δολαρίων.

SUNNOVA ENERGY INTERNATIONAL INC

Η θυγατρική της Sunnova είναι μέρος μιας πιστωτικής διευκόλυνσης όπου η SVB λειτουργεί ως δανειστής, με μη χρηματοδοτούμενες δεσμεύσεις ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο μιας διευκόλυνσης Back-Leverage.

OAK STREET HEALTH INC

Η εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης δήλωσε ότι η SVB είναι δανειστής της για πιστωτική διευκόλυνση προθεσμιακού δανείου 300 εκατομμυρίων δολαρίων μαζί με την Hercules Capital Inc, από την οποία η εταιρεία έχει αντλήσει 75 εκατομμύρια δολάρια.

GINKGO BIOWORKS HOLDINGS INC

Η εταιρεία ανάπτυξης φαρμάκων ανακοίνωσε ότι το υπόλοιπο μετρητών της θυγατρικής της Zymergen Inc διατηρείται σε καταθετικούς λογαριασμούς στη SVB, αντιπροσωπεύοντας περίπου 74 εκατομμύρια δολάρια από τα μετρητά και τα ισοδύναμα μετρητών της εταιρείας στις 31 Δεκεμβρίου.

ALPHATEC HOLDINGS INC

Η εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας ανακοίνωσε ότι διατηρούσε λογαριασμούς καταθέσεων στην SVB περίπου 14 εκατομμυρίων δολαρίων που χρησιμοποιούνταν για τις καθημερινές της δραστηριότητες.

CYMABAY THERAPEUTICS INC

Η εταιρεία που είναι ειδική στις παθήσεις του ήπατος σημείωσε ότι η SVB ήταν η εμπορική τράπεζα και ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου επενδύσεων της εταιρείας και είχε λογαριασμούς καταθέσεων στη SVB στους οποίους διατηρούσε περίπου 6,3 εκατομμύρια δολάρια, από τις 13 Μαρτίου.

ΕΥΡΩΠΗ

Περίπου 16 εταιρείες τεχνολογίας και βιοεπιστημών στην Ευρώπη είναι εκτεθειμένες για συνολικά ποσά ύψους 190 εκατομμυρίων δολαρίων στην SVB σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.

TRUSTPILOT GROUP PLC

Η δανική εταιρεία, η οποία διαχειρίζεται μια παγκόσμια πλατφόρμα αξιολόγησης, τόνισε ότι η SVB UK ήταν ο κύριος τραπεζικός εταίρος της, με 36 εκατομμύρια δολάρια στην τράπεζα και 18 εκατομμύρια δολάρια να είναι σε μεταφορά εκτός SVB Βρετανίας, αλλά εκκρεμεί επιβεβαίωση.

DIACEUTICS

Ο πάροχος τεχνολογίας και λύσεων φαρμακοβιομηχανίας προειδοποιεί για σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητά του να εξυπηρετεί το κεφάλαιο κίνησης βραχυπρόθεσμα. Είχε το μεγαλύτερο μέρος των 22,2 εκατομμυρίων λιρών σε μετρητά σε λογαριασμούς της SVB και προσπάθησε να μετακινήσει τα μετρητά της πριν από το κλείσιμο της SVB, αλλά η συναλλαγή εκκρεμεί.

DIANOMI

Ο πάροχος υπηρεσιών ψηφιακής διαφήμισης δήλωσε ότι περίπου 3,8 εκατομμύρια λίρες κρατήθηκαν σε διάφορους λογαριασμούς της SVB και τη SVB -Bρετανίας και εργάζεται ενεργά για την ανάκτηση αυτών των καταθέσεων.

GLANTUS HOLDINGS
Ο πάροχος SaaS με έδρα την Ιρλανδία δήλωσε ότι χρησιμοποιεί την SVB για τις δραστηριότητές του στις ΗΠΑ και η μέγιστη έκθεσή του αναμένεται να ξεπεράσει τα 250.000 δολάρια, τα οποία είναι ασφαλισμένα από την FDIC

ZEALAND PHARMA
Η δανέζικη εταιρεία ανάπτυξης φαρμάκων έχει καταθέσεις συνολικού ύψους 162,6 εκατομμυρίων δανικών κορωνών (23,4 εκατομμύρια δολάρια) στην SVB, που ήταν περίπου το 15% των ρευστών κεφαλαίων του ομίλου.

PHARMING GROUP NV
Η βιοφαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχει καταθέσεις 26 εκατομμυρίων δολαρίων στην SVB U.S. και εκτιμά ότι δεν θα υποστεί ζημίες από αυτές τις καταθέσεις.

KINNEVIK AB
Η εταιρεία επενδύσεων με έδρα τη Σουηδία ανακοίνωσε ότι το αναλογικό μερίδιο των καταθέσεων της στην SVB ανέρχεται σε λιγότερο από 20 εκατομμύρια δολάρια.

RWS HOLDINGS PLC
Ο πάροχος υπηρεσιών πνευματικής ιδιοκτησίας ανακοίνωσε ότι λίγα μετρητά που διέθετε στην SVB στις ΗΠΑ αναμένεται να προστατευτεί πλήρως από το Federal Deposit Insurance Corporation Scheme. Προσθέτει ότι η SVB UK κατέχει μέρος των προθεσμιακών της συμβάσεων.

AUCTION TECHNOLOGY GROUP

Η εταιρεία τεχνολογίας που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι είχε μια συμφωνία για εγκαταστάσεις της με μια ομάδα έξι τραπεζών από τις οποίες η SVB αντιπροσωπεύει το ένα έκτο των αντίστοιχων ποσών που έχουν αναληφθεί.

PCI-PAL

Ο πάροχος SaaS που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι είχε περίπου 3,2 εκατομμύρια λίρες σε λογαριασμούς της SVB, την κύρια τράπεζά της, μοιρασμένα μεταξύ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου από τις 9 Μαρτίου

YOURGENE HEALTH PLC

Η εταιρεία μοριακής διάγνωσης δήλωσε ότι έχει διευκόλυνση προθεσμιακού δανείου με την SVB UK και εκτιμά ότι οι καταθέσεις της SVB προστατεύονται από σχετικά ασφαλιστικά συστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

WINDWARD LTD

Η βρετανική εταιρεία τεχνολογίας ανακοίνωσε ότι η συνολική έκθεση πάνω από τα ποσά που προστατεύονται από το Federal Deposit Insurance Corp Scheme και το Financial Services Compensation Scheme είναι μικρότερη από το 0,5% των ταμειακών διαθεσίμων της εταιρείας ύψους 22,2 εκατομμυρίων δολαρίων.

TECHNOPROBE SPA

Η ιταλική εταιρεία ημιαγωγών και μικροηλεκτρονικών δήλωσε ότι η έκθεσή της στην SVB αντιπροσωπεύει το 2,5% των μετρητών και του ισοδύναμου μετρητών της. Αυτό περίπου εκτιμάται πως αντιστοιχεί σε περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ.

ΑΛΕΚΤΑ
Το σουηδικό συνταξιοδοτικό ταμείο, μέτοχος της SVB από το 2019, έχει περίπου 1.200 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες (111,94 δισεκατομμύρια δολάρια) σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση και δηλώνει ότι η συνολική επένδυσή του στην SVB ήταν λίγο κάτω από 9 δισεκατομμύρια κορώνες.

«Για μεμονωμένους αποταμιευτές συντάξεων στην Alecta, ο αντίκτυπος αυτής της επένδυσης στις μελλοντικές πληρωμές επαγγελματικών συντάξεων είναι πολύ μικρός», προσθέτει. Η Alecta ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος ιδιοκτήτης της SVB με μερίδιο 4,45% στις 31 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το Refinitiv.

ΑΣΙΑ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ

NITRO SOFTWARE

Η εταιρεία παραγωγής λογισμικού παραγωγικότητας της Αυστραλίας Nitro Software Ltd δήλωσε ότι είχε περίπου 12,18 εκατομμύρια δολάρια από τα παγκόσμια αποθέματα μετρητών της σε κατάθεση στην SVB. Η Nitro, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία εξαγοράς από την εταιρεία ιδιωτικών μετοχών Potentia Capital, ανακοίνωσε ότι η εξέλιξη δεν επηρεάζει την προσφορά εξαγοράς.

SEZZLE INC

Η αυστραλιανή εταιρεία Sezzle Inc δήλωσε ότι είχε περίπου 1,2 εκατομμύρια δολάρια από τα συνολικά μετρητά και ισοδύναμα μετρητών της στην SVB, προσθέτοντας ότι τα κεφάλαια σε κατάθεση στην SVB δεν είναι σημαντικά για τις τρέχουσες δραστηριότητες της.

XERO LTD

Η αυστραλιανή εταιρεία κατασκευής λογιστικού λογισμικού Xero Ltd δήλωσε ότι δεν είχε σημαντική έκθεση στην SVB, καθώς υπολογίζεται στα 5 εκατομμύρια δολάρια στις 10 Μαρτίου

LIFE360 INC

Ο αυστραλιανός πάροχος υπηρεσιών τοποθεσίας Life360 Inc εκτιμά ότι η έκθεσή του ανέρχεται σε 5,6 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς υπάρχουν φόβοι για διακοπή λειτουργίας του.

KUWAIT FINANCE HOUSE

Η κουβεϊτιανή τράπεζα ανακοίνωσε ότι έχει έκθεση 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων στην SVB, αλλά δεν έχει καμία ουσιαστική οικονομική επίπτωση στις δραστηριότητές της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή